Przepisy od Anny Lewandowskiej na pyszne oraz dietetyczne dania

Anna Lewandowska konsekwentnie udowadnia, że dieta to nie katorga. Dzięki pomysłom trenerki, okazuje się, że nawet podczas odchudzania można jeść smacznie. Oto 4 przepisy, które pomogą ci pozbyć się zbędnych kilogramów i zadbają o twoje ciało od wewnątrz.

Sałatka z ciecierzycą

Składniki (sałatka):

  • 1 ogórek
  • 1 awokado
  • 400 g ciecierzycy
  • 1 łyżka kminku
  • garść posiekanych listków bazylii
  • szczypta soli

Składniki (dressing):

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Opłucz ciecierzycę pod bieżącą wodą, wsyp do garnka z kminkiem, zalej wodą w proporcji 1:2 (ciecierzyca:woda), po czym zostaw do namoczenia przez całą noc (min. 12 godzin). Rano do wody, w której moczyła się ciecierzyca, dolaj tyle wody, aby uzyskać proporcję 1:3, i gotuj pod przykryciem ok. 80-90 minut. Pod koniec gotowania dodaj sól morską. Wodę odlej Awokado i ogórka obierz i pokrój w kostkę. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na dressing. Włóż do miseczki ciecierzycę, ogórka i awokado, posyp świeżą bazylią, a na koniec polej dressingiem.

Placuszki z marchewki i jabłka z masłem konopnym

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • masło konopne

Sposób przygotowania:

Marchew i jabłko obierz, następnie zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Wymieszaj z mąką, jajkami i szczyptą pieprzu. Placuszki smaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Placuszki podawaj z masłem konopnym.

Zielony zastrzyk mocy

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 banan
  • 4 plastry ananasa
  • kilka sztuk zblanszowanych liści jarmużu lub świeży szpinak
  • 1 awokado
  • 4 daktyle
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • kilka listków mięty
  • woda

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wystarczy zblednować i gotowe.

Krem z batatów, pasternaku i topinamburu

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • 1 pasternak
  • 4 małe bulwy topinamburu (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oliwy z czarnuszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta curry
  • szczypta kurkumy
  • pestki dyni (do posypania)

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Bataty, pasternak i topinambury obierz, umyj i ugotuj z solą, pieprzem i resztą przypraw. Całość zmiksuj. Zupę posyp pestkami dyni.

Zobacz także: Przepisy na fit desery od Anny Lewandowskiej

Więcej o: