Przepisy na fit desery od Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska jest niekwestionowanym wzorem do naśladowania w kwestii zdrowego żywienia. Jak sama przyznaje, uwielbia słodkości, jednak wybiera te w wersji zdrowej. Właśnie dlatego, Anna Lewandowska przygotowała na swoim blogu zdrowe przepisy na słodkie desery. Możesz po nie sięgać bez wyrzutów sumienia!
Zobacz wideo

Pudding z jabłkiem i ciasteczkami

Składniki:

  • 250 ml mleczka kokosowego (biała część) lub dowolnego jogurtu roślinnego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku lub agar agar
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 jabłka
  • szczypta wanilii
  • szczypta cynamonu
  • kilka sztuk pokruszonych ciasteczek owsianych

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach ciepłej wody. Następnie wymieszaj z mleczkiem kokosowym, wiórkami, sokiem z cytryny oraz cukrem kokosowym i chwilę podgrzewaj na małym ogniu. Do osobnego rondelka dodaj pokrojone w kostkę jabłko, podlej je wodą i gotuj. Pod koniec dodaj przyprawy. Do naczynia przełóż mus jabłkowy, następnie dodaj kokosowy mus. Całość posyp pokruszonymi ciasteczkami. Pychaaa!

Słodkie brownie z malinami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 4 jajka
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła klarowanego
  • 1 szklanka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 garść suszonej żurawiny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę. Masło klarowane rozpuść wraz ze 180 g gorzkiej czekolady. Wszystkie suche składniki połącz i wymieszaj. Dodaj maliny oraz żurawinę i całość wymieszaj. Ciasto piecz około 40 minut w 180°C. Odstaw do przestygnięcia, rozpuść pozostałą część czekolady i polej nią brownie.

Pieguski w zdrowej odsłonie

Składniki:

  • 60 g mąki owsianej
  • 40 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki jaglanej
  • 40 ml mleka roślinnego lub wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 150 g orzechów laskowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Olej kokosowy oraz nasiona lnu chwilę podgrzej, dodaj pozostałe składniki (poza orzechami i czekoladą) i wymieszaj. Masę włóż na chwilę do lodówki, następnie dodaj posiekane orzechy oraz pokrojoną czekoladę i całość jeszcze raz wymieszaj. Uformuj ciasteczka i posyp je szczyptą soli morskiej. Ciasteczka piecz w 180°C przez około 15 minut.

Tarta z malinami. Bez glutenu, bez laktozy

Składniki:

  • 250 g mąki owsianej (u mnie bezglutenowej)
  • 1 żółtko
  • 150 g masła klarowanego
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 100 g cukru kokosowego
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 szklanki dżemu
  • szklanka owoców leśnych
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • do ozdoby maliny

Sposób przygotowania:

Do miski włóż mąkę, żółtko, masło klarowane (z lodówki), sodę oczyszczoną, cukier kokosowy oraz wodę i ugniotłam ciasto. Następnie rozłóż je w okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach około 20 minut. Dżem zmiksuj z owocami leśnymi, nasionami chia i syropem klonowym, połóż na wystudzony spód tarty i włóż do lodówki na 20 minut. Wierzch udekoruj malinami.

Puszysty krem bananowo – czekoladowy

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 banany
  • 4 łyżki kakao
  • 5-6 daktyli
  • szklanka mleka kokosowego (lub innego mleka roślinnego)
  • łyżka masła z nerkowców
  • szczypta cynamonu
  • szczypta wanilii
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania:

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie a następnie usunąć z nich pestki, włożyć do garnuszka i gotować na mleku ok. 10-12 minut. Dodać przyprawy i kakao. Zmiksować blenderem i jeszcze chwilę gotować. Na koniec dodać masło orzechowe i banany - jeszcze raz blendując. Przełożyć do kubka.

Zobacz także: Anna Lewandowska zdradza przepis na pyszne śniadanie. Jest banalnie proste w przygotowaniu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.