Domowa granola. Granola domowa w wersji fit. Przepisy z granolą w roli głównej

Domowa granola to niezwykle smaczna i pożywna przekąska. Sprawdzi się nie tylko w formie szybkiego, wręcz ekspresowego śniadania, lecz także jako dodatek wielu innych dań. Jak przygotować domową granolę fit? Czy można przyrządzić granolę bez cukru?

Granola domowa

Granola domowa w ostatnich latach zyskała bardzo na popularności. Jeszcze dwie dekady temu na szybkie śniadanie zajadaliśmy się głównie płatkami kukurydzianymi zalanymi mlekiem. Z czasem polubiliśmy te czekoladowe, cynamonowe czy orzechowe. Jednak gdy w obecnych czasach stawiamy coraz większy nacisk na bycie fit, pilnujemy zdrowej diety, liczymy kalorie, także tak niepozorny posiłek jak zupa mleczna jedzona o poranku musiała zostać zmodyfikowana.

Na naszym „podwórku” domową granolę spopularyzowały głównie instruktorki fitness, które inspirują wszystkich marzących o zgubieniu zbędnych kilogramów. Ich kolorowe, bardzo apetyczne zdjęcia granoli domowej, zdziałały więcej niż wszystkie zalecenia dietetyków. Nagle zaczęliśmy ochoczo jeść płatki owsiane czy orzechy. Oczywiście pod warunkiem, że będą one wyglądały tak wystrzałowo, jak na zdjęciach granoli domowej w mediach społecznościowych naszych fitmotywatorek.

Ale granola domowa nie została wymyślona w Polsce. Prawdopodobnie za jej stworzenie, czy raczej połączenie dobrze znanych smaków w jedną smaczną całość, jest odpowiedzialny doktor James Caleb Jackson. Miało to miejsce bardzo dawno temu, bo aż w 1894 roku! Lekarz wprowadził taki śniadaniowy przysmak w swoim Jackson Sanatorium. Dbał tam o zdrowie i nowe nawyki żywieniowe swoich kuracjuszy.

Co ciekawe podobną domową granolę wprowadził John Harvey Kellogg. Nazwał je „granulą”. Z biegiem lat nazwę zmieniono na „granola” i tak już zostało aż do dziś.

Zarówno granola Jacksona, Kellogga, jak i ta nasza domowa to nic innego jak smaczna mieszanka płatków zbożowych, orzechów, suszonych owoców i przypraw. Możliwe są różne modyfikacje przepisu, najróżniejsze, ulubione dodatki. Ważne jest jednak, aby zapiekać granolę domową z odrobiną miodu (czasami także tłuszczu), aby zyskała chrupiącą strukturę i specyficzną, błyszczącą glazurę.

Domowa granola fit

Fit domowa granola niestety całkiem sporo kalorii. Mimo że wszystkie składniki są bardzo zdrowe, zawierają wiele cennych minerałów, to w domowej granoli fit znajdziemy nawet 400 kalorii w 100 gramach! To dużo, nie ukrywajmy. Dlatego warto pamiętać, aby nie dodawać do niej cukru i żadnych jego zastępników. Aby domowa granola fit nam nie popsuła szyków i zamiast wspomóc nasze odchudzanie, nie zniweczyła naszych planów, pamiętajmy o jedzeniu jej w rozsądnych ilościach. Najlepiej wybierać oczywiście domową granolę bez cukru.

To może być naprawdę zdrowe śniadanie w wersji błyskawicznej . Wystarczy przecież dodać jogurt lub mleko i gotowe. Na dodatek, gdy przygotujemy jej większość ilość, możemy ją jeść codziennie, nawet przez dwa czy trzy tygodnie. 

Domowa granola dietetyczna – przepis

Co kucharz, to inny przepis na domową granolę dietetyczną. Przepisów na granolę dietetyczną jest naprawdę wiele. Co ważne, możemy dowolnie modyfikować jej składniki, kierować się własnymi upodobaniami i za każdym razem uzyskamy nieco inny smak domowej granoli dietetycznej.

Poniższy przepis na domową granolę dietetyczną traktuj więc orientacyjnie. Niech to będzie baza do twoich eksperymentów kulinarnych.

Składniki: 1 szklanka płatków owsianych, kilka łyżek ziaren słonecznikach, sezamu i pestek dyni, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonej żurawiny, dwie garści orzechów włoski i dwie garści orzechów laskowych. Ewentualnie kilka suszonych moreli, śliwek. Oprócz tego: 2-3 łyżki płynnego miodu, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki mielonego imbiru, szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni. Wszystkie duże składniki – na przykład orzechy czy suszone morele – posiekaj drobno. Wymieszaj wszystko razem oprócz miodu. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wysyp mieszaninę na blaszkę i polej miodem. Piecz około 25 minut w rozgrzanym piekarniku. W połowie pieczenia otwórz piekarnik i drewnianą łyżką zamieszaj granolę. Wystudź. Domową granolę możesz podawać z mlekiem, jogurtem lub samodzielnie. Możesz przechowywać ją około dwóch-trzech tygodni w szklanym słoiku lub puszce.

Więcej o:
Copyright © Agora SA