Dieta lekkostrawna. Co jeść na diecie lekkostrawnej? Produkty lekkostrawne, czyli jakie?

Dieta lekkostrawna jest zaliczana do diet leczniczych. Zaleca się ją po wielu chorobach, szczególnie po wyjściu ze szpitalu, po przebytych operacjach, zatruciach czy schorzeniach jelit. Wskazana jest też dla osób starszych. Jak powinna wyglądać dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna - co jeść?

Lekkostrawne jedzenie to takie, które nie obciąża naszego żołądka. Z tego powodu dieta lekkostrawna jest absolutnie konieczne po wszystkich przebytych operacjach. Ale nie tylko. Lekarze zalecają ten sposób żywienia także przy problemach żołądkowych, zapaleniu jelit, wrzodach żołądka, stanach zapalnych błony śluzowej, problemach z dwunastnicą. Pomoże na pewno także osobom mniej przewlekle chorym, ale tym, które zmagają się z biegunką, zaparciami.

Produkty, które wybieramy, gdy stosujemy dietę lekkostrawną, muszą dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dodatkowo posiłki powinny być tak skomponowane, aby w 100 proc. pokrywały nasze dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Nie ma mowy o obcinaniu kalorii. Dieta lekkostrawna to nie dieta redukcyjna.

Jeśli chodzi o podstawowe zasady diety lekkostrawnej to musimy wymienić przede wszystkim regularność spożywanych posiłków. Powinniśmy jeść minimum cztery, maksimum pięć razy na dobę. Ostatni posiłek spożywamy około dwie godziny przed pójściem spać. To bardzo ważne, aby nie zasypiać z pełnym żołądkiem.

Kolejną dość podstawową regułą jest wyeliminowanie produktów smażonych. Przygotowywanie jedzenia na głębokim tłuszczu jest absolutnie zabronione. Wszystko powinniśmy gotować w wodzie, na parze lub piec.

Lekarze polecają miksowanie i blendowanie posiłków. Sprawdzi się to przede wszystkim w przypadku zup. Dzięki temu łatwiej trawimy jedzenie.

Dodatkowo wyeliminuj z diety wszystko, co tłuste, pikantne, mogące powodować wzdęcia lub zaparcia. Na te ostatnie dolegliwości pomoże błonnik. Ale też nie można przesadzać z ilością produktów bogatych w ten składnik. Jeśli będziemy nadużywać błonnika, zamiast przyspieszyć trawienie, może przynieść odwrotny skutek i je spowolnić.

Oczywiście to tylko podstawowe zasady. Diety lekkostrawne zalecone przez lekarzy mogą się od siebie nieco różnić. Są dopasowywane indywidualnie do pacjenta. Bierze się pod uwagę wszystko – wiek, masę ciała, przyzwyczajenia pacjenta oraz przede wszystkim przebytą chorobę.

Dieta lekkostrawna - produkty

Produkty lekkostrawne, czyli jakie? Jeśli zastanawiasz się, co tak właściwie możesz jeść, śpieszymy z odpowiedzią. Produkty zalecane w diecie lekkostrawnej to przede wszystkim chude mięso i wędliny, odtłuszczone produkty mleczne – czyli mleko, twaróg, sery żółte, jogurty, kefiry, maślanki – pszenne pieczywo, biały ryż, makaron pszenny. Uspokajamy, możesz dodawać sól czy pieprz. Ważne, aby nie przesadzić z ich ilością. Smak potraw powinien być bardzo delikatny i łagodny. Możesz też używać oliwy z oliwek, masła czy oleju – najlepiej słonecznikowego, rzepakowego lub sojowego.

Jeśli chodzi o warzywa, wybieraj marchewki, pietruszki, buraki, dynie, pomidory (bez skórki!). Warto je gotować, przecierać na tarce. Zdecydowanie zrezygnuj z takich warzyw jak: wszystkie rośliny strączkowe (fasola, groch), a także z cebuli, kapusty, kalafiora czy ogórka. Są one ciężkostrawne i powodują wzdęcia.

Do owoców także podchodź roztropnie. Zrezygnuj ze śliwek, czereśni, gruszek. Natomiast sięgaj po banany, jagody, morele, jabłka.

Zdecydowanie wyeliminuj z diety wszystkie napoje gazowane, słodzone. Zrezygnuj z kawy i alkoholu. To wszystko jest bardzo ciężkostrawne.

Jako ostatnią wskazówkę zalecamy nie używać panierek, sosów i zasmażek. Jeśli koniecznie musisz zagęścić jakąś potrawę wypróbuj mieszaninę wody z mąką pszenną lub jogurt naturalny. Jogurt sprawdzi się także jako zamiennik śmietany.

Dieta lekkostrawna – przepisy

Twój lekarz z pewnością ułoży ci dokładny plan dietetyczny. Jeśli chodzi o przepisy w diecie lekkostrawnej, są one bardzo proste, nieskomplikowane i nie wymagają użycia drogich czy trudno dostępnych produktów. Poniżej przedstawiamy przykładowy dzienny jadłospis o osoby na diecie lekkostrawnej.

Śniadanie. Jedna bułka pszenna z dodatkiem masła. Dwa plasterki wędliny drobiowej, nieprzetworzonej. Jeden pomidor bez skórki lub kilka listków sałaty.

Drugie śniadanie. Kisiel domowej roboty. Jabłkowy lub malinowy.

Obiad. 200 g ryby (na przykład pstrąg, łosoś) ugotowanej na parze. Kilka marchewek ugotowanych na parze. 100 g białego ryżu.

Podwieczorek. Jogurt naturalny lub maślanka.

Kolacja - zupa krem z pieczonego buraka.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.