Anna Lewandowska stworzyła słodkie przepisy na Wielkanoc. Mazurek, babka i brownie

Anna Lewandowska każdego roku przygotowuje dla swoich fanów przepisy na zdrowe alternatywy, tradycyjnych świątecznych potraw. Tym razem przygotowała trzy przepisy na słodkie ciasta, które pokazują, że nawet w święta można jeść smacznie i przede wszystkim zdrowo.

Wielkanoc tuż tuż, więc najwyższy czas zaplanować potrawy, które pojawią się na świątecznym stole. Anna Lewandowska wychodzi naprzeciw wszystkim miłośnikom zdrowego stylu życia i na swoim blogu opublikowała przepisy na zdrowe słodkości. Oto przepisy na mazurka, babkę oraz świąteczne brownie.

Mazurek daktylowo-czekoladowy

Składniki:

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 70 ml syropu klonowego/miodu
  • 80 ml masła klarowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka daktyli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • kilka sztuk migdałów
  • kilka sztuk jagód goji
  • garść chipsów kokosowych

Sposób przygotowania:

Foremkę w kształcie prostokąta lub kwadratu wyłóż papierem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj syrop klonowy i masło klarowane i zagnieść ciasto. Ciasto przełóż do formy i piecz około 15 minut. Daktyle namocz we wrzątku. Następnie daktyle zblenduj z mleczkiem kokosowym, kakao i migdałami. Na ciasto wyłóż masę z daktyli i udekoruj chipsami kokosowymi oraz jagodami goji.

Babka cytrynowo-pomarańczowa

Składniki:

  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 5 jajek
  • 200 ml masła klarowanego
  • 200-250 g cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • tarta skórka z cytryny i pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Jajka ubić w całości mikserem, później dodać cukier kokosowy i dalej ubijać aż masa będzie puszysta. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Zetrzeć skórkę na tarce na małych oczkach. Dodać resztę składników  i wszystko wymieszać.  Piec około 1 godziny w 180 stopniach. Babkę można polać polewą czekoladową.

Wielkanocne brownie

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • 5 łyżek kakao
  • kilka orzechów włoskich i sparzonych migdałów
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 słoiczek powideł z wiśni lub innych
  • płatki migdałowe (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotuj w 2 szklankach osolonej wody, aż wchłonie całą wilgoć. Ubij pianę z białek a żółtka dodaj do kaszy. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Potem delikatnie dodaj pianę i wymieszaj wszystko. Piecz w 180 stopniach ok. 50 minut. Pozostaw w piekarniku do ostudzenia, żeby masa się ścięła. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.

 

Źródło: hpba.pl/odzywianie/

Zobacz także: Anna Lewandowska przygotowała dietetyczne przepisy na Wielkanoc

Więcej o: