Anna Lewandowska przygotowała dietetyczne przepisy na Wielkanoc

Wielkanocne przygotowania czas zacząć. Z tej okazji Anna Lewandowska przygotowuje dla swoich fanów zdrowe przepisy na pyszne świąteczne potrawy. Trenerka po raz kolejny pokazuje, że nawet w święta można jeść smacznie i zdrowo, nie martwiąc się o nadprogramowe kilogramy. Oto 4 przepisy autorstwa Anny Lewandowskiej!

Babka z rodzynkami

Składniki:

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (lub 1 jajko)
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • tarta skórka z cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 200 g startej cukinii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli morskiej
  • 1 garść rodzynek
  • 1 tabliczka czekolady

Sposób przygotowania:

Suche składniki wymieszać, siemię lniane zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut lub użyć w zamian 1 jajkoDodać mokre składniki i wymieszać. Zestarzeć na grubych oczkach cukinię. Następnie wszystkie składniki zblendować. Dodać sparzone rodzynki. Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Piec około godziny w 180 stopniach. Ciasto pozostawić w piekarniku do wystudzenia. Czekoladę rozpuścić. Babkę polać czekoladą.

Chłodnik z buraków z jajem

Składniki:

  • 1 l jogurtu roślinnego (u mnie ryżowo-kokosowy)
  • 500 g buraków
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Umyć buraki i ugotować w wodzie. Gotowane buraki wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Następnie do przestudzonego wywaru pozostałego z gotowania buraków dodać przyprawy, jogurt roślinny i sok z cytryny. Pokroić ogórka, rzodkiew i buraki (gdy wystygły) w słupki. Dodać warzywa do zupy. Ugotować jajka na twardo i podawać z zupą.

Sałatka z burakiem, jajkami, serem halloumi i rzeżuchą

Składniki (sałatka):

  • 1 garść rukoli
  • 1 garść szpinaku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 burak
  • 2 kawałki sera halloumi
  • 1 garść rzeżuchy
  • 2 jajka
  • 1 garść nasion słonecznika

Składniki (sos):

  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • 1 łyżka miód
  • 1 łyżka musztarda dijon
  • 1 łyżka balsamico

Sposób przygotowania:

Liście ułożyć w misce. Ser halloumi podgrillować na patelni. Burak ugotować i pokroić w plastry. Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki. Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Zmieszać składniki na sos i dodać do sałatki. Jajka ugotować na twardo, posypać rzeżuchą i prażonymi ziarnami słonecznika.

Kostki czekolady o smaku daktyli

Składniki:

  • 120 g daktyli
  • 120 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 garść orzechów laskowych
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta wanilii

Sposób przygotowania:

Daktyle moczyć we wrzątku przez około 15 minut. Odlać wodę, dodać olej kokosowy i kakao, a następnie zblendować wszystkie składniki. Dodać orzechy i przyprawy. Całość wymieszać. Formę (około 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia z zastygłej masy wyciąć kwadraty.

Źródło: https://hpba.pl

Zobacz także: Dietetyczne przepisy od Anny Lewandowskiej z makaronem w roli głównej

Zobacz także: Zdrowa alternatywa słodyczy, czyli przepisy na ciasta od Ani Lewandowskiej

Więcej o: