Syrop glukozowo-fruktozowy może powodować raka

Jest składnikiem wielu popularnych produktów spożywczych, w tym często spożywanych przez nas słodkich napojów. Okazuje się, że może się przyczyniać do nowotworu jelita.

Wyniki najnowszych badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców sugerują, że syrop glukozowo-fruktozowy, bardzo popularny dodatek do żywności, może się przyczynić do pojawienia się i szybkiego rozwoju raka jelita.

Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy (inaczej jest nazywany syropem kukurydzianym) to roztwór wodny cukrów prostych (42 % fruktozy i 55 %glukozy), oczyszczony i zagęszczony. W przemyśle spożywczym, od lat 60. ubiegłego wieku służy do dosładzania jedzenia. Znajdziemy go przede wszystkim w: słodyczach, napojach słodzonych, fermentowanych napojach mlecznych, izotonikach i napojach energetycznych, sałatkach i konserwach rybnych, lodach, niektórym rodzaju pieczywa. Jest bezbarwny lub ma jasnożółty kolor, nie ulega krystalizacji i przed dodaniem do produktów spożywczych nie musi być rozpuszczany. Właśnie dlatego tak bardzo pokochał go przemysł spożywczy. 

Piękny, intensywny kolor słodyczy to często zasługa sztucznych barwnikówPiękny, intensywny kolor słodyczy to często zasługa sztucznych barwników fot: pexels.com

Syrop glukozowo-fruktozowy pod lupą naukowców 

Z badań przeprowadzonych wspólnie przez dr Jihye Yyn z Baylor z College of Medicine w Houston i Marcusa Gonclavesema z Weill Cornell Medicine w Nowym Jorku wynika, że regularne spożywanie dużych ilości cukru może prowadzić do raka jelita. Naukowcy wysnuli te wnioski na podstawie eksperymentu, który przeprowadzili na myszach. U badanych zwierząt skasowano gen APC, co sprawiło, że stały się bardziej podatne na tworzenie się w ich organizmach polipów - wczesnej formy nowotworu. U ludzi w 90 % przypadków dzieje się podobnie - pacjenci z rakiem jelita to w większości przypadków osoby z mutacją genu APC. Następnie naukowcy poili część zwierząt wodą z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego. U tych osobników szybciej pojawiał się nowotwór niż u myszy, które piły samą wodę, bez dodatku syropu. Badacze podkreślają, że w tym przypadku nie można określić cukru samego w sobie jako przyczyny raka, bo na tę chorobę zapadały w ich badaniu myszy, w których diecie się nie pojawił ale cukier, ale te karmione syropem dostawały go znacznie szybciej. na tej podstawie badacze nie mogą oczywiście stwierdzić, że taka sama sytuacja pojawiłaby się u ludzi poddanych takiemu eksperymentowi, ale są zdania, że regularne spożywanie dużych ilości słodzonych napojów i innych słodyczy może przyczynić się do skrócenia czasu, jaki potrzebny jest do rozwoju nowotworu jelita. e skrócić czas        

 
Więcej o: