Zdrowe jedzenie na mieście? To możliwe, jeśli będziemy pamiętać o kilku zasadach

Służbowy lunch na mieście, sobotnie przedpołudnie na food markecie czy niedzielny brunch z przyjaciółmi. Jedzenie poza domem jest elementem naszego stylu życia. To okazja do odkrywania nowych, egzotycznych smaków, szukania kulinarnych inspiracji czy po prostu spotkań towarzyskich. Coraz chętniej umawiamy się ze znajomymi w restauracji, a dom traktujemy jako przestrzeń prywatną, w której spędzamy czas tylko z najbliższymi. Nie bez znaczenia jest także. czas. Jedzenie na mieście zwalnia nas z konieczności zrobienia zakupów i gotowania.

Ale czy jadanie poza domem może iść w parze ze zdrowym odżywaniem? Posiłki w restauracjach, słusznie kojarzą nam się z pewnym odstępstwem od diety. To m.in. dlatego, że chętnie wybieramy lokale typu fast food, burgerownie czy włoskie restauracje serwujące pizzę i makarony. Tłumaczymy się przy okazji tym, że są to dania, których nie przygotowujemy na co dzień. Trudniej jest też ocenić ich kaloryczność, bo na naszych talerzach zazwyczaj lądują większe porcje, niż nałożylibyśmy sobie sami. Dodatkowo, szefowie kuchni chętnie sięgają po tłuszcze, które są nośnikiem smaku, ale raczej nie korespondują ze zdrowym żywieniem. Co prawda zdajemy sobie sprawę, jakie pułapki niesie za sobą jadanie na mieście, ale rezygnując z tego często mamy wrażenie odmawiania sobie przyjemności.

Oczywiście, w realizacji naszego żywieniowego celu pomoże spersonalizowana i skrojona na miarę dzisiejszych czasów dieta. Taka, która uwzględnia nie tylko posiłki gotowane w domu, ale także te, które jemy „na mieście” i na bieżąco dopasuje plan do potrzeb organizmu.

Zdrowe jedzenie na mieście? To możliwe, jeśli będziemy pamiętać o kilku zasadachZdrowe jedzenie na mieście? To możliwe, jeśli będziemy pamiętać o kilku zasadach fot. materiały prasowe

Niezależnie od tego jednak z jakiego wsparcia korzystamy, jest kilka wartych uwagi zasad, którymi powinniśmy się kierować wybierając się do restauracji. Dzięki nim będziemy cieszyć się posiłkami poza domem i jednocześnie dbać o sylwetkę. Pierwszym krokiem do zmiany nawyków żywieniowych jest pytanie jakie dania wybieramy i z jakich składników są przygotowywane. Ekspert Peatera, nowej platformy online, która proponuje całkowicie innowacyjne, w pełni spersonalizowane podejście do żywienia, podpowiada, jak rozsądnie jeść w restauracjach, by nie zaprzepaścić efektów diety.

Karina Białek, dietetyk Peatera:

*Zaplanuj– wybierając restaurację, przejrzyj jej ofertę wcześniej i zastanów się, co zjesz. Jeszcze będąc w domu zaplanuj, co zamówisz, tak, aby nie dać się ponieść chwili i entuzjazmowi.

* Wybieraj potrawy z dużą zawartością warzyw – uważaj na dodatek masła, majonezu, orzechów czy sosu, który znacznie zwiększa kaloryczność potrawy.

* Postaw na sprawdzone propozycje, co do których składu czy sposobu przyrządzenia masz największą pewność, dla przykładu wybieraj grillowane chude mięsa oraz ryby z dodatkiem warzyw.

* Jeżeli masz wybór, to sięgaj po pełnoziarniste odpowiedniki, np. razowe makarony, pieczywo czy tortille.

* Poproś o podanie sosu do posiłku osobno lub wybierz sos pomidorowy – sosy są zwodnicze, porcja może mieć taką samą wartość kaloryczną jak całe danie.

* Nie jedz w pośpiechu – skup się na posiłku i delektuj się smakiem. Podobno dwa pierwsze kęsy smakują najlepiej.

* Jedz do uczucia sytości – nie przejadaj się. Nie musisz zjadać wszystkiego z talerza, możesz poprosić o zapakowanie reszty posiłku na wynos.

* Postaraj się zrezygnować z deseru – ale jeżeli masz na niego ochotę, zamów jeden deser na dwie osoby lub wybierz taki, którego głównym składnikiem będą świeże owoce bez dodatku bitej śmietany czy czekolady.

* Wybieraj lekkie zupy – dopytaj się czy zupa jest zabielana lub czy w jej składzie nie ma sera. Staraj się nie sięgać po zupy kremy, ponieważ często podczas ich przygotowywania zostają użyte duże ilości masła, śmietany lub mascarpone.

* Nie wybieraj zestawów ani ofert lunchowych – zjadamy wtedy większą porcję jedzenia oraz najczęściej nie mamy zbyt dużego wyboru spośród dostępnych dań.

* Spaceruj – wybieraj lokale, do których możesz dojść na piechotę. Spacerując po posiłku, pobudzisz trawienie i spędzisz dłużej czas w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. Spacer będzie szczególnie wskazany, jeśli posiłek na mieście wybierasz w porze kolacji.

Co to jest Peater?

Peater to innowacyjne rozwiązanie żywieniowe, które dostosowując się do przyzwyczajeń i preferencji użytkownika, wspiera wszystkie aspekty zdrowego stylu życia. Platforma została opracowana przez zespół utalentowanych kucharzy, doświadczonych dietetyków, genialnych programistów i miłośników startupów. Połączyła ich pasja do dobrej kuchni i przekonanie, że świadome odżywianie poprawia jakość życia.

Wykorzystując wieloletnie doświadczenia w rozwoju programów żywieniowych (m.in. platformy Dietmap, z której dotychczas skorzystało ponad 350 tysięcy osób), wnioski z 15 tysięcy wiadomości od użytkowników oraz unikalny wybór 2 tysięcy ugotowanych i sfotografowanych posiłków – zespół Peater stworzył rozwiązanie kompletne. Platforma w bezkompromisowy sposób łączy fachową wiedzę i najnowsze trendy w projektowaniu aplikacji, udostępniając potężną bazę food know-how – przepisów i porad żywieniowych.

Dzięki 12 personalizowanym programom, dopasowanym do celu diety i umiejętności kulinarnych, Peater wspiera w codziennym planowaniu oraz przygotowaniu posiłków. Pomaga również w odpowiednim zbilansowaniu menu w sporcie. Rozwiązanie oferuje starannie zdefiniowane plany żywieniowe również dla osób zmagających się z chorobami, takimi jak: Hashimoto, cukrzyca czy celiakia.

Platforma Peater jest dostępna w Polsce, w Rosji oraz na Ukrainie.

Więcej informacji na stronie www.peater.net

Więcej o:
Copyright © Agora SA