5 przepisów na czekoladowe desery do 150 kcal

Czekolada jest chyba słabością wszystkich kobiet. Dzięki tym przepisom, możesz ją jeść bez wyrzutów sumienia. Fit desery z czekoladą w roli głównej mogą zastąpić Ci drugie śniadanie, idealnie sprawdzą się także na popołudniową przekąskę. Są łatwe i szybkie w wykonaniu, a smakują niesamowicie! Przekonajcie się sami!

Deser czekoladowy z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 1/3 dojrzałego awokado
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 suszone daktyle
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka naturalnego
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Awokado pokrój na kawałki. Wrzuć do blendera, dodaj kaszę jaglaną, suszone daktyle, kakao i miód. Miksuj do połączenia wszystkich składników. Gotowy krem przełóż do miseczek i udekoruj posiekanymi migdałami.

Muffiny z czerwonej fasoli

Składniki:

  • szklanka czerwonej fasoli z puszki
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Fasolę zmiksuj w pojemniku blendera z masłem orzechowym, syropem klonowym, kakao, wanilią i proszkiem do pieczenia. Gotową masę przełóż do foremek na muffiny. Wierzch posyp gorzką czekoladą. Piecz 40 minut w 180 stopniach. 

Pudding z cukinii

Składniki:

  • 1/2 szklanki posiekanej surowej cukinii
  • 1 dojrzały banan
  • 1/4 filiżanki mleka roślinnego
  • kilka orzechów orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki surowego kakao
  • 3 daktyle 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

Dodaj wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miseczki i udekoruj owocami.

Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 8 daktyli
  • 1/3 szklanki surowego kakao
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 dojrzały banan
  • garść orzechów włoskich
  • Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmiksuj z orzechami nerkowca, daktylami (namoczonymi wcześniej we wrzątku), kakao i solą. Następnie zmiksuj masę z bananem, wierzch oprósz orzechami włoskimi. Uformuj ciasteczka i piecz 10-15 minut w 180 stopniach. 

Kulki mocy

Składniki:

  • 8 daktyli
  • garść orzechów włoskich
  • garść płatków owsianych
  • trzy łyżki kakao
  • duża łyżka miodu
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Na samym początku namocz daktyle, które są podstawowym składnikiem kulek. Następnie przygotuj dużą miskę i wsyp do niej - namoczone daktyle, orzechy włoskie, płatki owsiane, kakao oraz miód. Wszystko dokładnie zblenduj. Z masy ulep średniej wielkości kulki i na samym końcu obtocz w wiórkach kokosowych.

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA