Walentynki w wersji fit. Przepisy na kolację pełną afrodyzjaków

W walentynki daj się namówić na romantyczną kolację pełną afrodyzjaków. Poprosiliśmy specjalistów z Poradni Dietetycznej Halsa, by podpowiedzieli jakie potrawy najlepiej wpłyną na nasze libido w walentynkowy wieczór.

Bananowy deser z masą orzechową w czekoladzie. Nic lepszego dziś nie zjesz

Wszystko, co może wpływać na libido i potencję, od zawsze było obiektem zainteresowania człowieka. Dawniej, aby pobudzić zmysły używano tajemniczych mikstur i miłosnych eliksirów opartych na szczególnych roślinach, którym przypisywano magiczną moc i właściwości, a wiedza na ten temat dostępna była tylko dla wybranych szamanów. Dziś funkcję takiego tajemnego laboratorium pełni kuchnia, w której możemy samodzielnie przyrządzić potrawy z produktów, których afrodyzjakalne działanie zostało potwierdzone przez współczesną naukę. Substancje w nich zawarte mogą rozgrzewać, rozluźniać lub zwiększać wrażliwość na dotyk, co może mieć bezpośrednie przełożenie na sprawność i pobudliwość seksualną. Ciągle jednak jest w tym element rytuału - liczą się więc nie tylko składniki użyte do przygotowania potrawy, ale również intencje osoby, która ją przygotowała.

Ratatouille

Ratatouille - to potrawa, której składnikami są wyłącznie rośliny uważane za afrodyzjaki. W jej skład wchodzą pomidory nazywane jabłkami miłości, bazylia, która w europejskiej tradycji ludowej była ważnym składnikiem wielu magicznych napojów miłosnych, czosnek, którego afrodyzyjne działanie odkryto w starożytnym Rzymie, tymianek, również popularny w starożytnym Rzymie ze względu na swój zmysłowy zapach, bakłażan znany też jako gruszka miłości, a także papryka i cebula, które także wykazują właściwości afrodyzyjne.

Ratatouille z dynią (2 porcje):

  • 1 duży bakłażan
  • 1 łyżka soli
  • 90 dag pomidorów
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 25 dag cukinii
  • 25 dag dyni
  • 1 zielona papryka
  • 1,5 szklanki cebuli (posiekanej)
  • 1 łyżka czosnku (zmiażdżonego)
  • 3 gałązki tymianku
  • 6 łyżek siekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek świeżej bazylii 
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażana kroimy w kostkę. Posypujemy łyżką soli, przekładamy na cedzak i pozostawiamy na 30 minut, aby puścił sok. Pomidory kroimy na ćwiartki i przekładamy na 30 minut na sitko. Dynię i cukinię kroimy w plastry. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy cukinię z dynią przez 5 minut. Przekładamy łyżką cedzakową do drugiego garnka. Z papryki usuwamy pestki i kroimy ją na paseczki. Do rondla dolewamy 2 łyżki oliwy i smażymy paprykę 5 minut, łączymy z cukinią i dynią. Opłukanego i osuszonego bakłażana smażymy 7 minut na 4 łyżkach oliwy, mieszając, aby się nie przypalił. Przekładamy do garnka z warzywami. Do rondla wlewamy pozostałe 3 łyżki oliwy i szklimy cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory, tymianek i 2 łyżki natki pietruszki. Dusimy przez 10 minut. Wrzucamy pozostałe warzywa i dusimy kolejne 10 minut. Mieszamy z resztą natki i bazylii.

Zupa Bouillabaisse

Zupa Bouillabaisse - to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni prowansalskiej. Wywodzi się z Marsylii, choć legenda głosi, że przepis na nią pochodzi od samej Wenus, która przyrządziła ją aby uwieść boga ognia Wulkana. Ze względu na zawartość owoców morza posiada właściwości afrodyzyjne.

Zupa rybna bouillabaisse:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku (obrane i zmiażdżone)
  • 1 duża cebula (pokrojona w plasterki) 
  • 1 mała bulwa kopru włoskiego (pokrojona w plasterki)
  • pasek skórki z pomarańczy
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 6 szklanek bulionu (najlepiej rybnego, ale może być warzywny)
  • kawałki dowolnych ryb: halibuta, dorsza, tilapii
  • owoce morza: surowe krewetki w skorupkach, mule
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, cebulę, koper i dusimy, aż nabiorą brązowego koloru (5-10 minut). Dodajemy skórkę pomarańczową, pomidory i bulion. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż warzywa zmiękną, a płyn zredukuje się o połowę (około 20 minut). Zmniejszamy ogień i wrzucamy kawałki ryb, gotujemy 2 minuty. Dodajemy owoce morza i gotujemy jakieś 4 minuty (aż krewetki nabiorą różowego koloru a mule się otworzą). Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Paella z owocami morza

Owoce morza - są zaliczane do najskuteczniejszych afrodyzjaków. Związane są z bóstwami płodności i ich kultem. Każda bogini miłości, czy była to grecka Afrodyta, czy rzymska Wenus, czy nordycka Freja - zrodziła się z fal morskich. O szczególnych właściwościach owoców morza wiedział Casanova, który ponoć codziennie się nimi zajadał i dlatego szczycił się tak znakomitą kondycją seksualną. Sekretem afrodyzyjnego działania owoców morza może być to, iż obfitują one w cynk, pierwiastek który reguluje wiele odpowiedzialnych za libido i potencję procesów zachodzących w organizmie człowieka.

Paella z owocami morza (2 porcje):

  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 0,75 litra bulionu
  • 6 nitek szafranu
  • 4-6 części kurczaka, mogą być ze skórą (pałki, udźce lub rozdzielone na części udka)
  • 2 pokrojone kalmary
  • 12 dużych surowych i obranych krewetek
  • 1 pokrojona w cienkie paski czerwona papryka
  • 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka żółtego curry
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Głęboką patelnię stawiamy na ogień, wlewamy oliwę, mocno rozgrzewamy i podsmażamy kurczaka. Kiedy mięso miejscami nabierze brązowego koloru, dodajemy połowę szafranu, sól, pieprz, pół porcji żółtego curry, pokrojoną w paski paprykę, cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Po 3-4 minutach wrzucamy kalmary, podsmażamy chwilkę i wsypujemy ryż. Mieszamy na tyle dokładnie, by wszystkie ziarenka ryżu zamoczyły się w tłuszczu. Jeśli okaże się, że jest zbyt suchy, dolewamy kolejną łyżkę oliwy. Dodajemy resztę szafranu, słodką czerwoną paprykę, chili i resztę curry. Dobrze mieszamy, ryż musi się chwilkę podsmażyć, następnie dorzucamy groszek, zalewamy wszystko bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy krewetki, starając się jak najmniej mieszać, a raczej potrząsać patelnią za pomocą uchwytów i dusimy do momentu, aż krewetki będą gotowe, a ryż miękki, ale nie rozgotowany. W razie zbyt szybkiego wchłonięcia przez ryż wywaru podlewamy go dodatkową minimalną ilością bulionu (kilka łyżek).

Podajemy potrawę na stół w patelni, w której została przygotowana, przystrojoną ćwiartkami cytryny.

Krewetki

Krewetki - podobnie jak większość owoców morza, krewetki są bardzo cenionym afrodyzjakiem. Stary kompan Casanovy, Angolo Torredano powiedział kiedyś, że krewetki to "pokarm życia, który jest w stanie sprawić, że moje zimne, stare ciało jest w stanie poczuć moc pożądania".

Pieczone krewetki z czosnkiem (przepis na 2 porcje):

  • 60 dag dużych krewetek (mogą być mrożone)
  • 1 ostra papryczka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

Świeże krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, usuwamy czarne żyłki. Płuczemy w posolonej wodzie i odsączamy na sitku. Mrożone krewetki rozmrażamy, wkładając w zamkniętej plastikowej torebce do zimnej wody (nie ma potrzeby płukania ich w osolonej wodzie). Papryczkę myjemy, usuwamy pestki, strąk kroimy na 12 kawałków. Czosnek obieramy i siekamy. W dużej misce mieszamy krewetki z czosnkiem i lekko solimy. Odstawiamy na 5 minut. Do 2 żaroodpornych miseczek wlewamy po łyżce oliwy, wkładamy po 3 kawałki papryczki i porcję krewetek. Delikatnie mieszamy i pieczemy w temperaturze około 180°C, aż krewetki staną się różowe (około 15 minut). Podczas pieczenia odwracamy je kilka razy. Podajemy z białym pieczywem lub grzankami

Pizza light

Pizza - nie jest typowym afrodyzjakiem, ale gdy przyrządzimy ją wspólnie i nadamy kształt serca, może nabrać dla nas szczególnego znaczenia. Przygotowana ze zdrowych produktów z dodatkami o afrodyzyjnym działaniu jest doskonałą propozycją na romantyczną kolację we dwoje.

Lekka pizza w kształcie serca - 8 kawałków (1 kawałek = 140 kcal):

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki razowej
  • 15 g drożdży
  • łyżka oliwy z oliwek (10 g)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • odrobina soli

Farsz na pizzę:

  • łyżka koncentratu pomidorowego (10 g)
  • 2 łyżki kukurydzy
  • średnia papryka (200 g)
  • czosnek
  • 100 g wędliny drobiowej
  • 3 oliwki 
  • 200 g pomidorów w puszce
  • rukola

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą. Wlać wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 do 2 godzin do wyrośnięcia.

Zagotować pomidory z koncentratem doprawić solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, posypać mąką, rozwałkować na placki, uformować w serce. Położyć na blachę, i upiec. Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni. 

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA