5 produktów znacznie gorszych dla zdrowia niż cukier

Mogłoby się wydawać, że wyrzucenie ze swojej kuchni cukru wystarczy, by zdrowiej żyć i szybciej chudnąć. Niestety, poza zwykłym cukrem, istnieją produkty znacznie gorzej wpływające na nasz organizm. Sprawdź czego unikać jak ognia.

SCHUDŁAM 10 KG. Moje życie się zmieniło...

Sztuczne izomery trans

Takiego rodzaju tłuszcze to realne niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Tłuszcze trans zwiększają ryzyko zachorowania na choroby neurologiczne, neurodegeneracyjne, a także cukrzycę typu II. Przyczyniają się do rozwoju insulinooporności, wywołują przewlekły stan zapalny w organizmie oraz zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory. Zwiększenie ich obecności w diecie zaledwie o 2 procent, zwiększa o 40 procent ryzyko cukrzycy i otyłości.

Napoje energetyczne

Zrezygnuj z nich całkowicie. Energetyki to nie tylko morze cukru (w jednej puszcze może znaleźć się nawet 30 gramów, czyli 6 łyżeczek), ale także stymulantów takich, jak kofeina, tauryna, żeń –szeń i L-karnityna, co składa się na mieszankę wybuchową, która powodować może rozdrażnienie, nadpobudliwość oraz odwodnienie. 

Azotyny

Azotyny są powszechnie stosowane jako konserwant w przetworach mięsnych. Właśnie dlatego aż 69 proc tych związków w diecie pochodzi z wędlin, a także kiełbas. Producenci, chcąc zatuszować obecność szkodliwych azotynów w produktach spożywczych coraz częściej na etykietach umieszczają informację: 'E250 – substancja konserwująca', zamiast chemicznej nazwy azotyn sodu. Im więcej mięsa i mniej dodatków zawiera wędlina, tym lepiej na zdrowia.

Słodkie napoje gazowane

Słodkie napoje gazowane zwiększają głód, zmniejszają uczucie sytości, a ich duże spożycie może być przyczyną takich schorzeń jak otyłość czy cukrzyca typu 2. W dodatku słodkie napoje gazowane bardzo łatwo uzależniają, gdyż oprócz cukru zawierają także syrop glukozowo-fruktozowy, który może prowadzić do otyłości i stłuszczenia narządów wewnętrznych.

Gotowy popcorn do przygotowania w mikrofalówce

W niektórych torebkach z popcornem gotowym do przygotowania w mikrofalówce, stosowana jest powłoka chemiczna, która po podgrzaniu rozpada się do substancji nazywanej kwasem perfluorooktanowym o działaniu rakotwórczym.

 
Więcej o:
Komentarze (40)
5 produktów znacznie gorszych dla zdrowia niż cukier
Zaloguj się
  • kemor234

    Oceniono 16 razy 14

    Wiadomości TVP też szkodzą. Bardzo. Nawet.

  • wookiee.chewbacca

    Oceniono 22 razy 14

    Jeśli woda to tylko z kranu. Kto kupuje wodę butelkowaną ten jest zwykłym nieodpowiedzialnym bandytą. Nie ma gorszej rzeczy niż wyprodukować plastikową butelkę, by ją potem napełnić wodą, która jest w każdym kranie i wozić ją setki lub nawet tysiące kilometrów wielką ciężarówką. Za taki bandytyzm powinno się iść do więzienia.

  • domrosa

    Oceniono 21 razy 13

    Miało nie być o cukrze, a o czym jest? Syrop glukozowo-fruktozowy to przecież cukry, napoje gazowane zawierają cukry, popcorn to cukry złożone. A co robi tu azotyn potasu? Azotyn potasu nie powoduje tycia. Czy ktoś potrafi dostrzec tu sens. Co w takim razie powoduje tycie, jeśli nie cukier? Czy ktoś sprawdza merytorycznie i logicznie te teksty przed publikacją?

  • kotletxxl

    Oceniono 4 razy 4

    Dlaczego te produkty nie są zakazane?

  • the_incognito

    Oceniono 1 raz 1

    Najgorszy jest cukier (do tego jeszcze prosty np. w formie syropu glukozowo - fruktozowego czy sacharozy) w połączeniu z tłuszczem - cukier jest spalany, tłuszcz odkładany. Zresztą tłuszczu jak najmniej - wystarczy ten naturalnie występujący w avocado, orzechach, nasionach czy pestkach.

  • justsaying

    Oceniono 11 razy 1

    Unikać również wołowiny obrośniętej tłuszczem. Unikać polewania ziemniaków tłuszczykiem smarzonych kotletów mielonych, unikać makaronów i jeść mniej chleba. Co jeść? Jeść drób, ryby, a jeśli mięso to hude z dużymi porcjami warzyw. Najważniejsze to być aktywnym, ćwiczyć i dużo spacerować

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX