Dbasz o odpowiednią ilość warzyw i owoców w diecie? Podpowiadamy jak je przechowywać, żeby były dłużej świeże

Dietetycy zalecają jedzenie każdego dnia 5 porcji warzyw i owoców. Nie oznacza to konieczności codziennych zakupów w warzywniaku. Podpowiadamy jak przechowywać te produkty, żeby dłużej zachowały świeżość, doskonały smak i swoje cenne właściwości.

Marchewka

Zanim wrzucisz marchewki do lodówki, starannie odetnij od nich zielone końcówki, bo wyciągają wilgoć i sprawiają, że warzywa te tracą jędrność. Jeśli trzymasz je w torebce, niech będzie otwarta, żeby docierało do nich świeże powietrze. 

Kiwi

Dojrzały owoc kiwi najlepiej przechowywać w lodówce, nie traci tam swojego smaku i aromatu. Często jednak kupujemy kiwi niedojrzałe, a ponieważ owoc ten nie wydziela etylenu (stymuluje dojrzewanie), nie można go od razu schować do lodówki. Aby dojrzało, najlepiej postawić je w suchym i chłodnym miejscu, np. razem z jabłkami.

Przechowywanie warzyw i owoców w odpowiedni sposób sprawia, że dłużej zachowują świeżośćPrzechowywanie warzyw i owoców w odpowiedni sposób sprawia, że dłużej zachowują świeżość Pinterest

Banany

Wszystko zależy od tego, czy są dojrzałe, czy jeszcze zielone i twardawe. Jeśli banany są intensywnie żółte i zaczynają się na nich pojawiać brązowe plamki, oznacza to, że nie pozostało nam wiele czasu na zjedzenie ich. Jeśli chcemy ten czas maksymalnie wydłużyć, należy je rozdzielić i okręcić ich końcówki folią. Przy dojrzewaniu wydzielany jest bowiem etylen (głównie przy końcówkach tych owoców). Ten prosty zabieg pozwoli nieco spowolnić ten proces. Zielone banany najlepiej się czują w suchym i ciemnym miejscu, w którym jest chłodno. Niekoniecznie musi to być lodówka.

Ziemniaki

Najlepiej trzymać ziemniaki w papierowym woreczku, w ciemnym i chłodnym miejscu. Unikaj chowania ich do lodówki, bo niska temperatura nie wpływa zbyt dobrze na zawartą w nich skrobię, w wyniku czego tracą swój smak i teksturę.

Czosnek

Choć w wielu polskich domach ma swoje miejsce w lodówce, nie jest to jego ulubione środowisko. Czosnek najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w pojemniku, który umożliwia dopływ świeżego powietrza.

Codziennie powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owocówCodziennie powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców Pinterest

Ogórki

Wbrew pozorom nie lubią zimna, w niskiej temperaturze szybciej się psują. Lepiej więc nie przechowywać ich w lodówce, po trzech dniach w takim miejscu staną się mniej jędrne i będą miały gorszy smak, niż gdyby spędziły ten czas w suchym i ciemnym miejscu (np szafce). Ogórki są także wrażliwe na etylen. Towarzystwo bananów nie służy im więc najlepiej.

Cebula

Nie wkładaj jej do lodówki, bo stanie się gąbczasta. To warzywo najlepiej czuje się w temperaturze pokojowej, a jeśli dodatkowo ograniczysz dostęp światła do cebuli, będziesz mieć pewność, ze nie stanie się gorzka. 

Świeże warzywa i owoce są skarbnicą witamin i błonnikaŚwieże warzywa i owoce są skarbnicą witamin i błonnika Pinterest

Cytryny

Najlepiej trzymać je w lodówce. Ważne jednak, żeby nie zamykać ich w szczelnym pudełku, bo to uniemożliwia odparowanie wilgoci z ich powierzchni, w rezultacie przyczyniając się do szybszego psucia się owocu. Jeśli na skórce cytryny, która spędziła już jakiś czas w lodówce zauważysz plamy pleśni, oznacza to, że było jej tam "zbyt mokro".

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.