Jesienne fit przepisy od Ani Lewandowskiej, które rozgrzeją i podkręcą metabolizm

Brak pomysłu na zdrowe jesienne dania z wykorzystaniem sezonowych produktów? Anna Lewandowska wyszła naprzeciw i stworzyła przepisy, które idealnie sprawdzą się w sezonie jesienno-zimowym.

Wegański budyń kakaowy z orzechami

Wegański budyń kakaowy z orzechamiWegański budyń kakaowy z orzechami https://hpba.pl

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 banan
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 niesiarkowane suszone daktyle
  • 3 orzechy laskowe
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Daktyle namocz i odstaw na minimum 15 minut. Przed ugotowaniem przepłucz kaszę 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą. Kaszę ugotuj na mleku i wodzie z dodatkiem kakao według przepisu na opakowaniu. Do kaszy dodaj banana, daktyle, cynamon, następnie zblenduj wszystkie składniki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki, na przykład jaglanej. Posyp budyń pokruszonymi orzechami.

Domowy dżem z jabłek

Domowy dżem z jabłekDomowy dżem z jabłek https://hpba.pl

  • 2 rodzaje jabłek (kwaśne i słodkie)
  • 1 łyżeczka cynamonu na 1 kg jabłek
  • kilka goździków
  • sok z 1/2 cytryny (jeśli jabłka są kwaśne, to wystarczy kilka kropli)
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Jabłka umyj, obiera i wytnij gniazda nasienne. Następnie pokrój je w cienkie plastry i duś pod przykryciem na głębokiej patelni (można także użyć rondla), dolewając w międzyczasie delikatnie wodę (około 1/2 szklanki lub więcej, to zależy od kuchenki i garnków) Następnie dodaj cynamon i goździki. Pamiętajcie, żeby na bieżąco mieszać jabłka na ogniu! A na sam koniec skrop całość sokiem z cytryny. Gotowy dżem przełóż do słoiczków (w razie potrzeby większe kawałki jabłek rozgnieć widelcem).

Zupa krem z dyni z miodem

Zupa krem z dyni z miodemZupa krem z dyni z miodem https://hpba.pl

  • 1 kg dyni (obranej i oczyszczonej)
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • kilka goździków
  • kawałek imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta cynamonu
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki masła ghee
  • 1 łyżka miodu
  • pestki dyni (do posypania)
  • kawałki kokosa (opcjonalnie do posypania)

Sposób przygotowania:

Dynię przekrój na pół i piecz w piekarniku około 30 minut w 180°C (zależy od wielkości dyni i piekarnika, ale warto sprawdzać podczas pieczenia). Ziemniaka ugotuj w wodzie. Na patelni podgrzej masło ghee, dodaj poszatkowaną cebulę z czosnkiem i duś. Do miski włóż upieczoną dynię bez skóry, ugotowanego ziemniaka, cebulę i czosnek podduszony na maśle oraz starty imbir i zbleduj. Dodaj mleczko kokosowe, przyprawy i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Przełóż do miseczki, dodaj sok z połowy pomarańczy i posyp prażonymi pestkami dyni oraz miodem.

Ciasto marchewkowe z migdałami

Ciasto marchewkowe z migdałamiCiasto marchewkowe z migdałami https://hpba.pl

  • 4 jajka
  • 150 g płatków owsianych bezglutenowych lub mąki bezglutenowej
  • 1/2 kg marchewki
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki rodzynek i żurawiny
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 garści płatków migdałów
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Na tarce zetrzyj marchew, a płatki owsiane zmiel na mąkę. W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka jajek z syropem klonowym. Dodaj żółtka oraz resztę składników i wszystko wymieszaj. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Pomarańczowa zupa krem z jesiennych warzyw

Pomarańczowa zupa krem z jesiennych warzywPomarańczowa zupa krem z jesiennych warzyw https://hpba.pl

  • 2 duże marchewki
  • 400 g dyni Hakkaido
  • 100 g batata
  • kawałek świeżego imbiru
  • 200 ml 100% soku z marchwi
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • do posypania pestki dyni i nasiona słonecznika
  • kilka kropli sosu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Warzywa obierz i pokrój w kostkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Składniki włóz do garnka z wodą i gotuj, aż będą miękkie. Następnie odlej wodę i wlej sok z marchwi, gotowałam jeszcze chwilę. Dodaj przyprawy i na koniec wszystko zblenduj, dodając masło klarowane. Zupę przełóż do miseczki i posyp pestkami dyni i nasionami słonecznika. Całość skrop sosem balsamicznym.

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.