Roślinne desery od Wegan Nerd. Wypróbuj przepisy znanej blogerki!

Te desery powalają z nóg! Przygotuj efektowną tartę, smakowity tort lub muffinki jak z najmodniejszej cukierni. Są pyszne, zdrowe, w 100% roślinne i wyglądają jak prawdziwe dzieła sztuki.

Egzotyczna tarta budyniowa

Składniki spodu
2 szklanki twoich ulubionych orzechów
7 miękkich (świeżych lub suszonych)
daktyli

Składniki masy
2 dojrzałe owoce mango
400 ml mleka roślinnego
(na przykład ryżowego)
100 g cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju kokosowego

Składniki przybrania
kawałek ananasa, figi, miechunki
lub innego ciekawego owocu

Przygotowanie: Orzechy i daktyle zmiksuj na gęstą masę. Przenieś do formy i palcami wylep tartę. Odstaw do schłodzenia. W blenderze zmiksuj miąższ mango z 300 ml mleka roślinnego. Wlej do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. W reszcie mleka (100 ml) rozprowadź mąkę, skrobię i cukier, wymieszaj. Dodaj płyn do gotującego się mleka i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj olej kokosowy. Ponownie wymieszaj i odstaw na 5 minut. Zalej schłodzony spód na tartę. Przybierz wybranymi owocami.

5 przepisów na czekoladowe desery do 150 kcal

Tarta budyniowa jest wbrew pozorom bardzo łatwa w wykonaniuTarta budyniowa jest wbrew pozorom bardzo łatwa w wykonaniu Alicja Rokicka, wegannerd.blogspot.com

Pizza na słodko

Składniki ciasta
450 g mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
35 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru

Składniki nadzienia
3 łyżki masła orzechowego
kilka kostek gorzkiej czekolady

Składniki przybrania
twoje ulubione owoce

Przygotowanie: W misce połącz wodę, drożdże, sól i cukier. Mieszaj, aż cukier i drożdże się rozpuszczą. Dodaj 4 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Wsyp resztę mąki, mieszaj drewnianą łyżką lub ręką. Uformuj kulkę i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nie wałkuj ciasta, tylko rozciągnij je, zaczynając od środka, na placek o grubości maksymalnie 5 mm. Na wierzchu rozsmaruj masło orzechowe i ułóż kawałki czekolady. Piecz w temperaturze 220°C, aż pizza się zarumieni. Przed podaniem przybierz owocami. Jedz szybko, żeby żaden Włoch nie zobaczył!

Egzotyczne sorbety na letni deser. Wypróbuj naszych 5 sprawdzonych przepisów

Pizza na słodko z owocami to doskonały pomysł na zdrowy deserPizza na słodko z owocami to doskonały pomysł na zdrowy deser Alicja Rokicka, wegannerd.blogspot.com

Tort czekoladowy na bogato

Składniki ciasta
biszkopt kakaowy 

Składniki kremu
300 g orzechów nerkowca
? szklanki soku z cytryny
2 łyżki oleju kokosowego
wybrany syrop do smaku
1 puszka mleka kokosowego
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 kieliszek rumu, mocnej herbaty lub kawy

Do przekładania: dżem z mirabelek lub malin

Składniki przybrania: świeże owoce, kwiaty, gorzka czekolada

Przygotowanie: Przygotuj biszkopt kakaowy. Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i odstaw na 2 godziny. Odsącz, wsyp do kielicha blendera, dodaj gęstą część mleka kokosowego, sok z cytryny i rozpuszczony olej kokosowy, zmiksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do masy, dokładnie wymieszaj. Spróbuj i wlej syrop do smaku. Biszkopt przetnij na 3 krążki. Wyrównaj górną część. Każdy krążek ciasta skrop rumem, mocną herbatą lub kawą. Przekładaj dżemem i masą czekoladową. Resztę masy wykorzystaj do posmarowania boków i wierzchu. Gotowy tort dekoruj owocami, kwiatami i pokruszoną czekoladą.

Nowe przepisy na pyszne fit serniki z owocami. Wypróbuj koniecznie!

Tort czekoladowy to propozycja na wyjątkową okazjęTort czekoladowy to propozycja na wyjątkową okazję Alicja Rokicka, wegannerd.blogspot.com

Jagielnik z kajmakiem i popcornem

Składniki spodu:
1 szklanka płatków owsianych (mogą być
bezglutenowe)
6 miękkich (świeżych albo suszonych)
daktyli
3 łyżki oleju kokosowego

Składniki masy:
1½ szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki mleka sojowego lub wody
5 łyżek twojego ulubionego syropu
sok z 1 cytryny
100 g orzechów nerkowca
1 laska wanilii

Składniki:
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka cukru
2 łyżki oleju kokosowego

Składniki przybrania:
1 szklanka uprażonej kukurydzy

Przygotowanie: Płatki owsiane zmiksuj z daktylami i olejem kokosowym. Przełóż do formy i wyrównaj. Wstaw do lodówki. Kaszę przelej wrzątkiem, ugotuj w mleku lub wodzie. Gotuj na małym ogniu, aż ziarna kaszy wchłoną cały płyn i się rozpadną. Orzechy mocz przez godzinę, zmiksuj z sokiem z cytryny i miąższem wanilii. Powoli dodawaj kaszę, miksuj na gładką masę. Dopraw do smaku syropem. Masę wyłóż na przygotowany spód, wstaw do lodówki. W rondlu lub na patelni rozpuść mleko kokosowe z cukrem. Powinien powstać gęsty krem. Gotuj. Na koniec dodaj olej kokosowy. Tak powstałym kajmakiem polej ciasto. Ozdób popcornem.

Wegański kajmak i popcorn to doskonałe połączenieWegański kajmak i popcorn to doskonałe połączenie Alicja Rokicka, wegannerd.blogspot.com

5 przepisów na pyszne i jednocześnie dietetyczne desery. Grzesz bezkarnie!

 

Niebanalne muffiny pomidorowe z kremem i figami

Składniki muffinów:
1 szklanka passaty pomidorowej
lub pomidorów z puszki
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka octu
½ szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki soli

Składniki przybrania: 
bita śmietana kokosowa
2 świeże figi

Przygotowanie: W misce lub kielichu blendera umieść pomidory, olej, cukier i ocet. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. W drugiej misce połącz mąkę, sodę, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Dodaj masę pomidorową, wymieszaj. Przygotuj papierowe papilotki i formę do pieczenia babeczek. Wlewaj po 2–3 łyżki masy na jedną babeczkę. Piecz w temperaturze 180°C przez mniej więcej 30 minut, odstaw do ostygnięcia. Każdą babeczkę posmaruj bitą śmietaną i ozdób pokrojoną figą.

Muffiny z pomidorami to bardzo ciekawa propozycja na deserMuffiny z pomidorami to bardzo ciekawa propozycja na deser Alicja Rokicka, wegannerd.blogspot.com

Przepisy i zdjęcia pochodzą z książki "Słodka Wegan Nerd. Moje roślinne desery" Alicji Rokickiej, która ukazała się nakładem wydawnictwa Nasza Księgarnia.

Przepisy na wegańskie desery od Wegan NerdPrzepisy na wegańskie desery od Wegan Nerd Alicja Rokicka, wegannerd.blogspot.com, Nasza Księgarnia

Więcej o: