5 mitów na temat odchudzania, z którymi trzeba rozprawić się raz na zawsze

Wokół odchudzania nieustannie krąży wiele mitów, które są nie tylko bezmyślnie rozpowszechniane, ale również często stosowane. Najwyższa pora, by obalić te najpopularniejsze. Zobacz co działa, a co jest zupełnie nieskuteczne w walce o szczupłą sylwetkę.

Czy dieta alkaliczna jest bezpieczna? Jej twórca trafił do więzienia

Mit nr 1: Regularny detoks jest niezbędny

5 mitów na temat odchudzania5 mitów na temat odchudzania pinterest.com

Każdy zdrowy organizm zaprogramowany jest w taki sposób, że sam radzi sobie z toksynami i nie trzeba szukać na siłę dodatkowych metod, aby ten proces zachodził w naszym ciele. Głównymi organami, które usuwają toksyny z naszego organizmu są wątroba oraz nerki. Jeśli dieta jest dobrze zbilansowania, bogata w warzywa, owoce oraz nieprzetworzone produkty, to nie trzeba przeprowadzać 'magicznych detoksów'. Detoks to w głównej mierze chwyt marketingowy. Warto jednak od czasu do czasu bardziej zwrócić uwagę na jadłospis, aby pozbyć się np. nadmiaru wody z organizmu, jednak wystarczy wyeliminować niektóre produkty, a do menu wprowadzić więcej świeżych warzyw i owoców.

Mit nr 2: Im mniej kalorii, tym szybciej chudniesz

Polska zdrowa żywność lepsza i tańsza od importowanych 'hitów'. Zobacz, co wybierać

5 mitów na temat odchudzania5 mitów na temat odchudzania pinterest.com

Przechodząc na dietę, bardzo często drastycznie obniżamy ilość dostarczanych organizmowi wraz z pożywieniem kalorii. A to błąd! Aby chudnąć, trzeba jeść. Tyle, że odpowiednio. Każdy człowiek ma inne zapotrzebowanie kaloryczne i żeby pozbyć się nadprogramowych kilogramów, musi przyjmować w ciągu dnia odpowiednią liczbę kalorii. Stosując głodówki, wcale nie schudniemy szybciej, a wręcz przeciwnie. Wygłodzony organizm produkuje bowiem kortyzol (hormon stresu), który powoduje zwolnienie tempa metabolizmu, utrudniając tym samym odchudzanie.

4 najlepsze śniadania dla osób, które chcą schudnąć

Mit nr 3: Gluten powoduje tycie

5 mitów na temat odchudzania5 mitów na temat odchudzania pinterest.com

Moda na eliminację glutenu z diety trwa w najlepsze. Dlaczego osoby, które rezygnują z glutenu chudną? Po prostu dostarczają organizmowi znacznie mniej kalorii. Wykluczając z jadłospisu gluten, odstawiamy pieczywo, makarony, słodycze oraz fast foody, co sprawia, że dieta automatycznie staje się mniej kaloryczna oraz zdrowsza, a to sprzyja odchudzaniu. Gluten sam w sobie nie powoduje tycia. Oczywiście są osoby (chorujące na celiakię), u których wyeliminowanie glutenu jest niezbędne - jednak w Polsce stanowią one zaledwie 1% populacji.

Deser po który możesz sięgać bez wyrzutów sumienia. Przepis na snickers w wersji fit

Mit nr 4: Ochota na coś słodkiego oznacza, że poziom cukru w organizmie spadł i trzeba go podnieść przez zjedzenie słodkości

5 mitów na temat odchudzania5 mitów na temat odchudzania pinterest.com

To raczej wymówka dla osób o słabej woli. Częsta ochota na coś słodkiego może być sygnałem, że organizmowi brakuje chromu, magnezu lub witamin z grupy B. Zamiast sięgać po batonik, lepiej postawić na garść bakalii, pestki słonecznika i dyni, surową marchewkę lub kalarepę.

Znudziło ci się picie wody z cytryną? Oto mieszanki, które działają jeszcze lepiej

Mit nr 5: Żywność ekologiczna jest zdrowsza

5 mitów na temat odchudzania5 mitów na temat odchudzania pinterest.com

Nie zawsze. Na pewno zdrowsze jest mięso, bo zwierzęta przed ubojem nie mogą być karmione antybiotykami lub hormonami, jednak w przypadku warzyw i owoców sprawa ma się nieco inaczej. Na obszarach, na których znajdują się sady ekologiczne oraz te zwykłych padają te same deszcze, wieje ten sam wiatr, a rośliny czerpią tę samą wodę gruntową. Wyniki badań jabłek i marchewek z upraw ekologicznych i konwencjonalnych wskazały, że zawierają one taką samą zawartość pestycydów, środków ochrony roślin oraz takie samo stężenie metali ciężkich. Nie ma więc sensu przepłacać za warzywa oraz owoce z etykietą eko.

10 produktów, które jedzone w duecie wspomagają odchudzanie

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA