Czas na cheat meal? Niech będzie wspaniałym śniadaniem do łóżka!

Leniwy poranek w łóżku? Uwielbiamy. Może tym razem nieco inaczej?
Zacznij swój dzień od kulinarnej podróży w najdalsze zakątki świata i wypróbuj jeden z naszych przepisów na oryginalne, pyszne, sycące i zdrowe śniadanie.

Różowa herbata z mlekiem qaymaq chai (Afganistan)

Spacerujesz z zamkniętymi oczami po magicznym ogrodzie pełnym liści zielonej herbaty. Ich zapach chwyta Cię w swoje ramiona, na głowę spadają Ci płatki afgańskich róż. Pozwól otulić się ciepłem trzymanej w dłoniach filiżanki.

Składniki: Kajmak: 2 szklanki pełnego mleka, 1/2 łyżki mąki kukurydzianej, 6 łyżek śmietanki kremówki; Chai: 2 szklanki wody, 2 szklanki mleka, 4 łyżeczki zielonej herbaty, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 4 łyżeczki cukru, 2 strąki kardamonu

Porcja dla: 4 osób; Przygotowanie: 3 h; Gotowanie: 3 h

 

Przygotowanie:

Kajmak: Zagotuj w garnku mleko. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj śmietankę, przesianą mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Gotuj masę na małym ogniu. Po pewnym czasie na powierzchni zacznie zbierać się gęsty krem – stopniowo zbieraj go łyżką i przekładaj na oddzielną patelnię (najlepiej o dużej, płaskiej powierzchni). W garnku powinna pozostać jedynie mała ilość mleka. Zebrany na patelni krem gotuj przez kilka godzin na małym ogniu. Jeśli będzie to konieczne, przechowuj w chłodnym miejscu.

Chai: W małym garnku zagotuj wodę, dodaj zieloną herbatę oraz sodę oczyszczoną i gotuj wszystko przez około 5 minut. Zdejmij z ognia, odstaw na kilka minut, a następnie przefiltruj. Teraz musisz „napowietrzyć” herbatę: przy pomocy dwóch naczyń przelej ją kilkukrotnie z góry na dół. Napój powinien nabrać czerwonego koloru. Postaw z powrotem na ogniu i wlej mleko. Po minucie wyłącz gaz, dodaj cukier, kardamon (wedle gustu) oraz łyżkę kajmaku. Podawaj z chlebkiem chapati i... smacznego śniadania!

Różowa herbata z mlekiem qaymaq chaiRóżowa herbata z mlekiem qaymaq chai Laura Ascari

 4 najlepsze śniadania dla osób, które chcą schudnąć

Cytrynowe ciasto z semoliną Ravani (Albania)

Ciasto w formie małych złotych rombów. Wyobraź je sobie niczym lśniące latawce unoszące się na wietrze. Pora na pierwszy kęs.

Składniki: 200 g mąki,120 g semoliny, 120 g cukru, 1 kubeczek jogurtu naturalnego, 150 g oleju roślinnego, 4 jajka, 1 opakowanie proszku do pieczenia aromatyzowanego wanilią (16 g) Syrop: 1 i 1/2 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki cukru, sok z cytryny

Porcja dla: 10-12 osób; Przygotowanie: 15 min; Pieczenie: 45 min

Przygotowanie:

Ciasto: W misce dokładnie wymieszaj mikserem jajka, jogurt, olej oraz cukier. W oddzielnym naczyniu połącz ze sobą suche składniki, po czym dodaj do mokrych i wszystko dobrze wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia (użyj okrągłej formy o średnicy 26 cm, jeśli chcesz, żeby ciasto było wyższe, lub podłużnej i prostokątnej, jeśli wolisz niższą wersję) i piecz przez około 45 minut w temperaturze 180° (bez termoobiegu), aż ciasto się zarumieni.

Syrop: Wodę z cukrem gotuj przez około 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj startą skórkę z cytryny, która ładnie udekoruje ciasto. Do środka wyciśnij również sok z cytryny, po czym zdejmij syrop z ognia i ostudź. Ciasto pokrój w romby, polej syropem przy pomocy łyżki i udekoruj wedle gustu.

Cytrynowe ciasto z semoliną Ravani z AlbaniiCytrynowe ciasto z semoliną Ravani z Albanii Laura Ascari

5 przepisów na zdrowe jesienne smoothie

Ciasteczka z masą krówkową Alfajores (Argentyna)

Jeszcze zamknięte oczy i zapach wanilii dochodzący z kuchni. Myśli momentalnie wędrują ku tym delikatnym ciasteczkom, które... zaraz – czy ja nadal śnię, czy to sen na jawie?

Składniki: 130 g mąki,130 g skrobi ziemniaczanej, 100 g masła, 75 g cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, aromatyzowanego wanilią; Masa krówkowa:, 100 g cukru, 330 ml mleka, szczypta sody oczyszczonej, wanilia

Porcja: 15-20 sztuk; Przygotowanie: 30 min; Pieczenie: 1 h 10 min 

Przygotowanie:

Masa krówkowa: Wymieszaj w garnku mleko, wanilię, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagotuj na małym ogniu i mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Gotuj przez około 1 godzinę, cały czas mieszając, aż krem nabierze gęstej, krówkowej konsystencji (pamiętaj, że po ostudzeniu masa jeszcze zgęstnieje). Przelej do miseczki i odstaw do ostygnięcia.

Ciasteczka: Przesiej i wymieszaj ze sobą w misce mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia aromatyzowany wanilią. W oddzielnej misce utrzyj na krem masło z cukrem, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Następnie wsypuj stopniowo suche składniki i mieszaj, aż uzyskasz miękkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkuj do grubości 5 mm pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia – tak, żeby nie przywarło do stolnicy. Zdejmij górną warstwę papieru i wytnij z ciasta okrągłe ciasteczka o średnicy około 4 cm (łatwiej będzie rozwałkować zimne ciasto). Przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na kilkanaście minut do piekarnika o temperaturze 180°C. Ciasteczka powinny pozostać jasne. Ostudź, a następnie przełóż masą krówkową.

Ciasteczka z masą krówkową Alfajores (Argentyna)Ciasteczka z masą krówkową Alfajores (Argentyna) Laura Ascari

5 pomysłów na ekspresowe śniadania, które doskonale podkręcają metabolizm

Brioszki (Włochy)

Śniadanie w domu czy na mieście? Jedno jest pewne – to będzie śniadanie na słodko. Twoje myśli już krążą wokół nadzienia zatopionego w pysznej drożdżowej brioszce. Najpierw cappuccino, a być może chwilę później mocne espresso, żeby porządnie rozpocząć nowy dzień.

Składniki: 150 g mąki; 100 ml pełnego mleka; 20 g drożdży piwnych; 350 g mąki wysokoglutenowej; 1 jajko; 3 żółtka; 100 g cukru; 35 g miodu; 125 g masła; skórka z 1 pomarańczy; 1 laska wanilii; 10 g soli

Porcja dla: 12 sztuk; Przygotowanie: 4 h; Pieczenie: 15 min

Przygotowanie: Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Mąkę wymieszaną z drożdżami połącz z mlekiem i odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (to może zająć kilka godzin). Następnie dodaj mąkę wysokoglutenową, jajko, żółtka, cukier oraz miód i dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki. Kiedy ciasto będzie elastyczne, stopniowo dodawaj masło w temperaturze pokojowej. Na koniec dodaj startą skórkę z pomarańczy, laskę wanilii oraz sól. Zagniataj, aż ciasto będzie miękkie i gładkie. Przełóż do miski, przykryj folią i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie uformuj brioszki – każdą z 40-50 g ciasta – i odstaw na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia (bez przykrywania). Na koniec posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Gotowe brioszki polej ciepłym lukrem przygotowanym z wody i cukru, i wypełnij nadzieniem – tak, jak lubisz.

Brioszki to typowo włoskie śniadanieBrioszki to typowo włoskie śniadanie Laura Ascari

Przepisy na pyszne śniadania podkręcające metabolizm. Dzięki nim dobrze zaczniesz dzień!

Konfitura moraba-ye haveej (Iran)

Upojny zapach przypraw dodaje temu przepisowi nutę pikantności, której po prostu nie sposób się oprzeć. To jak spacer po kardamonowym polu!

Składniki: 700 g marchwi; 500 ml wody; 500 g cukru; sok i część skórki; z 2 pomarańczy; sok z 1 cytryny; 1 łyżka wody różanej; 6-8 strąków kardamonu

Porcja: 2 słoiczki po 500 g; Przygotowanie: 1 h;  Gotowanie: 45 min

Przygotowanie: Obierz marchew, a następnie pokrój na długie, cienkie paski (technika julienne) przy pomocy tarki lub robota kuchennego. Delikatnie roztłucz strąki kardamonu, pozostawiając nasiona w łupinkach Do dużego garnka wlej wodę, dodaj cienko pokrojoną skórkę z pomarańczy oraz strąki kardamonu. Następnie wsyp i rozpuść cukier. Doprowadź do wrzenia, regularnie mieszając (przez około 5 minut). Gotuj przez kolejne 5 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji syropu. Teraz dodaj marchew, po raz kolejny doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 15-20 minut. Kiedy marchew zmięknie, dodaj wodę różaną, sok z pomarańczy, sok z cytryny, po czym gotuj jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i przygotuj słoiczki. Jeśli wolisz bardziej wyrazistą wersję, podczas gotowania dodaj laskę cynamonu, którą na koniec usuniesz razem z kardamonem. Podawaj z chlebem i świeżym serem (typu Paneer), a poczujesz jak jego słony smak znakomicie komponuje się ze słodkim posmakiem marmolady. Do takiego śniadania zaserwuj duży kubek herbaty.

Ciasteczka z masą krówkową Alfajores z ArgentynyCiasteczka z masą krówkową Alfajores z Argentyny Laura Ascari

 

Przepisy pochodzą z książki "Wszystkie poranki świata) autorstwa Laury Ascari i Elisy Paganelli,  Wydawnictwo Buchmann

'Wszystkie poranki świata'  Laura Ascari i Elisa Paganelli, wydawnictwo Buchman'Wszystkie poranki świata' Laura Ascari i Elisa Paganelli, wydawnictwo Buchman Laura Ascari

Więcej o: