Naturalny detoks. 5 produktów, których nie może zabraknąć w twojej diecie
7 dniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej www.instagram.com/chodakowskaewa
Śniadanie: Omlet z gruszką i pomarańczą 520 kcal
Jajka wybij do miseczki. Dodaj olej i roztrzep. Na rozgrzaną patelnię wlej zawartość. Piecz tak jak naleśnik z obu stron (aż się zetnie, ale nie spali). Omlet przełóż na talerz. Rozłóż plasterki owoców. Złóż omlet na pół. Wypij kefir.
II śniadanie: Serek ziarnisty ze szczypiorkiem 186 kcal
Wymieszaj ser z poszatkowanym szczypiorkiem i resztą składników.
Obiad: Kurczak z duszonymi jarzynami 567 kcal
Mięso natrzyj papryką i łyżeczką oleju. Upiecz w piekarniku, aż będzie miękkie. Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę, por i cebulę w plastry. Podduś warzywa na patelni z niewielką ilością wody. Na koniec dodaj pozostałą część oleju i posyp pieprzem. Danie zjedź z ugotowaną kaszą (posypaną natką).
Podwieczorek: Kanapka z masłem orzechowym 210 kcal
Pieczywo opiecz w tosterze lub piekarniku. Kromkę posmaruj masłem orzechowym i przykryj drugą.
Kolacja: Sałatka z mozzarellą i burakiem 343 kcal
Plastry pomidora i buraka wymieszaj z cząstkami sera. Przypraw, posyp sezamem i skrop oliwą i octem.
7 dniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej www.instagram.com/chodakowskaewa
Śniadanie: Twarożek z suszoną morelą 492 kcal
Ser zmiksuj z jogurtem i cynamonem. Pod koniec dodaj płatki i cząstki owoców. Twarożek zjedz z pieczywem.
II śniadanie: Mango z migdałami 205 kcal
Cząstki mango posyp migdałami i sokiem z cytryny.
Obiad: Curry z ryżem 557kcal
Mięso pokrój w mniejsze cząstki i natrzyj przyprawami. Podduś na oleju z plasterkami marchwi i cebuli. Kiedy mięso będzie gotowe dodaj ćwiartki pomidora, zgnieciony czosnek. Chwilę podduś i wymieszaj z ugotowany ryżem. Skrop sokiem z cytryny.
Podwieczorek: Fasola ze słonecznikiem 210 kcal
Ugotowaną fasolę wymieszaj z poszatkowaną natką, słonecznikiem i skrop oliwą
Kolacja: Sałatka z kurczakiem, marchewką i granatem 332 kcal
Mięso przypraw i natrzyj olejem. Upiecz kurczaka w folii w piekarniku (ok. 20-30min, 180st.). Pokrój go w kostkę. Ugotuj kaszę. Zetrzyj marchew i pokrój natkę. Wyjmij nasiona granatu. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
4 błędy żywieniowe utrudniające odchudzanie, które popełnia każdy
7 dniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej www.instagram.com/chodakowskaewa
Śniadanie: Płatki owsiane z orzechami i winogronami 518 kcal
Płatki owsiane, starty imbir zalej jogurtem. Następnie posyp winogronami i orzechami.
II śniadanie: Koktajl ze szpinaku i melona 215kcal
Zmiksuj wszystkie składniki.
Obiad: Pęczak z dynią 545 kcal
Kaszę ugotuj al dente. Odcedzoną kaszę wymieszaj z kurkumą. Dynię upraż na suchej patelni. Kaszę wymieszaj z poszatkowanymi ziołami, tartą marchewką, dynią i skrop olejem. Zjedź z przyprawionym i zgrillowanym mięsem. Danie udekoruj z granatem.
Podwieczorek: Koktajl owocowy z marchewką 230kcal
Umytą i obraną marchew pokrój w cząstki. Zmiksuj z resztą składników.
Kolacja: Sałatka z jaj i pomidorami 289 kcal
Pomidor - średnia sztuka [220g]
Ugotowane jajka pokrój w kostkę. Następnie wymieszaj z cząstkami pomidora, cebuli i rukolą. Zmiksuj jogurt z natką, oliwą, pieprzem i polej sałatkę.
7 dniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej www.instagram.com/chodakowskaewa
Śniadanie: Jajecznica szczypiorkowa 440kcal
Roztrzep jajka z olejem i przyprawami. Wylej zawartość na rozgrzaną patelnie. Cały czas mieszaj masę jajeczną. Pod koniec smażenia dodaj szczypiorek. Zjedz z pieczywem.
II śniadanie: Szybka przekąska 204 kcal
Zjedz baton i jabłko.
Obiad: Makaron z indykiem i cukinią w sosie pomidorowym 647kcal
Ugotuj makaron. Zeszklij cebulę na patelni na oleju. Dodaj pokrojonego kurczaka, cebulę i cukinię. Po 10-15 min dodaj pomidory, przyprawy i duś do miękkości. Ułóż makaron na talerzu. Nałóż sos na makaron i posyp natką pietruszki.
Podwieczorek: Koktajl awokado - kiwi 192 kcal
Obierz owoce i zmiksuj dokładnie. Jeżeli będzie za gęsty dodaj odrobinę wody.
Kolacja: Brokuły w dipie jogurtowo - czosnkowym 294 kcal
Ugotuj brokuły al dente, wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i przyprawami. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika. Brokuły polej sosem i posyp słoneczkiem, zjedz z pieczywem.
7 dniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej www.instagram.com/chodakowskaewa
Śniadanie: Śniadaniowe rissotto z bananem 485 kcal
Ryż ugotuj na mleku z dodatkiem wody i cynamonu. Cały czas mieszaj aby ryż wchłoną cały płyn. Przed podaniem wkrój owoc i posyp pokruszonymi migdałami.
II śniadanie: Sałatka z pomidora, papryki i fety 195 kcal
Pomidory i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw. Na wierzchu rozłóż kawałki sera. Skrop oliwą, posyp oliwkami i przypraw.
Obiad: Indyk, batat i fasolka szparagowa 587 kcal
Ziemniak obierz, lekko obgotuj w osolonej wodzie. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z kawałkami mięsa. Posyp pieprzem, pokruszonymi pistacjami, polej olejem i piecz w piekarniku, aż mięso i batat będą miękkie. Danie podawaj z ugotowaną fasolką. Talerz udekoruj koperkiem.
Podwieczorek: Deser bananowo - kakaowy 187 kcal
Kaszę ugotuj na mleku z cynamonem, kakao i bananem.
Kolacja: Sałatka nicejska 370 kcal
Ugotowane jajka pokrój w kostkę. Następnie wymieszaj z cząstkami pomidora, cebuli i rukolą. Posyp tuńczykiem. Zmiksuj jogurt z natką, oliwą, pieprzem i polej sałatkę. Zjedz z pieczywem.
5 fit produktów, które jesz źle i przez to tyjesz
7 dniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej www.instagram.com/chodakowskaewa
Śniadanie: Jaglanka z borówkami i kakao 468 kcal
Kaszę ugotuj na wodzie. Odcedź i wymieszaj z resztą składników.
II śniadanie: Sałatka z marchewki i pomarańczy 193 kcal
Marchew zetrzyj na tarce. Dodaj cząstki pomarańczy, słonecznik i tarty imbir. Przypraw i skrop sokiem i oliwą.
Obiad: Dorsz w pomidorach 603 kcal
Rybę umyj i pokrój w cząstki. Posyp przyprawami. Posiekaną cebulę podsmaż na oleju. Dołóż rybę skrop delikatnie wodą. Duś pod przykryciem około 10 minut i dołóż cząstki pomidorków. Obrany seler zetrzyj na tarce, skrop sokiem i dodaj cząstki ananasa i jogurt. Rybę podaj z ugotowanym ryżem i sałatką z selera.
Podwieczorek: Kefir i pestki słonecznika 244kcal
Wypij kefir i zjedz pestki.
Kolacja: Pasta z awokado i kolorowe pałeczki 308 kcal
Obraną marchew i paprykę pokrój w cienkie pałeczki. Awokado ugnieć z sokiem z cytryny, jogurtem i przyprawami. Pastę zjedz za pomocą warzywnych pałeczek.
7 dniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej www.instagram.com/chodakowskaewa
Śniadanie: Jogurt z kuleczkami Be Raw Oriental Boost 471 kcal
II śniadanie: Sałatka serem pleśniowym i gruszką 230 kcal
Przygotuj sos. Wymieszaj ocet balsamiczny i sok. Owoce pokrój w cząstki, wymieszaj z pokruszonym serem i orzechami. Sałatkę ułóż na rukoli i skrop sosem.
Obiad: Wołowina z papryką, mizeria 567 kcal
Mięso rozbij tłuczkiem, natrzyj olejem, czosnkiem i papryką. Odłóż na godzinę do lodówki. Paprykę pokrój w plastry. Zgrilluj wszystko na patelni bez tłuszczu. Jeżeli będzie za twarde podlej niewielką ilością wody i podduś. Plastry ogórka zalej jogurtem i przypraw poszatkowanym koperkiem. Zjedź z ugotowanymi ziemniakami.
Podwieczorek: Pudding chia z mango 214 kcal
Do garnuszka wlej 1/2 szklanki wody i zagotuj. Dodaj nasiona chia i zmniejsz ogień. Po kilku minutach dodaj mleko i wiórki. Poczekaj 10 minut aż nasionka dobrze nasiąkną. Przelej do miseczki i odstaw na noc. Przed podaniem ułóż na wierzchu cząstki mango.
Kolacja: Tosty z awokado i ogórkiem 306 kcal
Pieczywo zapiecz w piekarniku, aż lekko się zarumieni. Rozsmaruj awokado na pieczywie. Następnie rozłóż plasterki ogórka i posyp szczypiorkiem. Udekoruj orzechami.
Prawda o 'magicznych' właściwościach produktów spalających tkankę tłuszczową