Pomysły na pyszne kolacje od jurorki Master Chef - Anny Starmach. Wypróbuj jej przepisy!

Jurorka polskich edycji Master Chef i Master Chef Junior nie będzie cię oceniać w kuchni, a kolacje według jej przepisów są proste w przygotowaniu. Wypróbuj wybrane przez nas przepisy i zaskocz wszystkich swoimi kulinarnymi umiejętnościami!

 

 

Tosty z zielonym groszkiem i białym serem

Składniki: 80 g półtłustego białego sera 2 łyżeczki nasion czarnuszki, 4 kromki chleba (najlepiej żytniego razowego), sól, świeżo mielony pieprz,

Pasta groszkowa: 200 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku, 1 łyżka płatków migdałów, 3 łyżki oliwy z oliwek,1 łyżeczka soku z cytryny, świeża mięta, sól, pieprz, woda mineralna (opcjonalnie)

6 przepisów na lekkie kolacje poniżej 300 kcal

Tosty z zielonym groszkiem i białym serem są zarówno lekkie, jak i sycąceTosty z zielonym groszkiem i białym serem są zarówno lekkie, jak i sycące Wydawnictwo Znak

Sałatka z mango i kurczakiem 

Składniki: około 400 g piersi kurczaka 1 dojrzałe mango, 2 małe główki sałaty rzymskiej, 1 czerwona cebula, 2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych, garść świeżej mięty, garść świeżej kolendry, 1 cebulka dymka,1 długi ogórek,1 łyżka oleju ryżowego do smażenia, sól, pieprz

Sos: 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżki octu ryżowego, sok z 1 limonki,1 łyżka cukru trzcinowego, 1 ząbek czosnku, 2 małe papryczki chili

Przygotowanie: Zacznij od przygotowania sosu: obierz i drobno posiekaj czosnek, pokrój papryczki chili. Wszystkie składniki wymieszaj w garnku     i lekko podgrzej, tak aby cukier się rozpuścił. Kurczaka pokrój w paski, obsyp solą i pieprzem. Na patelni grillowej mocno rozgrzej olej, a następnie dodaj kurczaka. Grilluj po minucie z każdej strony, tak aby nie wysuszyć mięsa. Zdejmij z patelni i odstaw do ostygnięcia. Mango i ogórka obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i po-  krój w piórka, dymkę na spore kawałki. Orzeszki lekko rozgnieć w moździerzu. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki i umieść w misce. Dodaj mango, ogórka, kurczaka, cebulę, dymkę, kolendrę oraz miętę.Całość polej dressingiem i wymieszaj. Posyp orzechami.

10 kolacji do 350 kalorii od Ewy Chodakowskiej

Sałatka z mango i kurczakiem to szybkie i efektowne danieSałatka z mango i kurczakiem to szybkie i efektowne danie Wydawnictwo Znak

Kuskus po grecku

Składniki: 200 g kuskusu, 300 g pomidorków koktajlowych 300 g sera feta, 150 g czarnych oliwek bez pestek 3 ogórki, 1 czerwona cebula, 2 czerwone papryki, 1 łyżeczka suszonego oregano, natka pietruszki, oliwa z oliwek


Przygotowanie: Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Paprykę przekrój na pół, wyjmij z niej gniazda nasienne. Pozostałe warzywa pokrój w kostkę, wymieszaj z ostudzonym kuskusem. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę, oliwki, oregano, całość dopraw do smaku oliwą. Kuskus podawaj w przekrojonych paprykach. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Kolacja, która nie tuczy

Kuskus po grecku to pomysł na zdrową i lekką kolacjęKuskus po grecku to pomysł na zdrową i lekką kolację Wydawnictwo Znak

Pieczone warzywa z kozim serem 

Składniki: 2 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 1 bakłażan, 2 małe cukinie, 3 szalotki, 100 g pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku,1 łyżka miodu, 200 g koziego sera, świeży rozmaryn, garść orzechów włoskich oliwa z oliwek, ocet

Przygotowanie: Obrane marchewki i pietruszki, bakłażana i cukinie pokrój w słup- ki. Szalotki pokrój w ćwiartki, wszystkie warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj obrany i posiekany czosnek, rozmaryn, pomidorki, oliwę wymieszaną z miodem i octem oraz orzechy. Włóż na 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przed podaniem posyp pokruszonym kozim serem.

6 nowych przepisów na lekkie kolacje do 300 kcal

Pieczone warzywa z kozim serem powinny być dobrze doprawionePieczone warzywa z kozim serem powinny być dobrze doprawione Wydawnictwo Znak

Aromatyczne gruszki w winie

Składniki: 4 gruszki (np. konferencja), 450 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml wody,1 laska wanilii, kawałek kory cynamonowej, 1 gwiazdka anyżu, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu,1 ziarno kardamonu, 3 łyżki miodu, 2 goździki


Przygotowanie: Gruszki obierz, wyjmij z nich gniazda nasienne. Wino i wodę wlej do garnka, dodaj miód i przyprawy (laskę wa- nilii najpierw rozkrój), podgrzej. Do ciepłego płynu dodaj gruszki i gotuj na małym ogniu przez 45–60 minut. Owoce powinny być miękkie, ale wciąż jędrne. Wyciągnij gruszki, a płyn gotuj dalej, aż zgęstnieje. Owoce podawaj polane winnym sosem.

4 proste przepisy na zdrową, lekką i sycącą kolację od Ewy Chodakowskiej. Propozycje do 320 kalorii

Gruszki w winie to doskonały pomysł na deser dla wymagającychGruszki w winie to doskonały pomysł na deser dla wymagających Wydawnictwo Znak

Wszystkie przepisy pochodzą z książki "Pyszne kolacje. 60 przepisów na idealną kolację" - Anny Starmach, która pojawi się w księgarniach 31 października 2018 roku nakładem wydawnictwa Znak. 

'Pyszne Kolacje. 60 przepisów na idealną kolację' - Anna Starmach'Pyszne Kolacje. 60 przepisów na idealną kolację' - Anna Starmach Wydawnictwo Znak

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.