5 dietetycznych przepisów od Ani Lewandowskiej na upalne dni

Kiedy słupki rtęci szybują w górę a upały dają się we znaki, apetyt znacznie maleje. Jakie potrawy wybierać, by dostarczyć energii oraz nawodnić organizm w gorące dni? Anna Lewandowska podpowiada! Oto 5 orzeźwiających przepisów.

Anna Lewandowska opublikowała jedzeniowy dekalog

Chłodnik z jagód

Chłodnik z jagódChłodnik z jagód https://hpba.pl/blog

Składniki:

  • 400 ml wody
  • 1 szklanka mleka kokosowego w kartonie/ mleka ryżowego lub sojowego
  • 300 g jagód
  • 100 g malin
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki wanilii

Sposób przygotowania:

Do garnka włóż owoce, zalej wodą i gotuj ok. 15 minut. Dodaj cukier kokosowy i przyprawy. Następnie przyj zupę przez sitko, dodaj resztę składników i wymieszaj. Chłodnik podawać z ryżem lub makaronem a całość ozdobić świeżymi owocami.

Koktajl jabłkowo-szpinakowy

Koktajl jabłkowo-szpinakowyKoktajl jabłkowo-szpinakowy https://hpba.pl/blog

Składniki:

  • 1 duże zielone jabłko
  • garść szpinaku
  • 1 dojrzały banan
  • garść pietruszki (natka)
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżka nasion chia

Sposób przygotowania:

Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe.

Dietetyczne przepisy od Anny Lewandowskiej z makaronem w roli głównej

 

Pożywny i szybki pudding

Pożywny i szybki puddingPożywny i szybki pudding www.instagram.com/annalewandowskahpba

Składniki:

  • 1 banan
  • garść borówek
  • 30 g płatków owsianych (wcześniej namoczyć)
  • 200 ml napoju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki Spiruliny @foods_by_ann
  • łyżeczka Jarmużu Lio Shake(opcjonalnie)
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Całość zblendować i gotowe.

Zupa krem z buraka i malin

Zupa krem z buraka i malinZupa krem z buraka i malin https://hpba.pl/blog

Składniki:

  • 600 g ugotowanych buraków (ok. 5 sztuk)
  • 250-300 g malin (mogą być też mrożone)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1,5 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżeczka masła ghee

Sposób przygotowania:

Buraki ugotuj w łupinach, następnie obierz i pokrój na drobne kawałki (możesz też skorzystać z kupionych i już ugotowanych). Przełóż do garnka, dodaj wodę, przyprawy oraz maliny i gotuj na małym ogniu. W tym czasie na patelni rozgrzej masło ghee i pokrojoną drobno cebule zeszklij na średnim ogniu. Cebulę przełóż do garnka i dodając powoli mleczko kokosowe, zmiksuj wszystko blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej mleczka koksowego lub odrobinę wody.

Jeśli lubisz możesz dodać na wierzch wiórki kokosowe lub prażone nasiona słonecznika bądź pestki dyni.

Zielone lody

Zielone lodyZielone lody https://hpba.pl/blog

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany kokosowej/gęstego mleczka kokosowego
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca (namocz wcześniej na 4 godziny)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki miękkich daktyli 
  • 2 łyżki Lio Shake Szpinak
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania: 

Namoczone i odcedzone nerkowce zblenduj w mikserze na jednolita masę wraz z daktylami i mlekiem kokosowym. Dodaj pozostałe składniki i powtórz proces blendowania. Wlej do foremek w jakich chcesz uzyskać lody i włóż na noc do zamrażalnika.

Odchudzające smoothie gwiazd na plaski brzuch! Wypróbujcie przepisy Ani Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.