Gluten to ciągle kwestia sporna. W natłoku wiadomości trafiających do nas z każdej strony, często sami gubimy się w tym, czy zrezygnować z glutenu mimo braku celiakii lub nietolerancji.
Kasza jaglana odkwasza i nie zawiera glutenu
Według Jakuba Mauricza - najbardziej rozpoznawalnej twarzy polskiej dietetyki - gluten powinien ograniczyć każdy z nas.Między innym dlatego, że:
Upośledza wchłanianie uszkadzając kosmki jelitowe i prowadząc do dużych niedoborów składników odżywczych, co w konsekwencji doprowadzi do wielu innych chorób, np. osteoporozy spowodowanej brakiem wapnia. Ponadto rozregulowanie hormonów doprowadza do depresji, otyłości, problemów ze snem i płodnością.
Więcej na ten temat: Gluten. Wyeliminować go z diety, czy nie?
Jeśli nie chcesz całkowicie z niego rezygnować, to postaraj się go nieco ograniczyć. My przychodzimy z ratunkiem fanom makaronu! Nie ma glutenu, a w dodatku ma niewiele kalorii i dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych dodaje energii! Oto przepis na witariańskie spaghetti:
Składniki:
MAKARON Z WARZYW haps fit
Przygotowanie:
Umyj warzywa, które będą stanowić składniki do tego dania. Obierz marchewkę, a później cukinii i marchewce za pomocą obieraczki nadaj kształt pasków. Wrzuć do miski. Przygotuj talerz. Następnie wyłóż warzywny makaron. Pokrój pomidory, paprykę oraz szczypior. Wszystkie składniki połóż na porcji makaronu. Na samym końcu dodaj oliwki, orzechy oraz przypraw solą i pieprzem. Smacznego!