5 przepisów na pyszne i jednocześnie dietetyczne desery. Grzesz bezkarnie!

Magdalena Hajkiewicz, czyli magda.wiemcojem, udowadnia, że fit desery mogą być równie smaczne, jak te tradycyjne. Wypróbuj jej przepisy na słodkie przysmaki zrobione ze zdrowych i wartościowych produktów!

Tort Oreo - dietetyczny deser na każdą okazję

Tort Oreo jest przygotowany z wartościowych i zdrowych produktówTort Oreo jest przygotowany z wartościowych i zdrowych produktów Magdalena Hajkiewicz

5 przepisów na czekoladowe desery do 150 kcal

Składniki:
– 500 g twarogu chudego,
– 200 g jogurtu naturalnego greckiego,
– 180 g ksylitolu,
– 150 g mąki orkiszowej,
– 75 g oleju kokosowego,
– 75 g daktyli,
– 50 g masła orzechowego,
– 2 żółtka jaj,
– 4 łyżki żelatyny,
– 1 łyżka kakao,
– 50 ml wody,
– aromat waniliowy,
– 3 ciasteczka oreo i orzechy włoskie do posypania,

Przygotowanie:
Mąkę przesypujemy do malaksera, dodajemy olej kokosowy i mieszamy do połączenia. Dodajemy kakao, żółtka jaj i 30 g ksylitolu. Ponownie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z malaksera i ugniatamy chwilę aż do całkowitego połączenia. Owijamy folią i chowamy do lodówki na pół godziny.

Twaróg i jogurt naturalny blendujemy dokładnie tak, aby nie było grudek. Dodajemy 150 g ksylitolu i ekstrakt waniliowy.
Połowę żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody, chwilę mieszamy. Dodajemy do twarogu i dokładnie miksujemy.

Do niewielkiego garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy. Do wrzącej wody wsypujemy daktyle i gotujemy, aż będą bardzo miękki i zaczną się rozpadać. Odsączamy daktyle i odstawiamy do ostygnięcia. Do daktyli dodajemy masło orzechowe i łyżkę żelatyny. Blendujemy dokładnie do połączenia składników.

Ciasto wykładamy do tartownicy i pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Na wystudzony spód wykładamy karmel z daktyli i masła orzechowego. Chowamy do lodówki by stężało. Po ok. 1 godzinie na górę wykładamy twaróg i ponownie chowamy do lodówki – tym razem na godzinę lub do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie nasze ciasto jest już zastygnięte i gotowe do jedzenia  Ciasto dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi oraz ciasteczkami oreo. Smacznego!

„Proteinella” – dietetyczny krem czekoladowy z orzechów laskowych

Ten krem czekoladowy z orzechów laskowych ma o połowę mniej kalorii niż jego popularna wersja ze sklepuTen krem czekoladowy z orzechów laskowych ma o połowę mniej kalorii niż jego popularna wersja ze sklepu Magdalena Hajkiewicz

Deser po który możesz sięgać bez wyrzutów sumienia. Przepis na snickers w wersji fit

Składniki:
– 200 ml mleka 2% (można użyć również mleka roślinnego),
– 100 g orzechów laskowych,
– 70 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym*,
– 50 g gorzkiej czekolady,
– 30 g ksylitolu,

*Odżywkę białkową można zastąpić dodatkowymi 20 g gorzkiej czekolady i 20 g ksylitolu, jednak zmieni to zupełnie skład makroskładników w kremie.

Przygotowanie:
Wyłuskane orzechy laskowe prażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Następnie przełożyć do czystej ścierki i pocierać je, aby utraciły łupinki- jest to bardzo ważne, gdyż łupinki dodają gorzkiego smaku, którego nie chcemy.

W shakerze mieszamy odżywkę białkową o smaku czekoladowym z mlekiem (zwykłym lub roślinnym), przelewamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, po czym odstawiamy z ognia.

Orzechy mielimy w malakserze lub młynku do kawy przez ok. 8 minut z przerwami, aby nie przegrzać urządzenia. Po tym czasie powinniśmy uzyskać konsystencję twardego masła orzechowego. Do malaksera dodajemy zawartość garnuszka, ksylitol i ponownie miksujemy. Krem odstawiamy do lodówki, aby stężał. Smacznego!

Ciasto snickers – proteinowa tarta bez cukru

Ciasto snickers, czyli tarta bez cukruCiasto snickers, czyli tarta bez cukru Magdalena Hajkiewicz

5 przepisów Ewy Chodakowskiej na fit desery, które zastąpią drugie śniadanie

Składniki:
– 400 g twarogu chudego,
– 150 g masła orzechowego,
– 130 g mąki orkiszowej jasnej,
– 1 jajko,
– 100 g ksylitolu,
– 100 g erytrytolu,
– 70 g zimnego masła z lodówki,
– 50 g daktyli,
– 50 g orzechów arachidowych,
– 5 kostek gorzkiej czekolady,
– 1 łyżka kakao,
– 1 banan,
– 4 łyżki syropu 0 kcal o smaku karmelowym (opcjonalnie),

Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, kakao oraz 50 g ksylitolu. Dodać zimne masło, posiekać nożem, a następnie dodać jajko i energicznie ugniatać. Ciasto rozprowadzić równomiernie po tartownicy o średnicy 22 cm, nakłuć w kilku miejscach widelcem i odstawić na 20 min do lodówki. Następnie upiec ciasto w temperaturze 180°C przez 25-35 min. Do małej miseczki włożyć daktyle, zalać je wrzątkiem i odstawić na 10 min, aż rozmiękną. Do dużej miski dodać twaróg, masło orzechowe, erytrytol oraz resztę ksylitolu i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać banana, namoczone daktyle (oraz jeśli używamy – sos karmelowy) i powoli blendować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli blender nie będzie mógł sobie poradzić z gęstością masy – można dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub mleczka kokosowego. Masę odstawić do lodówki na ok. 10 minut. Kiedy spód będzie już zimny – wyłożyć na niego masę i równomiernie rozprowadzić. Następnie rozpuścić gorzką czekoladę w łaźni wodnej (np. zrobionej z garnka, w którym gotujemy wodę i położonej na nim miski, w której roztapia się czekolada) lub mikrofalówce przez ok. 2 minuty. Posypać tartę orzechami arachidowymi i polać rozpuszczoną czekoladą. Ciasto snickers najlepiej smakuje schłodzone.

Fit gofry- dietetyczne gofry jaglane w 5 minut [bez glutenu]

Dietetyczne gofry jaglane to także dobry pomysł na śniadanieDietetyczne gofry jaglane to także dobry pomysł na śniadanie Magdalena Hajkiewicz

Naleśniki z nutellą? Jak najbardziej! W tej wersji możesz je jeść bez wyrzeczeń

Składniki (na 2 sztuki):
– 2 jaja,
– 100 ml wody gazowanej,
– 2 łyżki jogurtu naturalnego,
– 3 łyżki mąki jaglanej,
– 2 łyżeczki ksylitolu

Przygotowanie:
Smarujemy gofrownicą cienką warstwą tłuszczu (ja zwykle rozprowadzam go za pomocą wacika) i rozgrzewamy. Mąkę jaglaną, ksylitol jaja, i wodę gazowaną miksujemy na gładką masę. Następnie wylewamy ją do gofrownicy. Zapiekamy ok. 3 minuty, i dodajemy ulubione dodatki w postaci jogurtu lub owoców. Smacznego!

Lekkie ciasto z truskawkami – tylko 150 kcal w jednym kawałku!

Ciasto z truskawkami - 150 kcal w porcjiCiasto z truskawkami - 150 kcal w porcji Magdalena Hajkiewicz

Dietetyczne desery. Słodko i zdrowo! [5 PRZEPISÓW] 

Składniki:
– 500 g truskawek,
– 250 g twarogu chudego,
– 200 g serka ricotta,
– 3 jaja,
– 100 g ksylitolu,
– 100 g mąki pszennej,
– 2 miarki odżywki białkowej o smaku białej czekolady,
– 60 g jogurtu naturalnego,
– 3 łyżki żelatyny,
– 1 opakowanie (75 g) galaretki truskawkowej bez cukru,

Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Białka oddzielamy od żółtek.  W dużej misce ubijamy białka, dodając stopniowo 50 g ksylitou. Następnie do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy.

Gdy masa będzie gotowa dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułą. Przelewamy do tortownicy o wymiarze 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy biszkopt.

Twaróg, ricottę oraz jogurt naturalny blendujemy w dużej misce. Dodajemy odżywkę białkową o smaku białej czekolady, pozostałe 50 g ksylitolu i dokładnie łączymy. W 50 ml wrzącej wody rozpuszczamy dwie łyżki żelatyny i dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Chwilę studzimy i dodajemy do masy serowe po czym ponownie blendujemy. Odstawiamy do lodówki na 15 minut. 

Truskawki płuczemy, zdejmujemy szypułki i umieszczamy w blenderze. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W międzyczasie rozpuszczamy całe opakowanie galaretki truskawkowej oraz 1 łyżkę żelatyny w 100 ml wrzącej wody i dokładnie mieszamy. Kiedy rozpuszczona galaretka wystygnie, łączymy ją z truskawkami i odstawiamy na później.

Na biszkopt wylewamy masę serową i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aż górna warstwa dobrze stężeje. Następnie wylewamy masę truskawkową i zostawiamy ciasto na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Przyozdabiamy ciasto świeżymi truskawkami i gotowe!

Przepisy pochodzą ze strony: wiem-co-jem.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA