Tłuszcze trans mogą przyczyniać się do niskiej Pinterest
Tłuszcze trans, czyli izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, powstają w efekcie utwardzania płynnych olejów roślinnych. Najwięcej tłuszczów trans znajduje się w sklepowych słodyczach i przekąskach typu ciastka, batoniki, wafelki, krakersy, chipsy i paluszki. Nie brakuje ich też w daniach typu fast-food, w wyrobach cukierniczych, w przetworzonych płatkach śniadaniowych, w potrawach smażonych w wysokiej temperaturze w panierce, a także nieznaczne ilości naturalnie występujące w mleku krowim, owczym, kozim i ich przetworach. Już dawno wykazano ich szkodliwe działanie na organizm, co potwierdziły liczne badania kliniczne i epidemiologiczne.
Dieta ABS. 12 produktów na płaski brzuch
Tłuszcze trans wykazują silne działanie miażdżycorodne (prowadzą do zaburzeń wgospodarce lipidowej). Ponadto podwyższają poziom insuliny we krwi i mogą prowadzić do insulinooporności i cukrzycy typu II, zaburzają pracę układu immunologicznego, co przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych, wywołuje przewlekłe stany zapalne w organizmie i ma potencjalne działanie pronowotworowe. Mogą także przyczyniać się do niskiej masy urodzeniowej niemowląt (przechodzą z krwi przez łożysko do płodu, a także z mlekiem matki do organizmu dziecka karmionego piersią) - mówi dietetyk Kamila Wrzesińska
5 przepisów na czekoladowe desery do 150 kcal
Najwięcej tłuszczów trans znajduje się w słodyczach. Pinterest
Działania podjęte przez WHO oznaczają ogromne wyzwanie dla koncernów spożywczych. Będą one tym samym zmuszone do zmian receptur swoich produktów i procesów ich wytwarzania, co spowoduje olbrzymie koszty. Cała ta strategia ma jednak na celu poprawę naszego stanu zdrowia i zmniejszenie zachorowalności na wiele groźnych, często nieuleczalnych chorób. Tak więc - chyba warto?
5 produktów, których nigdy nie zjadłby dietetyk
Biorąc pod uwagę szkodliwe działanie tłuszczów trans, szczęśliwie już od kilku lat prowadzone są działania mające na celu obniżenie zawartości izomerów trans w tłuszczach jadalnych przemysłowo przetwarzanych i bardzo mnie cieszy, że WHO opracowała strategię, która ma na celu całkowite ich wyeliminowanie z przemysłu spożywczego. Popieram tą inicjatywę w 100% - dodaje Kamila Wrzesińska
6 nietypowych przepisów na zdrowe przekąski
Tłuszcze trans powstają w wyniku utwardzania płynnych olejów roślinnych. Pinterest
Ta gigantyczna zmiana nie nastąpi oczywiście od razu. WHO ma opracować wytyczne dla wszystkich krajów, które będą musiały krok po kroku ograniczać w żywności tłuszcze trans. Kamila Wrzesińska twierdzi też, że dla nas - konsumentów - problemem może okazać się wzrost cen żywności. jednocześnie radzi stopniowo zmieniać swoje przyzwyczajenia żywieniowe i unikać wysoko przetworzonej żywności. Najlepiej zacząć od razu!
Kamila Wrzesińska jest dietetykiem klinicznym, coachem zdrowia i autorką bloga zielonytalerz.pl.