Koniec tłuszczów trans? Do 2023 roku mają zniknąć z żywności! Co ze słodyczami i fast-foodami? Pytamy o zdanie dietetyka

Światowa Organizacja Zdrowia postanowiła w końcu rozprawić się ze szkodliwymi tłuszczami trans. Wszystkie kraje otrzymają wytyczne, jak krok po kroku ograniczyć ich obecność w żywności.

Tłuszcze trans mogą
przyczyniać się do niskiejTłuszcze trans mogą przyczyniać się do niskiej Pinterest

Co to są tłuszcze trans? Gdzie się znajdują?

Tłuszcze trans, czyli izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, powstają w efekcie utwardzania płynnych olejów roślinnych. Najwięcej tłuszczów trans znajduje się w sklepowych słodyczach i przekąskach typu ciastka, batoniki, wafelki, krakersy, chipsy i paluszki. Nie brakuje ich też w daniach typu fast-food, w wyrobach cukierniczych, w przetworzonych płatkach śniadaniowych, w potrawach smażonych w wysokiej temperaturze w panierce, a także nieznaczne ilości naturalnie występujące w mleku krowim, owczym, kozim i ich przetworach. Już dawno wykazano ich szkodliwe działanie na organizm, co potwierdziły liczne badania kliniczne i epidemiologiczne. 

Dieta ABS. 12 produktów na płaski brzuch

Tłuszcze trans wykazują silne działanie miażdżycorodne (prowadzą do zaburzeń wgospodarce lipidowej). Ponadto podwyższają poziom insuliny we krwi i mogą prowadzić do insulinooporności i cukrzycy typu II, zaburzają pracę układu immunologicznego, co przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych, wywołuje przewlekłe stany zapalne w organizmie i ma potencjalne działanie pronowotworowe. Mogą także przyczyniać się do niskiej masy urodzeniowej niemowląt (przechodzą z krwi przez łożysko do płodu, a także z mlekiem matki do organizmu dziecka karmionego piersią) - mówi dietetyk Kamila Wrzesińska

5 przepisów na czekoladowe desery do 150 kcal

Najwięcej tłuszczów trans znajduje się w słodyczach.Najwięcej tłuszczów trans znajduje się w słodyczach. Pinterest

Tłuszcze trans? Zdrowie ważniejsze!

Działania podjęte przez WHO oznaczają ogromne wyzwanie dla koncernów spożywczych. Będą one tym samym zmuszone do zmian receptur swoich produktów i procesów ich wytwarzania, co spowoduje olbrzymie koszty. Cała ta strategia ma jednak na celu poprawę naszego stanu zdrowia i zmniejszenie zachorowalności na wiele groźnych, często nieuleczalnych chorób. Tak więc - chyba warto?

5 produktów, których nigdy nie zjadłby dietetyk

Biorąc pod uwagę szkodliwe działanie tłuszczów trans, szczęśliwie już od kilku lat prowadzone są działania mające na celu obniżenie zawartości izomerów trans w tłuszczach jadalnych przemysłowo przetwarzanych i bardzo mnie cieszy, że WHO opracowała strategię, która ma na celu całkowite ich wyeliminowanie z przemysłu spożywczego. Popieram tą inicjatywę w 100% - dodaje Kamila Wrzesińska

6 nietypowych przepisów na zdrowe przekąski

Tłuszcze trans powstają w wyniku utwardzania płynnych olejów roślinnych.Tłuszcze trans powstają w wyniku utwardzania płynnych olejów roślinnych. Pinterest

Jak unikać tłuszczów trans?

Ta gigantyczna zmiana nie nastąpi oczywiście od razu. WHO ma opracować wytyczne dla wszystkich krajów, które będą musiały krok po kroku ograniczać w żywności tłuszcze trans. Kamila Wrzesińska twierdzi też, że dla nas - konsumentów - problemem może okazać się wzrost cen żywności. jednocześnie radzi stopniowo zmieniać swoje przyzwyczajenia żywieniowe i unikać wysoko przetworzonej żywności. Najlepiej zacząć od razu! 

Kamila Wrzesińska jest dietetykiem klinicznym, coachem zdrowia i autorką bloga zielonytalerz.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.