Czosnek niedźwiedzi nazywany jest też czosnkiem cygańskim i znany był już starożytnym Germanom. Kiedyś używano go, jako uniwersalnego leku na wszystkie dolegliwości, gdyż świetnie zwalcza bakterie, grzyby i wirusy. Czosnek niedźwiedzi podnosi odporność i wzmacnia całe ciało.
Co ciekawe, obecnie zajdziesz go w większości sklepów na dziale z przyprawami, ale z łatwością możesz go wyhodować samodzielnie w swoim ogródku. Wystarczy jego cebulki lub sadzonki czosnku niedźwiedziego zasadzić na przełomie września i października. Czosnek niedźwiedzi jest rośliną mrozoodporną i dobrze rośnie także w zaciemnionym miejscu.
Czosnek niedźwiedzi ma działanie antynowotworowe, dzięki dużej ilości związków siarki, które są silnymi przeciwutleniaczami. Pobudzają one układ odpornościowy i są skuteczne w zwalczaniu komórek rakowych. Również niwelują działanie wolnych rodników, dzięki czemu mają działanie odmładzająco i pozwalają długo cieszyć się młodzieńczym wyglądem.
Czosnek niedźwiedzi wspomaga także pracę układu sercowo-naczyniowego i obniża poziom złego cholesterolu, który może być przyczyną wielu przewlekłych chorób i problemów ze zdrowiem.
Chcesz wzmocnić odporność organizmu? Oto 8 produktów, które ci w tym pomogą!
Czosnek niedźwiedzi to wspaniały produkt, który doskonale przyda się w naszej kuchni. Można go dodawać do wielu potraw - na przykład jajecznicy, sałatek czy zup. Doskonale sprawdzi się również w pastach i na kanapkach. Możesz zrobić też z niego zdrową nalewkę.
Nalewka z czosnku niedźwiedziego znana i stosowana jest od dawna w medycynie ludowej. Świetnie wpływa na kondycję i zdrowie organizmu - pomoże zwalczyć przeziębienie i poprawić trawienie, a do tego jest prosta do przygotowania.
Drobno posiekane liście czosnku niedźwiedziego wystarczy zalać spirytusem i odstawić na 3 tygodnie w ciepłe miejsce. Butelkę lub słoik z nalewką należy co jakiś czas mieszać i stawiać do góry dnem. Po upływie 3 tygodni będzie gotowa do spożycia.