Jak korzystać z bogactwa kokosów?

Mleko kokosowe to jeden z produktów, który można zrobić z kokosa. W Polsce owoc palmy kokosowej jest rzadko spotykany w sklepach, a jeszcze rzadziej kupujemy go w całości. Najczęściej w naszej kuchni goszczą wiórki kokosowe. Warto jednak zwrócić uwagę na mleko kokosowe, które ma wiele właściwości zdrowotnych.

Mleko kokosowe - skład i wartości odżywcze

Mleko kokosowe produkuje się z miąższu orzecha kokosowego, a w jego składzie znajdziemy krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dla uzyskania mleka kokosowego na masową skalę, przy zastosowaniu procesu ekstrakcji, łączy się stały miąższ kokosa z wodą w odpowiednich proporcjach. Powstaje mleko o barwie białej i gęstej, kremowej konsystencji. Ma charakterystyczny kokosowy posmak i taki sam aromat. Korzystnie wpływają one na zdrowie, ale trzeba mieć świadomość, że produkt ten należy do wysokokalorycznych. Przeciętne, nieodtłuszczone mleko kokosowe z puszki składa się w 68 procentach z wody oraz w 24 procentach z tłuszczu. Mimo to, zaleca się spożywanie mleka kokosowego w diecie antycholesterolowej. Dzięki wprowadzeniu do swojego jadłospisu tego produktu, można zmniejszyć poziom tzw. złego cholesterolu - frakcji LDL oraz trójglicerydów, a spowodować wzrost dobrego cholesterolu HDL.

Mleko kokosowe - właściwości

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe obecne w mleku kokosowym wykazują korzystny wpływ na masę organizm człowieka, przyspieszają metabolizm i minimalizują zawartość tkanki tłuszczowej. Dzięki nim, zmniejsza się nasz apetyt i ilość spożywanych kalorii.
Mleko kokosowe jest źródłem węglowodanów, błonnika i białka. Znajdziemy w nim mangan, miedź, fosfor, magnez, żelazo i selen, a także niewielkie ilości witamin z grupy B (głównie kwas foliowy), witaminy C czy niacyny. Spożywanie mleka kokosowego wpływa na stany zapalne, zmniejsza dolegliwości bólowe i chroni błony śluzowe przed wrzodami. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Czy mleko kokosowe uczula?

Zarówno mleko kokosowe, jak i inne wyroby z kokosa - olej czy woda kokosowa, nie uczulają, dlatego spokojnie mogą je spożywać osoby z alergią pokarmową na mleko krowie, na laktozę czy uczulone na soję.

Mleko kokosowe - do czego je dodawać?

Gotowe mleko kokosowe może nam zastąpić śmietanę przy zagęszczaniu zup i sosów. Można je stosować jako zamiennik mleka do wypieków i naleśników, wykorzystywać do deserów i koktajli lub zrobić z niego domowe lody.

Mleko kokosowe - jak zrobić i ile kosztuje gotowy produkt?

Znając już cenne właściwości prozdrowotne mleka kokosowego, warto dowiedzieć się, jak zrobić mleko kokosowe z wiórków? Nie jest to nic trudnego, a dzięki temu na pewno sporo zaoszczędzimy w stosunku do ceny gotowego produktu w sklepie.
Mleko kokosowe w warunkach domowych można zrobić ze świeżego miąższu kokosa lub z wiórków kokosowych i wody. Wystarczy dobry blender, gęste sitko lub gaza. Im więcej wiórków lub miąższu użyjemy, tym gęstsze wyjdzie nasze mleko. Mleko z wiórków kokosowych robi się w ten sposób, że należy zalać szklankę wiórków 2 szklankami przegotowanej wody i pozostawić je na noc. Następnie podgrzać do temperatury 60-70 stopni Celsjusza, zmiksować dokładnie masę, przelać mieszaninę przez sito i dokładnie odcisnąć wiórki. Zrobione mleko można przechowywać w lodówce w zamykanym słoiku lub w butelce.

Owsianka na dwa sposoby - sycące śniadanie, które doda ci energię na resztę dnia [HAPS FIT]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.