Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Mleko migdałowe - nowatorski produkt w naszej kuchni
Czym jest mleko migdałowe - skład i wartości odżywcze
Mleko migdałowe pochodzi z migdałów, ma lekko orzechowy, delikatny smak i zapach. Zaliczane jest do grupy mlek roślinnych. Jest produktem powstałym z orzechów, poprzez ich moczenie, zmielenie i przesączenie przez gazę lub sito. W wyniku takich procesów powstaje produkt mleczny pozbawiony laktozy, lekko strawny, bez białek mleka, które często są alergenem. Jest mniej przetworzonym mlekiem, bogatym w mikro i makroelementy.
Ile kalorii ma mleko migdałowe?
100 ml mleka migdałowego zawiera około 37 kcal, o ile jest to naturalne, niedosładzane mleko migdałowe. Dla porównania w mleku krowim (2 proc.) będzie już 49 kcal na 100 ml.
Czy mleko migdałowe jest zdrowe?
Mleko migdałowe jest ogromną skarbnicą przeróżnych wartości odżywczych. Spożywając je regularnie, możemy dostarczyć do naszego organizmu liczne składniki mineralne, w tym potas, jak i witaminy oraz cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajduje się w nim wysoka zawartość witaminy E, uznawanej za silny, naturalny przeciwutleniacz, o działaniu antyoksydacyjnym.
Z drugiej strony w mleku migdałowym naturalnym jest niewiele cukru. Omawiane mleko zawiera białka roślinne, które nie powodują zgagi i nie podrażniają żołądka. Migdałowe mleko jest źródłem wielu składników mineralnych, w tym wapnia, magnezu i żelaza. Zawiera ono witaminę B2 - ryboflawinę, odpowiadającą za produkcję czerwonych krwinek i prawidłowy stan wszystkich błon śluzowych.
Picie mleka migdałowego w zastępstwie mleka krowiego czy koziego to dobry pomysł w przypadku osób prowadzących dietę wegetariańską oraz pacjentów uczulonych na laktozę. Polecane jest z uwagi na bogactwo wartości odżywczych chorym na choroby układu sercowo-krążeniowego, dla cukrzyków, jak i osób odchudzających się. Mleko migdałowe przyczynia się do obniżenia poziomu ogólnego cholesterolu, jak i obniżenia frakcji LDL (zły cholesterol), na rzecz podwyższenia frakcji HDL (dobry cholesterol). Z tego względu mleko migdałowe i przepisy, w których jest ono dodawane, będą polecane dla chorych na miażdżycę i cierpiących na chorobę wieńcową.
Jak zrobić mleko migdałowe?
Wiemy już, jak zdrowe i smaczne jest mleko migdałowe. Jak zrobić takie mleko w zaciszu swojego domu? Nie jest to trudne, a dzięki temu możemy sporo zaoszczędzić. Do jego przygotowania potrzebujemy około 100 g migdałów i około 1 litra przegotowanej wody. Przydadzą się jeszcze blender, gaza lub lignina oraz dwa naczynia. Migdały wrzucamy do miski i zalewamy na noc wodą. Następnie odcedzamy je i wylewamy wodę. Namoczone orzechy łatwiej rozdrobnić przy użyciu blendera. W misce prócz orzechów powinny znaleźć się cztery szklanki przegotowanej wody. Całość blendujemy, a następnie przelewamy przez gęstą ściereczkę lub ligninę. Oczka gazy nie powinny być za duże. Tak przygotowane mleko migdałowe jest gotowe do spożycia i można je przechowywać w lodówce około 2 dni.
Mleko migdałowe - przepisy
Z powodzeniem można dodawać mleko migdałowe do przepisów na owsiankę, do słodkich wypieków czy jako dodatek do kawy. Można śmiało wykorzystywać je jako zamiennik mleka krowiego.
-
Marta Wierzbicka wciąż zachwyca szczupłą sylwetką. Na Instagramie zachęca do gotowania w domowym zaciszu
-
Na czym polega plank? Jak się przygotować do wyzwania? Efekty ćwiczenia
-
Anna Lewandowska podzieliła się pomysłem na zdrowe, zimowe śniadanie. Jeden składnik zaskakuje
-
Ewa Wachowicz zdradza przepis na pyszne i lekkie śniadanie według własnego pomysłu. Pokochacie go
-
Dua Lipa zdradziła szczegóły swojej diety i treningu. W jaki spobób gwiazda dba o sylwetkę?
- Gosia Andrzejewicz ciągle chudnie. Znamy jej sposób na szczupłą sylwetkę. Jest prosty, choć niedoceniony
- Aneta Zając zachęca do ćwiczeń. "Po każdym treningu mam tyle energii, że aż strach się bać"
- Jazda na łyżwach - jak się ubrać? Lodowisko na świeżym powietrzu czy kryte? Które lepsze?
- Marta Wierzbicka pozuje w samej bluzie. W końcu widzimy, jak szczupłe ma nogi! Pokazała, co robi w wolnym czasie
- Ile kalorii mają placki ziemniaczane? Fit przepisy wcale nie są trudne do wykonania. Sprawdziliśmy, które z nich są najlepsze