Tiramisu - włoski deser do zrobienia w domu

Tiramisu to włoski deser, który ma swoich wielbicieli na całym świecie. Biszkopty, kawa i amaretto to podstawa klasycznego tiramisu. Istnieje oczywiście wiele kombinacji na jego temat, na które też warto zwrócić uwagę.

Klasyczne tiramisu – przepis

Składniki, które musimy mieć pod ręką by zrobić klasyczne włoskie tiramisu to:

4 żółtka i 2 białka jaj,

25 ml amaretto,

350 ml espresso, najlepiej mocnego,

100 g cukru pudru,

300 g biszkoptów (najlepiej podłużnych),

500 g mascarpone

3 łyżki prawdziwego kakao.

Kawę parzymy i ostudzamy. Oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy żółtka z 50 g cukru pudru. Powinniśmy uzyskać puszystą masę w jasnym kolorze. Do masy dodajemy amaretto i mascarpone (porcjami po 2 – 3 łyżki) cały czas ubijając aż do otrzymanie jednolitego kremu. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając do nich porcjami resztę cukru pudru. Biszkopty na chwilę moczymy w kawie. Układamy składniki na przemian w pucharku: biszkopty, cienka warstwa kakao, krem, biszkopty, krem i kolejna warstwa kakao na wierzch. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje po całonocnym „leżakowaniu”, choć oczywiście wystarczy kilka godzin, by składniki się „przegryzły” i nabrały odpowiedniej konsystencji. Tiramisu niekoniecznie musi być deserem podawanym w pucharkach. Można zrobić także ciasto tiramisu dobierając odpowiednio większe ilości składników i układając je również na przemian w brytfance.

Letnie tiramisu truskawkowe

Latem chętnie sięgamy po owoce. Śmielej też tworzymy za ich pomocą różne kombinacje ulubionych deserów. Nic dziwnego, że nawet tiramisu doczekało się swojej truskawkowej wersji.

Jak ją zrobić? Do truskawkowego tiramisu potrzebujemy:

ok. 1/3 szklanki likieru (najlepiej truskawkowego lub pomarańczowego),

1 i ¼ szklanki konfitury truskawkowej,

1/3 szklanki soku pomarańczowego,

300 ml śmietanki 36%,

450 g mascarpone,

łyżeczkę ekstraktu z wanilii,

1/3 szklanki cukru pudru,

duże opakowanie podłużnych biszkoptów

ok. 600 g truskawek

Konfiturę mieszamy z sokiem i likierem (zostawiamy 3 – 4 łyżki, by dodać do serka). W osobnej misce mieszamy mieszamy pozostawiony likier z mascarpone. Śmietanę, ekstrakt z wanilii i cukier ubijamy. Uzyskaną masę mieszamy z mascarpone dodając ją porcjami. Na dnie brytfanki układamy biszkopty i smarujemy je konfiturą, następnie kładziemy warstwę serka mascarpone i pokrojone w plasterki truskawki. Powtarzamy warstwę. Wkładamy do lodówki na noc. Taka wersja tiramisu bez jajek jest nieco lżejsza i świetnie sprawdza się latem. Truskawki można zastąpić brzoskwiniami, do których także pasuje pomarańczowy likier. Tę wersję również można podawać jako deser w pucharku.


Będąc we Włoszech nie można odpuścić sobie tiramisu. To punkt obowiązkowy każdej wycieczki po słonecznej Italii. Ci, którzy nie mają możliwości wybrać się na południe Europy lub mają włoskie wojaże za sobą i tęsknią za tamtejszą kuchnią, mogą przyrządzić tiramisu w domu. Jak widać nie potrzeba do tego mnóstwa składników, szczególnych umiejętności ani ogromnej ilości czasu.

Ciasto czekoladowe z musem owocowym [WIDEO]

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.