Gyros - świetny smak w każdym wydaniu

Sałatka gyros to jedno z tych dań, które można robić na kilka sposobów zawsze uzyskując dobry smak. Zwykle składniki ułożone są warstwowo w szklanym naczyniu. Co jest potrzebne do zrobienia gyrosa? Jak uzyskać smaczną i dobrze prezentującą się kompozycję?

Tradycyjna sałatka gyros – przepis


Do zrobienia tradycyjnej sałatki gyros potrzebujemy: 3 filetów z kurczaka, 3 cebule czerwone, słoik ogórków konserwowych, małą kapustę pekińską, puszkę kukurydzy, majonez, ketchup oraz przyprawę Gyros. Filety kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą Gyros. Następnie smażymy go na patelni. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę, a kapustę pekińską w paseczki. Odsączamy z zalewy kukurydzę. Następnie układamy składniki warstwami: na samym spodzie kładziemy mięso, następnie cebula, warstwa ketchupu, ogórki, kukurydza, warstwa majonezu, kapusta pekińska. Wierzch możemy posmarować niezbyt grubą warstwą majonezu i przyozdobić ketchupem. Taka warstwowa sałatka gyros najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. Pierwszego dnia kapusta jest jeszcze chrupiąca, a już następnego namięka. Dlatego też warto robić ją „na świeżo”.

Sałatka gyros z makaronem


Istnieje wiele wariacji na temat sałatki gyros. Jedną z nich jest sałatka z makaronem. Najlepiej wybrać drobny makaron (np. gwiazdki, kolanka lub muszelki). Ta sałatka różni się od tradycyjnego gyrosa tym, że na samym spodzie pod warstwą mięsa układamy makaron, oczywiście po uprzednim zagotowaniu i ostygnięciu. Możemy do niej dodać świeżej lub konserwowej papryki, która nada zarówno pięknego koloru, jak i urozmaici smak potrawy.

Sałatka gyros z ryżem


Innym udoskonaleniem gyrosa jest dodanie do niego ryżu. Sałatka gyros z ryżem jest tak samo smaczna jak jej makaronowy odpowiednik. Po ugotowaniu i ostygnięciu ryżu również układamy go warstwami. Jednak w tym przypadku możemy rozłożyć ryż na dwie warstwy, ponieważ dodanie całego do jednej warstw może spowodować, że sałatka będzie mdła. Połowę ryżu możemy położyć na spodzie, a drugą połowę na górze pod kapustą pekińską.

Sałatka gyros mieszana


Dla tych, którzy nie mają ochoty na układanie efektownych warstwowych kompozycji dobrym rozwiązaniem jest sałatka gyros mieszana. Możemy wówczas nieco urozmaicić przepis. Składnikami takiej sałatki mogą być: kapusta pekińska, jajka, kukurydza, słoik ogórków konserwowych lub kiszonych, ketchup, majonez, cebula, filet z kurczaka, czerwona fasola, przyprawa do gyrosa, sól i pieprz do smaku. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie Gyros i smażymy. Jajka i warzywa, tak jak w przypadku tradycyjnej sałatki kroimy w kostkę, a kapustę w cienkie paski. Po ostygnięciu mięsa, pokrojeniu wszystkich warzyw i odcedzeniu kukurydzy wszystkie składniki mieszamy, dodając ketchup i majonez oraz przyprawy według uznania. Tak przyrządzona potrawa może nie prezentuje się aż tak idealnie warstwowa sałatka gyros, ale jest równie smaczna i jeszcze prostsza w przygotowaniu.

Sałatka gyros z sosem czosnkowym


Ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni lub po prostu nie są fanami sałatek z majonezem mogą sprawdzić jak smakuje sałatka gyros z sosem czosnkowym. Przepis na samą sałatkę ani jej składniki nie zmieniają się, z tym że zamiast warstw majonezu i ketchupu dodajemy samodzielnie przygotowany sos czosnkowy. Jak go zrobić? Wystarczy zmiażdżyć 2 ząbki czosnku, dodać do nich 4 – 5 łyżek majonezu, odrobinę cukru i słodką paprykę i wszystko dokładnie wymieszać. Ta kombinacja najlepiej sprawdza się w sałatce warstwowej, choć oczywiście możemy dodać jej także do mieszanego gyrosa. Wówczas również powinniśmy zrezygnować z ketchupu.

Sałatka gyros dietetyczna


Kto powiedział, że będąc na diecie nie można sobie pozwolić na gyrosa? Oczywiście, że można, o ile przygotuje się go w odpowiedni sposób. Najbardziej kaloryczne spośród składników tradycyjnego gyrosa to ketchup i majonez. Oprócz nich w sałatce są tylko warzywa i niskokaloryczne mięso z kurczaka. W takim razie, by stworzyć dietetycznego gyrosa należy zamienić sklepowy ketchup i majonez na coś bardziej „fit”. Ketchup możemy przygotować samodzielnie, wykorzystując do tego 3 – 4 bardzo dojrzałe pomidory, ząbek czosnku, łyżeczkę ksylitolu, łyżeczkę octu jabłkowego oraz sól i pieprz do smaku. Pomidory obieramy, kroimy w kostkę i dusimy z ząbkiem czosnku aż do powstania jednolitej masy. Uzyskaną masę należy przecedzić przez sitko, by pozbyć się pestek. Do uzyskanego ketchupu dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Taki sos nie odbiega smakiem od tego ze sklepu, a jest o wiele mniej kaloryczny. Majonez możemy zastąpić jogurtem naturalnym z ulubionymi przyprawami i czosnkiem. Jednak jeśli nie smakuje nam taki sos możemy dodać 2 łyżki majonezu – na całą sałatkę to niewiele, a doda smaku jogurtowi.


Sałatka gyros warstwowa, mieszana, z makaronem czy ryżem – zawsze jest takim samym hitem. Bez niej nie może odbyć się żadna impreza ani przyjęcie rodzinne. Każdy z pewnością znajdzie wersję odpowiednią dla siebie, a jej przygotowanie jest wręcz dziecinnie proste i nigdy nie zajmuje wiele czasu.

Chipsy z jarmużu podane z guacamole [HAPS FIT]

Copyright © Agora SA