Francuska zupa cebulowa krem - pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny!

Zupa cebulowa krem to bardzo prosty w przygotowaniu posiłek, który smakuje wprost obłędnie! Zwłaszcza jeżeli zdecydujemy się na jej francuską wersję - z głęboko podsmażoną cebulką, dodatkiem alkoholu oraz z grzankami. Dowiedz się zatem w jaki sposób możesz przygotować taką właśnie zupę oraz jakie korzyści zdrowotne dzięki temu temu zyskasz.

jaką historię ma francuska zupa cebulowa?

Zupa cebulowa francuska była spożywana w kraju sera i wina zwłaszcza przez prostych chłopów. Jej przygotowanie nie wymagało bowiem dużych wydatków, a pozwalało szybko nabrać siły przed intensywną pracą fizyczną. Posiłek ten składa się z niewielu składników i będzie go w stanie sporządzić dosłownie każdy – nawet osoba, która nie posiada zbytnich umiejętności kulinarnych. Należy jedynie zachować ostrożność, aby przez własną nieuwagę nie spalić cebulki.

Zupa cebulowa – przepis niezawodny

Jeżeli więc masz ochotę spróbować pysznej zupy cebulowej, koniecznie skorzystaj z naszego przepisu. Zanim rozpoczniesz gotowanie, musisz wcześniej udać się do sklepu po następujące składniki:

1. kostka rosołowa – około 0,5 litra;
2. włoszczyzna – kilka marchewek, korzeń selera oraz pietruszka;
3. osiem średniej wielkości cebul;
4. 0,5 kg ziemniaków;
5. dwa czosnki;
6. trzy liście laurowe;
7. dwa liście ziela angielskiego;
8. gałka muszkatołowa;
9. sól i pieprz do smaku;
10. dwie łyżki masła klarowanego;
11. trzy łyżki śmietany;
12. pieczywo na grzanki;
13. serek topiony.

Zupa cebulowa krem krok po kroku

Kiedy już zaopatrzysz się we wszelkie potrzebne składniki, rozpocznij od pokrojenia włoszczyzny oraz ziemniaków w małe kosteczki. Następnie przejdź do krojenia cebulki na średniej wielkości krążki. Umieść na patelni, nasmarowanej wcześniej masłem klarowanym. Jest ono najzdrowszym produktem do smażenia, z uwagi na wysoki punkt dymienia oraz brak wydzielania się rakotwórczych substancji (co ma miejsce w przypadku smażenia na oleju). Cebulkę zdejmij z małego ognia po około 25 minutach, kiedy zauważysz, że jest ona zeszklona i przyjęła mocno skarmelizowaną barwę. Chwilę przed zdjęciem dodaj jeszcze odrobinę alkoholu – najlepiej wytrawnego, białego wina.

Następnie wrzuć kostkę rosołową do garnka z wodą i umieść w nim wcześniej pokrojowe warzywa. Dodaj liście laurowe, tymianek i ziele angielskie, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól. Gotuj około 30 minut, do czasu aż wszystkie składniki staną się miękkie. Później należy jeszcze oddzielić liście laurowe i ziele angielskie, po czym wyjąć wszystkie warzywa z garnka w celu ich zmiksowania – razem z usmażoną wcześniej cebulką - za pomocą blendera. Kiedy już to uczynisz, staniesz przed koniecznością zagotowania uzyskanej jednolitej masy – wystarczy około 25 minut. Jeśli zależy Ci na kremowej konsystencji, koniecznie dodaj do zupy kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego. Wyśmienita zupa cebulowa krem jest już niemalże gotowa.

Zupa cebulowa z grzankami?

Francuska zupa cebulowa będzie jeszcze smaczniejsza, jeżeli przygotujesz ją razem z grzankami. W tym celu musisz pokroić pieczywo w małe kosteczki i usmażyć je na maśle klarowanym lub oliwie z oliwek. Możesz także dodać do nich nieco czosnku oraz ziół prowansalskich, dzięki czemu nabiorą wyrazistego smaku. Jeżeli chcesz natomiast przygotować zupę cebulową z serkiem topionym, najlepiej jeśli rozpuścisz go właśnie na grzankach.

Właściwości zdrowotne francuskiej zupy cebulowej

Z uwagi na dolegliwości zdrowotne zamierzasz systematycznie gotować zupę cebulową? Przepis podany wyżej na pewno Ci w tym pomoże. Zapewne jednak chcesz dowiedzieć się, jakie korzyści zdrowotne możesz dzięki temu odnieść. Musisz więc wiedzieć, że zupa cebulowa krem wykazuje działanie bakteriobójcze, ogrzewa organizm, a także oczyszcza go z nagromadzonych toksyn. Stanowi więc doskonały sposób na detoks odchudzający. Za sprawą spożywania zupy cebulowej zdołasz osiągnąć wymarzoną wagę w sposób całkowicie zdrowy.

Poza tym cebula stanowiąca główny składnik zupy pozwala wzmocnić odporność organizmu, a tym samym zmniejszyć ryzyko zachorowań. Jeśli uczynisz zupę cebulową stałym elementem swojego menu, znacznie rzadziej będziesz zmagać się z grypą oraz przeziębieniem. Mniej będą Ci także dokuczać objawy sezonowej alergii. Zupa ta dostarcza także nieograniczonych pokładów witalności, w związku z czym wreszcie będziesz mieć energię niezbędną do codziennej aktywności. Obniżysz ponadto ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu LDL.

Podsumowanie

Jeśli nadal nie masz pomysłu na pyszny obiad, koniecznie już dzisiaj ugotuj zupę cebulową krem według przepisu przedstawionego w artykule. Postaw na wersję francuską z głęboko podsmażaną cebulką oraz dodatkiem białego wina. Aby uzyskać kremową konsystencję dodaj jogurt naturalny lub śmietanę oraz zblenduj wszystkie składniki ze sobą. Aby zyskać maksimum walorów smakowych, przygotuj zupę cebulową z grzankami oraz topionym serem. Spożywanie zupy cebulowej każdego tygodnia pozwoli Ci wreszcie uporać się z częstymi infekcjami oraz objawami alergii. Zdołasz także zadbać o utrzymanie optymalnej wagi swojego ciała. Smacznego!