Pożywna i pyszna zupa gulaszowa - jedno danie, trzy przepisy

Wywodząca się z kuchni węgierskiej zupa gulaszowa jest jedną z najbardziej pożywnych i treściwych zup. Nie może być inaczej, skoro jej głównym składnikiem jest mięso. Oprócz niego w zupie gulaszowej nie może zabraknąć także kilku innych istotnych elementów. Podpowiadamy, jak zrobić zupę gulaszową w wersji tradycyjnej, dietetycznej i wytwornej.

Bez czego nie obejdzie się klasyczna zupa gulaszowa po węgiersku?

Do zupy gulaszowej najlepiej użyć średnio tłustych, nieco poprzerastanych partii mięsa, jak karkówka lub łopatka wieprzowa. Ponadto węgierska zupa gulaszowa nie istnieje bez papryki, i to zarówno w formie świeżego warzywa pokrojonego w paski lub kostkę, jak również w formie sproszkowanej – słodkiej i ostrej. Zanim sypka papryka trafi do zupy, powinna być uprzednio przesmażona na smalcu, dzięki czemu danie nabierze głębi i nietuzinkowego smaku. Kolejnym niezbędnym składnikiem zupy gulaszowej jest cebula. Nie powinno w niej zabraknąć również czosnku i aromatycznych ziół.

Zupa gulaszowa – przepis tradycyjny

Składniki:

500 g łopatki lub karkówki wieprzowej
2-3 cebule
2-3 papryki
3 ząbki czosnku
Około 1 l bulionu
2 łyżki smalcu
2 łyżki papryki słodkiej i pół łyżeczki ostrej
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, pieprz, kminek, majeranek, sól

Mięso kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w grubsze półplasterki, a paprykę w paski lub dużą kostkę. Na smalcu podsmażamy cebulę i mięso. Za kilka minut dodajemy pokrojoną paprykę, smażymy kolejnych kilka minut. Dodajemy wyciśnięty lub posiekany drobno czosnek oraz sypką paprykę, a także liście laurowe, kminek i ziele angielskie. Smażymy jeszcze przez moment cały czas mieszając, następnie przekładamy składniki do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy około 15 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, po czym dusimy potrawę na małym ogniu jeszcze około 1-1,5 godziny. Mięso powinno być zupełnie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, pieprz, sól i natkę pietruszki.

Zupa gulaszowa z pieczarkami i kurczakiem – przepis dietetyczny

Zupa gulaszowa z kurczakiem i pieczarkami będzie dobrym patentem na dietetyczny obiad. W tym daniu rezygnujemy ze smalcu, a tłustą karkówkę lub łopatkę wieprzową zastępujemy chudą piersią z kurczaka. Dla urozmaicenia smaku dodajemy również kilka składników warzywnych oraz pieczarki.

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
Około 300 g pieczarek
3 papryki
2-3 cebule
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
pół puszki fasoli czerwonej
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki mielonej papryki słodkiej i pół łyżeczki papryki ostrej
natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek sól, pieprz

Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w dużą kostkę, a marchewkę i pietruszkę w plasterki. Pieczarki przekrawamy na ćwiartki. Pierś kurczaka podsmażamy na łyżce oleju, zdejmujemy z patelni. Następnie (również na niewielkiej ilości oleju) podsmażamy cebulę, paprykę, marchew i pietruszkę.

Gdy warzywa zmiękną, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe i mieloną paprykę. Składniki smażymy jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Następnie zawartość patelni oraz wcześniej podsmażonego kurczaka umieszczamy w garnku, zalewamy bulionem, gotujemy kilkanaście minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podduszone pieczarki i czerwoną fasolę, dusimy około pół godziny. Przyprawiamy majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem, natką pietruszki.

Wykwintna zupa gulaszowa – przepis dla wymagających

Zupa gulaszowa z wołowiny z dodatkiem czerwonego wina to wykwintny wariant popularnego dania. Składniki potrzebne do jego przygotowania to:

500 g wołowiny
2 cebule
2 papryki
1 mała cukinia
1 mały bakłażan
2 marchewki
Około 100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 puszka pomidorów w zalewie
2 łyżki mielonej papryki słodkiej
papryka ostra, pieprz, tymianek, sól, natka pietruszki

Papryki drążymy, kroimy w ćwiartki. Cukinię i bakłażan kroimy w plastry. Warzywa układamy na blasze, wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika na 10 minut, odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Wołowinę kroimy w kostkę, smażymy do lekkiego zarumienienia. Dodajemy cebulę, smażymy do momentu zeszklenia, następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i posiekany drobno czosnek, smażymy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz mieloną paprykę słodką, mieszamy, smażymy przez moment.

Dodajemy wino i czekamy do częściowego odparowania płynu. Następnie dodajemy pomidory i dusimy potrawę przez chwilę. Całość przelewamy do garnka, dodajemy bulion i pokrojone pieczone papryki, cukinię i bakłażana. Gotujemy zupę około godzinę, doprawiamy papryką ostrą, pieprzem, tymiankiem, solą. Posypujemy natką pietruszki.

Z czym podawać zupę gulaszową?

Do zupy gulaszowej idealnie pasuje świeże pieczywo. Sprawdzi się zarówno bułka, jak również kromka dobrego chleba. Dla wzbogacenia smaku możemy posmarować pieczywo prawdziwym masłem. Jeśli wolelibyśmy, aby akcent mączny znalazł się wewnątrz zupy, podajmy ją z kluskami kładzionymi lub z makaronem. Jako sycące danie obiadowe sprawdzi się także zupa gulaszowa z ziemniakami.

4 sekrety zdrowej diety

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.