Chili con carne - pożywne pyszności!

Choć nazwa chili con carne brzmi dość tajemniczo, to kryje się za nią danie proste, pożywne i trafiające w gust niemal każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza. Doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja, a także będzie prawdziwym hitem jako przekąska na imprezie. Zobacz, czym jest to danie i jak zrobić je w domu.

Czym jest chili con carne?

Chili con carne jest daniem niezwykle popularnym w amerykańskiej kuchni - niemal tak samo, jak dania typu fast-food na całym świecie. Różnica jest jednak zasadnicza: chili con carne jest o wiele zdrowszą i bardziej pożywną alternatywą, nie powodującą zdrowotnych skutków ubocznych. Głównymi składnikami tej potrawy jest papryka chili (w różnych wariantach), czosnek i cebula, a także pomidory. Nieodłącznym elementem jest również mięso - najczęściej drobno siekane bądź mielone. Dla wegetarian powstały również różne wersje bezmięsne. Charakterystyczny smak chili con carne wydobywa się przyprawiając je pieprzem i kminem rzymskim. Jak każde danie, klasyczna wersja chili con carne również doczekała się mnóstwa wariacji, które powstają poprzez urozmaicenie potrawy dodatkowymi składnikami, takimi jak kukurydza czy fasola. Danie to przygotowuje się szybko i łatwo: wszystkie składniki sieka się bądź rozciera, podsmaża, a następnie dusi. Na koniec wystarczy dodać przyprawy - im więcej, tym lepszy, bardziej wyrazisty smak. Czego dokładnie potrzebujesz, by stworzyć własne chili con carne?

Chili con carne - przepis

To pyszne, jednogarnkowe danie przygotujesz w każdej chwili - nawet, jeśli niebawem pojawić mają się niezapowiedziani wcześniej goście, a Twoja lodówka świeci pustkami. Co więcej: to potrawa, którą bezpiecznie (i przy okazji ze smakiem) mogą spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej (używając bezglutenowych składników). Poznaj przepis na chili con carne. Oto, czego potrzebujesz:

-> jedna lub dwie papryczki chili (w zależności od pożądanej intensywności smaku potrawy)
-> duża papryka czerwona
-> duża papryka żółta
-> dwa lub trzy ząbki czosnku
-> cebula (jedna duża lub dwie małe)
-> puszka pomidorów
-> mały słoik koncentratu pomidorowego
-> dwie lub trzy łyżki oliwy z oliwek
-> chude mięso (rodzaj wedle uznania), około 800 g
-> zioła do przyprawienia: oregano, słodka papryka, tymianek, bazylia
-> świeżo zmielony czarny pieprz
-> kmin rzymski
-> bulion warzywny lub wołowy
-> puszka fasoli
-> puszka kukurydzy
-> opcjonalnie: natka pietruszki lub kolendry, starty żółty ser.

Teraz możesz już przystąpić do przygotowania swojego chili con carne. Na głębokiej patelni lub wyższym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, wrzuć czosnek i chilii (drobno posiekane lub starte). Mieszaj wszystko około minuty, a następnie dodawaj porcjami mięso. Kiedy się zarumieni, czas na koncentrat pomidorowy, zioła, oraz odrobinę cukru i szczyptę soli. W następnej kolejności dodaj pomidory z puszki, pokrojone w kostkę, wraz z zalewą, a także bulion. Przykryj naczynie i gotuj potrawę na wolnym ogniu przez ok 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. W końcowym etapie wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę, gotuj aż zmięknie. Teraz wystarczy już tylko dodanie fasoli i kukurydzy oraz przegotowanie całości przez około 5 minut. Twoje chili con carne jest gotowe! Wierzch dania możesz przyprawić startym serem. Jako dodatek podaj ciepłą bagietkę lub nachosy. Smacznego!
Inne warianty chili con carne
Ta mięsno - paprykowa potrawa jest doskonałym daniem na każdą okazję, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, możesz kupić gotową potrawę. Znajdziesz ją w większych marketach spożywczych (chili con carne i Lidl organizujący tygodnie smaków z różnych krajów to jedna z opcji). Uwielbiasz zupy i jednocześnie chili con carne? Zupa to kolejna wersja tego pysznego dania. Wystarczy dodać odpowiednio więcej bulionu i nieco zmniejszyć ilość fasoli oraz kukurydzy.

Skąd się to wszystko wzięło?

Chili con carne, choć obecnie kojarzy się głównie z kuchnią amerykańską, która je bardzo spopularyzowała, wywodzi się z gorącego Meksyku. W oryginalnej wersji danie tworzy się na mięsie wołowym i nie dodaje się fasoli. Najprawdopodobniej pojawiła się ona w przepisach wówczas, gdy był deficyt na mięso. Fasolka uchodziła bowiem (i nadal zresztą uchodzi) za doskonały sybstytut mięsa. W pierwotnej wersji przepisu znajduje się właściwie tylko mięso, papryka chili, przyprawy i bulion. Można więc powiedzieć, że chili con carne jest po prostu gulaszem wołowym z papryką chili. Danie to oczywiście można dowolnie modyfikować, wedle smaku i osobistych preferencji. Wokół powstania chili con carne zrodziło się wiele legend - jedną z nich jest wizja hiszpańskiej zakonnicy Mary. Powiada się, iż całe swoje życie spędziła ona w klasztorze, nie opuszczając go ani na chwilę - w przeciwieństwie do jej ducha, który wędrował przez Atlantyk, krzewiąc chrześcijaństwo wśród Indian. Powracając z jednej z takich wypraw, duch przyniósł ze sobą przepis właśnie na to danie. Dziś pochodzenie potrawy nie ma jednak najmniejszego znaczenia - najważniejsze, że jej smak cieszy każdego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA