Przepisy na przepyszne racuchy niskokaloryczne

Racuchy kojarzą się z daniem domowej kuchni naszych babć. Są to grube placki smażone często w głębokim tłuszczu lub na patelni ze sporym zapasem oleju. Jak można się domyślać, takie racuchy będą zawierały ogromną ilość szkodliwych, nasyconych kwasów tłuszczowych. My przedstawiamy przepis na racuchy z jabłkami w wersji niskokalorycznej, idealnej dla osób odchudzających się i dbających o linię.

Racuchy z jabłkiem - tradycyjne, ale niskokaloryczne

Jeśli kiedykolwiek w dzieciństwie jedliście racuchy z jabłkami, na pewno pamiętacie doskonale, jak są pyszne. Można je na szczęście przyrządzić w wersji dietetycznej. Przepis na racuchy w takim wydaniu obejmuje:
• 2 duże jabłka,
• szklankę mąki,
• 150 ml odtłuszczonego mleka,
• 2 małe jajka,
• łyżeczkę proszku do pieczenia,
• 10 g cukru brązowego,
• stewie i cynamon do smaku.
Aby zrobić racuchy z jabłkiem, należy zmieszać mąkę z mlekiem, jajkami i cukrem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy do tego proszek do pieczenia i cynamon oraz pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce jabłka.
Kluczem do tego, aby nasze racuchy były dietetyczne, będzie ich smażenie na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu. Dzięki pozbawieniu racuchów tłuszczu i rezygnacji z cukru białego uzyskujemy potrawę, w której w jednym placuszku jest zaledwie 40 kcal. Pamiętajmy o tym, że nie powinniśmy posypywać ich cukrem pudrem, ponieważ wówczas zwiększamy ich kaloryczność.

Racuchy drożdżowe - przepis

Inną odmianą racuchów, które będą równie smaczne jak racuchy z jabłkiem, są racuchy drożdżowe. Do ich przygotowania musimy mieć:
• 50 dag mąki (nieco ponad 3 szklanki),
• 2 całe jajka,
• 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego),
• 1,5 szklanki ciepłego, odtłuszczonego mleka,
• szczyptę soli,
• opakowanie cukru wanilinowego,
• opakowanie suszonych drożdży lub 5 dag świeżych drożdży.
Racuchy drożdżowe robimy zaczynając od zaczynu. Do miseczki wlewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka, dodajemy cukier i rozgniecione drożdże. Po wymieszaniu pozostawiamy je na około 10 minut w ciepłym miejscu. Łączymy mąkę, sól, zaczyn, cukier wanilinowy, jajka i mleko w misce, aż do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Można także dodać do niego pokrojone lub starte jabłka, dzięki czemu otrzymamy racuchy drożdżowe z jabłkami. Placuszki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, na małym ogniu, aby nie przywarły do jej powierzchni.
Racuchy drożdżowe można podawać ze świeżymi owocami, np. owocami leśnymi. Można też dodać do nich do ciasta dowolny owoc - najbardziej pasują do tego jabłka i banany. Racuchy z drożdżami będą dobrze komponowały się z bitą śmietaną, albo ze śmietaną gęstą i truskawkami. To pyszne, zdrowe i pełnowartościowe danie, które pozwoli zaspokoić nasz głód po treningu. Drożdżowe racuchy będą miały nieco więcej kalorii niż racuchy bez drożdży, ale od czasu do czasu na pewno możemy sobie na nie pozwolić, zwłaszcza jeśli nie będziemy ich smażyć w centymetrowej warstwie oleju roślinnego na patelni, tylko piec na teflonie bez dodatku tłuszczu. Efekt z pewnością zaspokoi nasze podniebienia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA