Jak ugotować szybki obiad i być najedzonym mimo braku czasu?

Gotowanie nie należy do czynności, które wykonujesz z uśmiechem na twarzy? Masz dosyć stania przy garach zwłaszcza upalną, letnią porą? A może po prostu ciągle brakuje Ci czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków? Postaw zatem na prostotę i minimalizm. Dzięki temu zaoszczędzisz czas, a mimo to zdołasz się najeść.

Ograniczaj posiłki mięsne

Bez wątpienia najdłużej trwa przygotowywanie obiadów, których głównym składnikiem jest mięso. Musimy przecież roztrzaskać kotlety, przyprawić je, przygotować panierkę i upiec na patelni. W międzyczasie trzeba obserwować, czy schabowy czasem się nie przypala i dolewać do niego wody. Równie uciążliwe jest następnie mycie pokrytych tłuszczem naczyń, A przecież wcale tego typu tradycyjny obiad nie musi pojawiać się na talerzach członków Twojej rodziny kilka razy w tygodniu.

Znacznie szybsze w sporządzeniu są dania powstałe na bazie produktów roślinnych. Najlepszy przepis na szybki obiad to po prostu spożywanie warzyw i owoców na surowo. Przygotowanie pełnej minerałów oraz witamin sałatki nie zajmie Ci tak naprawdę więcej aniżeli kilkanaście minut. Wystarczy, że potrzesz składniki na tarce i dodasz do nich przyprawę. Wydaje Ci się jednak, że po takim posiłku nadal będziesz głodna? Nic nie stoi przecież na przeszkodzie ku temu, aby do sałatki czy surówki dodać zdrowy i sycący dressing. Mogą one powstawać chociażby na bazie awokado, zmielonego w młynku do kawy siemienia lnianego, sezamu lub też rozdrobnionych blenderem orzechów nerkowca.

Gotuj na parze

Dobry pomysł na szybki obiad to także wszelkie dania gotowane na parze. Nieważne czy gotujesz w ten sposób warzywa, rybę czy też dania mączne, ich przygotowanie będzie znacznie krótsze w porównaniu do pieczenia, smażenia lub grillowania. Poza tym takie rozwiązanie jest także niezwykle korzystne ze względów zdrowotnych. W trakcie obróbki cieplnej na parze zdołasz bowiem zachować w posiłku wszelkie dobroczynne witaminy oraz minerały. Warto zaopatrzyć się w związku z tym w specjalny garnek do gotowania na parze. Jego posiadanie pozwala przygotować prosty i szybki obiad w czasie około 15 minut. Wszystko dzięki temu, że posiada on kilka poziomów, na których możesz układać poszczególne grupy składników.

Szybkie obiady na bazie produktów pełnoziarnistych

Przepisy na szybki obiad czy śniadanie warto oprzeć także na produktach pełnoziarnistych. W przypadku pierwszego posiłku w ciągu dnia najwięcej czasu zdołasz zaoszczędzić, jeśli zdecydujesz się na płatki na wodzie z owocami. Wystarczy, że zalejesz je gorącą wodą, odczekasz kilka minut, dodasz owoce i już możesz cieszyć się smacznym i pełnym kolorów lata śniadaniem. Na obiad warto natomiast gotować różnego rodzaju kasze z pełną łupiną ziarna oraz tak zwane pseudo zboża.

W Twojej spiżarce nie może więc zabraknąć kaszy jaglanej, gryczanej, orkiszowej, jęczmiennej, a także pszenicy bulgur. W kategorii pseudo zbóż najzdrowsze są natomiast amarantus oraz komosa ryżowa. Co istotne posiadają one niemalże wszystkie aminokwasy egzogenne zawarte w mięsie. Dlatego możesz przygotować bez jego wykorzystania zdrowy, pożywny i szybki obiad. Przepisy na krótkie w przygotowaniu posiłki obiadowe warto uzupełnić także o soczewicę. Jako w zasadzie jedyna z wszystkich roślin strączkowych wymaga ona bardzo krótkiego czasu gotowania, który zwykle nie przekracza kilkunastu minut.

Najwięcej korzyści zdrowotnych uzyskasz wówczas, jeśli ugotujesz szybki obiad z różnych rodzajów kaszy i fasoli. Pamiętaj, że każda z nich zawiera odmienne wartości odżywcze, których połączenie tworzy efekt zdrowotnej synergii. Jeśli chcesz maksymalnie przyśpieszyć czas przygotowywania posiłków, koniecznie od razu po zakupie przesyp kasze, fasole, płatki zbożowe oraz różnego rodzaju ziarna do szczelnie zamkniętych słoików i nie zapomnij odpowiednio ich oznaczyć. Dzięki temu nie będziesz tracić czasu na sprzątanie wysypujących się produktów na pułkach w kuchennej szafce, a także zawsze będziesz wiedziała gdzie możesz je znaleźć.

Namaczaj kasze i fasolę przed gotowaniem

Pomysł na szybki i smaczny obiad uda Ci się zrealizować wówczas, jeżeli zdecydujesz się na zamaczanie nocą takich składników jak kasze, płatki czy fasole. Dzięki temu znacznie skrócisz czas potrzebny na gotowanie – nawet o więcej niż 50%. Wystarczy, że nasypiesz produkty z przepisu do garnka i zalejesz wodą. Kolejnego dnia kładziesz je na kuchenkę i po chwili cieszysz się prostym i szybkim obiadem dla całej rodziny.

Podsumowanie

Nie trać więc swojego cennego czasu na gotowanie. Możesz przygotowywać smaczne, zdrowe i pożywne posiłki w czasie nie dłuższym niż 30 minut. Wystarczy, że będziesz stosowała się do przepisów na szybki obiad zaprezentowanych w niniejszym artykule. Pamiętaj przede wszystkim o ograniczaniu smażenia, które jest czasochłonne również ze względu na uciążliwe zmywanie naczyń. Jak najczęściej gotuj proste obiady – powstałe na bazie produktów roślinnych takich jak warzywa, owoce, kasze, płatki, fasole i ziarna. Czas przygotowywania dań zdołasz znacznie skrócić dzięki wcześniejszemu namaczaniu składników.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.