Dieta bogata w żelazo w trakcie ciąży

Żelazo jest jednym z najbardziej istotnych składników mineralnych w organizmie człowieka, ponieważ pierwiastek ten odpowiada za produkcję hemoglobiny, zwiększa odporność na infekcje, dodaje energii i wpływa na nasz wzrost. Niedobór żelaza w organizmie prowadzić może do anemii, co jest szczególnie niebezpieczne w przypadku kobiet ciężarnych. Jak prowadzić dietę bogatą w żelazo?

Dieta bogata w żelazo w ciąży

Spożywanie produktów bogatych w żelazo jest w szczególności polecane kobietom ciężarnym. Niedobór żelaza niekorzystnie odbić może się na zdrowiu przyszłej matki i jej nienarodzonego dziecka. Dzięki temu składnikowi możliwa jest prawidłowa produkcja hemoglobiny w organizmie płodu i jego normalny wzrost, odpowiedni dla konkretnego etapu ciąży. Bardzo istotne jest łączenie diety bogatej w żelazo w ciąży z produktami zawierającymi dużą ilość witaminy C. Żelazo staje się w tym sposobem lepiej przyswajalne.

Dieta bogata w żelazo - jadłospis

Spośród produktów, które obowiązkowo powinna zawierać dieta bogata w żelazo i jej jadłospis, należy wymienić różnego rodzaju owoce, warzywa, nasiona, pestki, mięso i ryby. Najwięcej dobrze przyswajanego żelaza hemowego znajduje się w czerwonym mięsie i w wątróbce. Wątroba jednak niekoniecznie jest zalecana w diecie kobiet ciężarnych, z uwagi na wysokie dawki witaminy A. Zbyt duże jej stężenie w ciąży może prowadzić do wad płodu, zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży.
Oto przepisy, które może uwzględniać dieta bogata w żelazo:
Śniadanie - kanapki z serem

Do ich przygotowania potrzebujemy

• 2 kromki ciemnego pieczywa z otrębami i ziarnami,
• 3 liście sałaty,
• twarożek z 2 plasterków białego sera,
• łyżeczkę margaryny light,
• 6 rzodkiewek,
• łyżkę szczypiorku.
Kromki smarujemy margaryną, a osobno mieszamy ze sobą starte na grubej tarce rzodkiewki, pokrojony szczypiorek oraz ser biały. Na kromkach z sałatą umieszczamy przygotowany twarożek.

Obiad - wołowina duszona z cebulą i kaszą:
• 100 gram polędwicy wołowej
• 1 duża cebula
• 4 duże pieczarki
• ¾ szklanki kaszy gryczanej,
• surówka z 3 liści sałaty, pomidora i łyżeczki oleju słonecznikowego

Polędwicę dusimy razem z pokrojoną w plasterki cebulą i pieczarkami. Do tego gotujemy kaszę gryczaną i podajemy wszystko ze świeżą surówką.

Zobacz: Wegetariańskie pasztety - pomysł na łatwy i zdrowy posiłek [3 PRZEPISY]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.