Surowa dieta norweska - sposób na szybką utratę wagi

Dieta norweska należy do grupy restrykcyjnych, krótkich diet odchudzających. Na czym polega i jakie efekty można uzyskać decydując się na jej zastosowanie?

Jakie są główne zasady diety norweskiej?

Dieta norweska pozwala schudnąć dużo i szybko, ale jednocześnie nie jest zbyt zdrowa (odżywiając się w ten sposób nie dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych). Ponadto niesie ze sobą duże ryzyko wystąpienia efektu jojo. Podobnie jak dieta kapuściana, dieta grejpfrutowa czy dieta warzywna, dieta norweska bazuje na ściśle określonych rodzajach pokarmów, w tym przypadku są to jaja (gotowane na miękko lub twardo) i grejpfruty. Nie bez powodu akurat te produkty stanowią trzon diety norweskiej – grejpfruty znane są ze swych właściwości podkręcania tempa przemiany materii i przyspieszania procesu spalania kalorii, jaja natomiast są sycące i pożywne, a jednocześnie mają stosunkowo mało kalorii. Oprócz jaj i grejpfrutów, produkty dozwolone w diecie norweskiej to:

warzywa surowe i gotowane
surówki warzywne (bez oleju i majonezu)
pierś kurczaka gotowana lub pieczona bez dodatku tłuszczu
wołowina gotowana lub pieczona bez dodatku tłuszczu
ryby
owoce w niedużych ilościach
sporadycznie – pieczywo razowe
woda mineralna (w dużych ilościach), herbaty ziołowe, słaba czarna kawa

Dieta norweska – godziny posiłków i czas trwania kuracji

Dieta norweska trwa równo dwa tygodnie. Pamiętajmy, by pod żadnym pozorem nie stosować jej dłużej, ponieważ możemy w ten sposób doprowadzić do wycieńczenia organizmu. Ewentualnie, w razie potrzeby, możemy powtórzyć tę dietę, ale dopiero po około roku. W diecie norweskiej jemy trzy posiłki dziennie: śniadanie, drugie śniadanie i obiad, rezygnujemy zaś z podwieczorku i kolacji. W zależności od naszego trybu dnia, dopasowujemy posiłki tak, aby jeść co około 4 godziny. Przykładowo, o godzinie 9 jemy śniadanie, około godziny 13 drugie śniadanie, a około godziny 17 jemy obiad.

Jakie rezultaty daje dieta norweska?

Sprowadzenie menu do trzech posiłków dziennie, rezygnacja z posiłków wieczornych, mała ilość dozwolonych pokarmów, niskokaloryczny jadłospis – wszystko to sprawia, że dieta norweska jest bardzo rygorystyczna i może fatalnie oddziaływać na nasze samopoczucie, a nawet negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Czy jest więc sens ją stosować? Dla niektórych sens jest, ponieważ można schudnąć na niej nawet do 10 kg w ciągu 14 dni. Odpowiedź, czy to 10 kg mniej jest warte „męczarni” dietetycznej, na jaką się skazujemy, należy już do nas samych.

Dieta norweska – jadłospis szczegółowy

Jak już zostało wspomniane, dieta norweska nie jest łatwym planem żywieniowym i wymaga ścisłego respektowania kilku kluczowych zasad. Z uwagi na bardzo skąpe i nieurozmaicone menu, dla wielu osób dieta norweska okazuje się zbyt surowa i dlatego decydują się ją przerwać. Oto dokładny jadłospis w diecie norweskiej:

1 dzień

Śniadanie: 3 jaja, grejpfrut
2 śniadanie: 3 jaja, grejpfrut
Obiad: 3 jaja, surówka z wybranych warzyw, kawałek pieczywa razowego

2 dzień

Śniadanie: 1 lub 2 jaja, grejpfrut
2 śniadanie: 1 lub 2 jaja, grejpfrut
Obiad: gotowana wołowina, seler naciowy i inne wybrane warzywa

3 dzień

Śniadanie: 1 lub 2 jaja, grejpfrut
2 śniadanie: 1 lub 2 jaja, szpinak gotowany z dodatkiem soku z cytryny lub jogurtu
Obiad: 2 grillowane lub pieczone kotlety z piersi kurczaka z ziołami, seler naciowy, pomidory, ogórki

4 dzień

Śniadanie: 1 lub 2 jaja, grejpfrut
2 śniadanie: surówka warzywna (np. z marchwi, selera i pora z dodatkiem jabłka)
Obiad: 1 lub 2 jaja, szpinak duszony, plaster chudego białego sera, kromka razowego pieczywa

5 dzień

Śniadanie: 1 lub 2 jaja, grejpfrut
2 śniadanie: 1 lub 2 jaja, szpinak
Obiad: gotowana na parze lub pieczona w folii ryba, surówka, kromka razowego chleba

6 dzień

Śniadanie: 1 lub 2 jaja, grejpfrut
2 śniadanie: sałatka z ulubionych owoców
Obiad: mięso wołowe gotowane, wybrane warzywa

7 dzień

Śniadanie: 1 lub 2 jaja, grejpfrut
2 śniadanie: mięso drobiowe na zimno, pomidory, grejpfrut
Obiad: zupa warzywna, filet drobiowy, kapusta gotowana z pomidorami, grejpfrut

Do każdego posiłku możemy dodać herbatę lub słabą kawę. Pełny jadłospis diety norweskiej na 14 dni zawiera w sobie podobne do wyżej wymienionych zestawów posiłków, przy czym możliwe jest ich modyfikowanie według własnych upodobań (np. zamiana jednych warzyw na inne, zamiana zupy na jarzynkę, zamiana filetu drobiowego na wołowinę, itp.).

Zobacz: Dieta 5 czynników Harleya Pasternaka. Za co pokochały ją gwiazdy Hollywood? [ZASADY]

Więcej o:
Copyright © Agora SA