Masło ghee. Przyspiesza spalanie tłuszczu i jest naturalnym lekiem

Masło ghee, inaczej masło klarowane jest masłem oczyszczonym. Warto włączyć je do swojej diety, bo nie tylko dodaje naszym potrawom niepowtarzalnego smaku, ale przede wszystkim posiada wiele właściwości zdrowotnych. Sprawdź, jak wpływa na nasz organizm i w jaki sposób przygotować je samodzielnie w domu.

Masło ghee - czym jest?

Masło ghee, inaczej klarowane jest to masło oczyszczone ze wszelkich zanieczyszczeń. Za sprawą ciągłego podgrzewania oddzielają się od siebie substancje stałe i ciekłe, a na końcu procesu otrzymujemy zdrowy tłuszcz w najczystszej postaci. Takie masło podnosi walory smakowe dań i wpływa wyjątkowo korzystnie na nasze zdrowie. Znane jest przede wszystkim w kuchni hinduskiej, ajurwedyjskiej i wśród joginów, którzy uważają je za doskonałe lekarstwo.

Masło ghee - właściwości

Masło klarowane dużo lepiej jest trawione przez nasz organizm, niż to tradycyjne. Posiada właściwości przeciwzapalne, wspomaga system immunologiczny i przywraca równowagę w naszym organizmie. To także produkt, który doskonale podkręca metabolizm, a co za tym idzie - wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej i poprawia trawienie.

Regularne sięganie po masło ghee wspomoże pracę mózgu - ułatwi zapamiętywanie i wspomoże koncentrację. Doskonale rozpuszczają się w nim też bardzo ważne dla naszego organizmu witaminy - A, D, E i K.

To także sprzymierzeniec dla naszej urody - jest ono bogate w antyoksydanty, które niwelują wolne rodniki, wygładza skórę i wspomaga gojenie ran i stanów zapalnych.

Masło ghee - zastosowanie

Masła klarowanego możemy użyć do bardzo wielu dań - zup, sosów, kasz, ryb, makaronów itp. Dzięki niemu potrawy zyskują wyrazisty, lekko orzechowy posmak i apetyczny aromat. Można je przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni, więc warto spróbować przygotować je samodzielnie w domu.

MasłoMasło Fot. Shutterstock

Masło ghee - jak je zrobić?

Potrzebujemy kilograma świeżego, nie solonego masła. Wystarczy pokroić je w drobniejsze kawałki i włożyć do przygotowanego garnka o grubym dnie, w którym doprowadzimy do stopienia masła.

Kiedy masło się roztopi i lekko zagotuje, na wierzchu zauważymy charakterystyczną pianę. Należy wtedy zredukować ogień i gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.

W trakcie gotowania należy zbierać z wierzchu szumowiny, czyli wszystkie zanieczyszczenia, które wypłyną na powierzchnię. Kilogram masła gotujemy przez 30 minut. Gotowe już masło ghee powinno mieć złocisty kolor i być lekko przezroczyste.

Warto je przelać przez gazę, aby pozbyć się substancji, które osiadły na dnia garnka do szklanego naczynia. Nie powinno się go przykrywać dopóki nie stężeje.

Zobacz: Dieta ABS. 12 produktów na płaski brzuch

 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.