Makaron i jego kaloryczność

Czy makaron jest kaloryczny?

Makaron to jeden z podstawowych produktów na naszych stołach. Czy jest kaloryczny? Niestety tak. Tradycyjny makaron z białej mąki zawiera w sobie duże ilości węglowodanów w formie oczyszczonej. Spożywany często i w nadmiernych porcjach może być przyczyną odkładania się zbędnych kilogramów. Szczególnie niebezpieczne jest podawanie makaronu w towarzystwie ciężkich, tłustych sosów i mięs. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie wyeliminować makaron z menu, a jedynie racjonalnie go serwować. Co więcej, niektóre rodzaje makaronów bardziej niż tradycyjny nadają się do diety light.

Makaron – kalorie w różnych typach popularnych klusek

Najwięcej kalorii ma makaron klasyczny, biały, np. świderki, spaghetti, itp. W 100 gramach ugotowanego produktu znajdziemy ok. 130-150 kalorii. Ilość węglowodanów to ok. 28 gramów, ilość białek to ok. 4,7 gramów, a tłuszczu ok. 0,7 grama. Mniej kaloryczny jest makaron ryżowy i chiński sojowy – w 100 gramach ugotowanego produktu zawiera około 90-100 kalorii. Mylne wrażenie może sprawić makaron razowy i jego kaloryczność. Choć jest ona zbliżona do kaloryczności tradycyjnego makaronu, nie powinny go unikać osoby chcące schudnąć. Makaron pełnoziarnisty zawiera w sobie bowiem drogocenne węglowodany złożone, które nie grożą przytyciem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA