Pyszny chłodnik z ogórka i awokado [PRZEPIS]

Awokado to świetne źródło wit. A i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Awokado jest kaloryczne, ale sycące.

Chlodnik z ogorka i awokadoChlodnik z ogorka i awokado Małgorzata Minta

Artykuł pochodzi z magazynu Tylko Zdrowie. Do kupienia w środy z Gazetą Wyborczą.

Tylko ZdrowieTylko Zdrowie Fot. Tylko Zdrowie

Na 4 porcje pokrój na kawałki miąższ 2 dojrzałych awokado. Skrop sokiem z cytryny, przełóż do miski, dodaj 4-5 obranych i pokrojonych na kawałki ogórków gruntowych, 2 posiekane cebulki dymki, 1 obrany, zmiażdżony ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki koperku, 2 łyżki posiekanych listków mięty i 200 ml jogurtu greckiego. Zmiksuj na purée. Dodaj wodę, aby uzyskać odpowiednią gęstość chłodnika. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem, dodaj 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny i szczyptę płatków chili. Zmiksuj ponownie, odstaw do lodówki do schłodzenia. Podawaj posypane posiekanym ogórkiem, koperkiem i serem feta.

WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.