Półmaraton coraz bliżej. Jak wyglądają moje treningi i dieta?

Who Said Girl's Can't Race nadal trwa! Nasze przygotowania do półmaratonu stają się coraz bardziej wymagające. Co się zmieniło i jakie są moje odczucia?

Do planowanego biegu zostało zaledwie niecałe 1,5 miesiąca. Treningi są coraz bardziej intensywne i wymagające. Do tej pory biegałam trzy-cztery razy w tygodniu. Aktualnie, poza planem ułożony dla mnie przez trenerkę, realizuję również drugi, związany z treningami siłowymi. Wymaga to ode mnie aktywności niemalże codziennie. Zazwyczaj raz lub dwa razy w tygodniu trenuję w przestrzeni adidas Runners Warsaw pod okiem trenerów i z grupą dziewczyn biorących udział w projekcie. Natomiast pozostałe treningi, zarówno biegowe, jak i te siłowe, wykonuję sama. Zazwyczaj trenuję wieczorem - po pracy, a w weekend tuż po przebudzeniu. Muszę przyznać, że każda z nas, z dziewczyn biorących udział w projekcie, daje z siebie wszystko, co zresztą widać w szczególności na naszych poniedziałkowych treningach prowadzonych przez Julitę Kotecką. Są naprawdę wymagające, a Julita nie popuszcza. Jej ulubioną formą zajęć są podbiegi, o których wspominałam w poprzednim artykule. To dla mnie jeden z najcięższych treningów i ogromne wyzwanie. Po nich zazwyczaj wracam do domu padnięta, bez energii, ale za to bardzo szczęśliwa i usatysfakcjonowana. A zwłaszcza, gdy widzę postępy swojej pracy. Dajemy z siebie 100 proc. i liczę na to, że będzie warto! 

adidas Runners Warsawadidas Runners Warsaw Karolina Brzuszczyńska

Poza samymi treningami zmienił się również mój sposób odżywiania. Otrzymałam plan dietetyczny, który został dopasowany do mnie i na jego podstawie sporządzam swoje codziennie posiłki. Jem 4 posiłki dziennie, a tak wygląda mój przykładowy jadłospis:

Śniadanie

SURÓWKA Z RUKOLĄ

  • Rukola - 100 g
  • Oliwa z oliwek - 5 g (pół łyżki)
  • Kiełki brokuła - 8 g (1 x Łyżka)
  • Papryka czerwona - 70 g (pół)
  • Rzodkiewka - 105 g (7 sztuk)

Czas przygotowania: 5 minut
1. Warzywa pokrój, połącz ze sobą w misce.
2. Jeśli lubisz skrop sokiem z cytryny. Polej oliwą.

JAJA SADZONE

  • Chleb żytni na zakwasie - 60 g (2 x kromki)
  • Jaja kurze całe - 112 g (2 sztuki)

Czas przygotowania: 10 minut
1. Na rozgrzaną patelnię wbić jaja i smażyć pod przykryciem.
2. Podaj z kromkami chleba żytniego.

PRZEKĄSKA: BORÓWKI
Borówki amerykańskie - 200 g

Drugie śniadanie

INDYK Z KASZĄ GRYCZANĄ I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

  • Fasola szparagowa - 200 g
  • Oliwa z oliwek - 10 g
  • Mięso z piersi indyka, bez skóry - 100 g
  • Kasza gryczana niepalona (biała) - 60 g

Czas przygotowania: 20 minut
1. Indyka, fasolkę przypraw ziołami prowansalskimi, ułóż w parowarze i ugotuj do
miękkości.
2. Kaszę ugotuj al dente.
3. Przed podaniem polej oliwą.

Obiad

INDYK Z KASZĄ GRYCZANĄ I DUSZONYM POREM

  • Kasza gryczana niepalona (biała) - 60 g
  • Seler korzeniowy - 100 g
  • Por - 100 g
  • Mięso z piersi indyka, bez skóry - 100 g
  • Oliwa z oliwek - 10 g

Czas przygotowania: 20 minut
1. Indyka, pora i selera przypraw czosnkiem niedźwiedzim, ułóż w parowarze i ugotuj do
miękkości.
2. Kaszę ugotuj al dente.
3. Przed podaniem polej oliwą.

PRZEKĄSKA: POMARAŃCZA I MIGDAŁY

Pomarańcza - 200 g (1 sztuka)
Migdały - 15 g (1 łyżka)
Czas przygotowania: 2 minut
1. Obierz owoc, pokrój w kawałki i zjedz jako przekąskę z orzechami.

Kolacja

CHRUPIĄCA SAŁATKA Z FETĄ

  • Chleb żytni razowy - 80 g (3 kromki)
  • Awokado - 50 g (1/3 sztuki)
  • Papryka czerwona - 140 g (cała)
  • Ogórek - 120 g (3 sztuki)
  • Kiełki rzodkiewki - 24 g (3 łyżki)
  • Ser typu "Feta" - 50 g
  • Oregano (suszone) - szczypta
  • Bazylia (suszona) - szczypta
  • Pieprz czarny mielony - szczypta
  • Ocet jabłkowy z dojrzałych jabłek – 1 łyżeczka

Czas przygotowania: 10 minut
1. Dodatkowo przygotuj łyżkę wody.
2. Wymieszaj olej z octem i wodą. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
3. Pokrój warzywa i wymieszaj je z kiełkami i dressingiem.
4. Pokrój fetę i dodaj do sałatki.
5. Podaj z porcją chleba żytniego.

Dieta 1800 kcalDieta 1800 kcal Karolina Brzuszczyńska

Dieta jest odżywcza i dzięki niej czuje, że mam o wiele więcej energii. Staram się jeść zgodnie z zaleceniami dietetyczki, ale nie ukrywam, że w weekendy zdarza mi się nieco folgować i pozwolić sobie na coś mniej  zdrowego... Mimo to czuje się bardzo dobrze. Choć pomału odczuwam delikatny stres związany z nadchodzącym wydarzeniem, to odnoszę wrażenie, że wszystko jest na dobrej drodze. Myślę, że podobne odczucia ma reszta dziewczyn, które wydają się być nastawione pozytywnie.

Poza projektem, zainteresowane osoby mogą przyłączyć się do społeczności adidas Runners całkowicie za darmo. Grafik treningów aktualizowany jest co tydzień na FB. Oczywiście adidas Runners Warsaw przygotował specjalny program dla wyznaczonej liczby osób, ale każdy kto chce podjąć się wyzwania znajdzie treningi dla siebie - co tydzień na FB www.facebook.com/groups/adidasRunnersWarsaw, na które można zapisać się przez stronę  www.adidas.pl/adidasrunners lub aplikację Runtastic! 

Więcej o:
Copyright © Agora SA