Magda Gessler przygotowuje kolejną wigilijną potrawę. Zobacz, jak wykonać śledzia w oleju

"Dobry śledź na polską Wigilię? Bez niego Wigilii nie ma!" - tak zaczyna się kolejny odcinek światecznego gotowania Magdy Gessler. Dzięki najnowszemu nagraniu każdy z nas może spróbować przyrządzić śledzia, według przepisu znanej restauratorki.

Projekt Magdy Gessler ruszył pełną parą. Na kanale gwiazdy codziennie pojawia się materiał z nowym świątecznym przepisem. Tym razem Gessler postawiła na jedną z dwóch ryb, które na Wigilię pojawią się na naszych stołach.

 

Wigilijny karp w oleju - przepis Magdy Gessler

Śledź musi być dobrze zasolony, z beczki, z mleczem lub ikrą w środku - o takiego bardzo trudno. Powinien mieć głowę - o to jeszcze trudniej.

- komentuje Gessler. Sama restauratorka sprowadza śledzie z... Niemiec, ponieważ w Polsce nie jest w stanie znaleźć odpowiedniej w smaku ryby.

Do przygotowania potrawy potrzebujemy:

  • 5 śledziowych filetów, można użyć kupowanych w zwykłym oleju (do przepisu nie nadają się śledzie w oleju korzennym);
  • szklanki oleju, najlepiej lnianego;
  • sok z cytryny;
  • 1/4 szklanki octu;
  • pokrojoną w piórka białą cebulę;
  • seler naciowy;
  • liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, pieprz młotkowany oraz sól.

Wykonanie:

Wyjmij śledzie z opakowania i pozbądź się nadmiaru oleju. Następnie przygotuj cebulę, doprawiając ją sokiem z cytryny, olejem od śledzi i octem, który najpierw musi zostać zagotowany z odrobiną cukru, liściem laurowym, pieprzem w kulkach, pieprzem roztartym, odrobiną ziela angielskiego oraz łyżeczką rosyjskiej musztardy. Gdy dobrze wymieszasz olej i zobaczysz, że zaczyna parować, dodaj gorczycę. Poczekaj aż wszystko się zagotuje. Do cebuli wsyp bardzo cienko pokrojony seler, dokładnie pomieszaj składniki, do których dolej potem resztkę oleju ze śledzi. Dodaj sok z dwóch cytryn oraz sól. Lekko sparz cebulę gotowanym olejem i odsącz nadmiar płynów, używając sitka. Ponownie porządnie wymieszaj składniki i wyjmijmy liście laurowe. Dopraw do smaku cukrem, pieprzem, oraz kilkoma kroplami olejku z lubczyku. Dodaj do miski grubo pokrojonego selera. Wymieszaj dokładnie powstały sos. Teraz czas na podanie śledzi - pokrój filety i ułóż ładnie na talerzu. Wtedy, za pomocą łyżeczki, nałóż na każdego śledzia małą ilość marynowanej cebuli. Podawaj przygotowaną potrawę, posypując ją po wierzchu szczypiorkiem. 

Życzymy smacznego!

Magda Gessler opowiada o "zielonych posiłkach":

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.