Magda Gessler podała przepis na barszcz czerwony. Jest tani i niezwykle prosty w przygotowaniu

Zbliżają się święta. Najwyższy czas poszukać przepisów na zdrowe, świąteczne dania. Magda Gessler postanowiła podzielić się z fanami swoim przepisem na zdrowy barszcz czerwony.

Magda Gessler to jedna z najbardziej znanych polskich restauratorek. Jej program kulinarny "Kuchenne rewolucje" śledzi wiele osób. Sieć restauracji, których właścicielką jest Gessler słynie z pysznej, choć drogiej, kuchni. Gwiazda postanowiła zrobić swoim fanom prezent i podzielić się przepisem na aromatyczny i prosty w przygotowaniu barszcz czerwony. 

 

Magda Gessler podaje przepis na idealny barszcz czerwony

W jednym z udzielonych niedawno wywiadów Gessler przyznała, że w świętach najważniejsze dla niej jest wspólnie spędzony czas z najbliższymi. Zaskakującym faktem może być informacja, że gwiazda nie przejmuje się, czy na stole jest tradycyjnych 12 potraw. Jest jednak danie, bez którego gwiazda nie wyobraża sobie Wigilii. Mowa o barszczu czerwonym. Restauratorka zdradziła idealną recepturę w najnowszym numerze "Dobrych Rad". Jak przygotować wigilijną zupę według Magdy Gessler?

Składniki:

  • 2 duże cebule;
  • 8 buraków;
  • 3 liście laurowe;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 4 ziarna ziela angielskiego;
  • 2 lub 3 łyżki octu spirytusowego;
  • około 10 ziaren pieprzu;
  • 6 jabłek antonówek;
  • cukier i sól do smaku.

Przygotowanie: 

Najpierw obierz buraki, pokrój je w plastry. Włóż je  do wysokiego garnka i zalej zimną wodą tak, aby woda znajdowała się około 10 centymetrów nad warzywami. Bardzo ważne jest pamiętanie, aby wybrać takie buraki, które po przekrojeniu na pół, w środku są prawie czarne. Kolejnym krokiem jest gotowanie buraków na małym ogniu, razem z całymi cebulami, pieprzem oraz liśćmi laurowymi. Gdy wywar się zagotuje dodaj ocet. To bardzo ważny moment - dodanie zwykłego octu w dobrym momencie zapewni piękny kolor barszczu. Jeśli pominiemy tę część przepisu zupa będzie brunatna. Później gotuj barszcz do momentu, aż buraki zrobią się miękkie. Przelej wywar do osobnego garnka, przypraw czosnkiem (możesz go rozetrzeć lub wrzucić pokrojone ząbki). Dodaj cukier i sól. Jabłka obierz i wrzuć ich skórki do barszczu razem z czosnkiem. Zostaw zupę na noc, aby wchłonęła zapach jabłek. 

Życzymy smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA