Julia Wieniawa przygotowała zdrowe pierogi bez glutenu. Coś jednak nie wyszło

Julia Wieniawa dba o linię. Gwiazda aktywnie spędza czas na siłowni i pilnuje diety. Aktorka cierpi z powodu niedoczynności tarczycy, dlatego musi uważać na spożywane posiłki.

Julia Wieniawa może pochwalić się nienaganną sylwetką. Aktorka musi stale pilnować, co znajduje się na jej talerzu, ze względu na problemy z niedoczynnością tarczycy. Wieniawa udowadnia, że jeśli zwracamy uwagę na to, co znajduje się w składzie potraw, możemy bez obaw spożywać ulubione dania.

Julia Wieniawa - dietaJulia Wieniawa - dieta Julia Wieniawa - Instagram

Julia Wieniawa pokazuje bezglutenowy posiłek

Julia wrzuciła na instastories zdjęcie, na którym chwali się przygotowanymi pierogami. Gwiazda niestety najwidoczniej przesadziła z trzymaniem potrawy na patelni i ilością oleju. Pierogi są mocno przypalone. Wieniawa jednak podkreśla, że jej obiad jest w bezglutenowej wersji. Dieta aktorki została zmieniona przez problemy z tarczycą.

Osoby chorujące na niedoczynność tarczycy muszą unikać produktów, które zawierają gluten i nabiał. Choroba wpływa na nasz organizm i samopoczucie, czego doświadczyła Wieniawa:

O niedoczynności tarczycy dowiedziałam się mniej więcej cztery miesiące temu. Zauważyłam u siebie bardzo dużą senność, notoryczne przemęczenie i puchnięcie. Najbardziej było widać to u mnie na twarzy. Przynajmniej ja to widziałam

- wyznała Julia w wywiadzie dla "Vivy". Problemy z tarczycą zmusiły gwiazdę do przejścia na specjalną dietę. Julia nie poddała się - szukała zamienników ulubionych potraw, które są coraz łatwiej dostępne. Jak widać, nawet pierogi można znaleźć w bezpiecznej, bezglutenowej wersji. 

Bezglutenowe pierogi - przepis na ciasto

Nietolerancja glutenu lub chora tarczyca nie muszą oznaczać rezygnacji z ulubionej wigilijnej potrawy. Wystarczy, że zmienimy przepis na ciasto:

- 2 jajka;

- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek;

- 40 gramów skrobi ziemniaczanej;

- 300 gramów mąki kukurydzianej (dodatkowo: garść mąki do posypania);

- szczypta soli.

Przygotowanie: W garnku zagotuj około 300 ml wody z olejem lub oliwą oraz szczyptą soli. Gdy zagotuje się woda dodaj 140 gramów mąki kukurydzianej, cały czas energicznie mieszając (najlepiej przy użyciu trzepaczki, gdyż masa będzie szybko gęstnieć). Tak przygotowane ciasto odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj jajka i ubij masę tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj pozostałą część mąki kukurydzianej oraz skrobię ziemniaczaną i wyrób ciasto tak, aby powstała plastyczna masa. Rozwałkuj masę na desce, posypanej wcześniej mąką kukurydzianą. 

Tak trenują gwiazdy. Zobacz zajęcia Julii Wieniawy i Weroniki Rosati: 

Więcej o:
Komentarze (9)
Julia Wieniawa przygotowała zdrowe pierogi bez glutenu. Coś jednak nie wyszło
Zaloguj się
  • pislamabad

    Oceniono 4 razy 2

    Druga BajEnn się robi. Multitalent od tego i owego i ch...go

  • plastikpiokio

    Oceniono 2 razy 2

    czekam na książkę wydaną przez wieśniawę ---tylko jeszcze nie wiem o czym będzie .

  • brytnej

    Oceniono 1 raz 1

    Schody, panie, schody!

  • louis_von_cypher

    0

    co za szmatławiec, itelektualna pularda piardnie, już kroi się artykuł. Debilizacja wolactwa.

  • a.k.traper

    0

    Potrawy bez glutenu to bardziej moda niż konieczność, moja żona i kilka jej znajomych miało problemy z tarczycą, wiekszość operowano ale nie słyszałem by zwykłe pierogi im szkodziły.
    Dobre pierogi się odgrzewa w wodzie a polewa omastą w zależności od upodobań, dla mnie najlepsze są ze skwarkami ze słonin i odrobina cebulki, olej z cebulka wolę do ziemniaków lub gotowanej kapusty kiszonej (taki kwasik, dobry na oczyszczenie).Nikły procent populacji nie toleruje glutenu. Wiele razy idąc na rajd zrywaliśmy kłóski zboża i żulismy maszerując, nikt nie zachorował, z owocami trzeba ostrożniej ale to nie przez gluten.

  • mariola_grzywka

    0

    ojoj pierogi i do tego spalone. ja jem tylko z wody i polewam delikatnie oliwą np. rozmarynową ale koniecznie extra virgin dobrej jakości. i też jest pysznie i dużo zdrowiej. A . no i nie przypalam posiłków :P

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX