Kasza jaglana na fit śniadanie - jak ją ugotować? Poznaj przepis na zdrową jaglankę

Jaglanki to jedno z ulubionych śniadań wielu gwiazd. Kasza jaglana posiada wiele wartości odżywczych, które dodadzą nam rano energii na cały dzień.

Kasza jaglana jest uznawana za jedną z najzdrowszych kasz. Może być świetnym pomysłem na smaczne, szybkie i pożywne śniadanie. Jak ugotować kaszę jaglaną? 

Kasza jaglana - właściwości 

Dlaczego jaglanka stała się tak popularnym posiłkiem? Przede wszystkim jest lekkostrawna, niezwykle prosta w przygotowaniu i zawiera wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie. Do wielu zalet tej kaszy zaliczamy między innymi:

  • oczyszczanie organizmu z toksyn;
  • poprawienie stanu naszej skóry oraz paznokci;
  • poprawienie odporności.

W kaszy jaglanej znajdziemy całe mnóstwo witamin i minerałów, a w tym:

  • łatwo przyswajalne białko;
  • witaminy z grupy B: B1, B2 i B6;
  • miedź;
  • żelazo.

Warto dodać, że kasza jaglana nie zawiera glutenu - jest bezpieczną propozycją dla osób, które nie mogą spożywać produktów zawierających ten związek. 

Jak zrobić kaszę jaglaną na śniadanie?

Kasza jaglana na słodko to doskonała propozycja śniadaniowa, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy ochotę na coś smacznego i ciepłego. Jaglanka z odpowiednimi dodatkami posmakuje każdemu. Jak ugotować kaszę jaglaną?

Składniki na idealne fit śniadanie:

  • torebka suchej kaszy jaglanej (100 gramów);
  • 2 szklanki mleka roślinnego, najlepiej migdałowego;
  • 2 łyżeczki cynamonu;
  • nieduże, pokrojone jabłko;
  • 1 łyżeczka płatków kokosowych;
  • garstka owoców goji lub suszonej żurawiny. 

Przygotowanie: Wsyp kaszę na patelnię i podpraż ją trochę na ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie przepuść ją przez sitko do garnka, wcześniej przepłucz pod ciepłą bieżącą wodą. Do garnka dodaj mleko i gotuj kaszę przez 15 minut, cały czas mieszając. Przełóż ugotowaną kaszę do miseczki, posyp cynamonem i udekoruj owocami oraz płatkami kokosowymi. Jeśli jesteś wielbicielem słodkości możesz dosłodzić kaszę dodając łyżeczkę cukru trzcinowego. Jeśli jednak chcesz, żeby śniadanie było zdrowsze i mniej kaloryczne pomiń słodzenie. 

Życzymy smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.