Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Kasza jaglana na fit śniadanie - jak ją ugotować? Poznaj przepis na zdrową jaglankę
Kasza jaglana jest uznawana za jedną z najzdrowszych kasz. Może być świetnym pomysłem na smaczne, szybkie i pożywne śniadanie. Jak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana - właściwości
Dlaczego jaglanka stała się tak popularnym posiłkiem? Przede wszystkim jest lekkostrawna, niezwykle prosta w przygotowaniu i zawiera wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie. Do wielu zalet tej kaszy zaliczamy między innymi:
- oczyszczanie organizmu z toksyn;
- poprawienie stanu naszej skóry oraz paznokci;
- poprawienie odporności.
W kaszy jaglanej znajdziemy całe mnóstwo witamin i minerałów, a w tym:
- łatwo przyswajalne białko;
- witaminy z grupy B: B1, B2 i B6;
- miedź;
- żelazo.
Warto dodać, że kasza jaglana nie zawiera glutenu - jest bezpieczną propozycją dla osób, które nie mogą spożywać produktów zawierających ten związek.
Jak zrobić kaszę jaglaną na śniadanie?
Kasza jaglana na słodko to doskonała propozycja śniadaniowa, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy ochotę na coś smacznego i ciepłego. Jaglanka z odpowiednimi dodatkami posmakuje każdemu. Jak ugotować kaszę jaglaną?
Składniki na idealne fit śniadanie:
- torebka suchej kaszy jaglanej (100 gramów);
- 2 szklanki mleka roślinnego, najlepiej migdałowego;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- nieduże, pokrojone jabłko;
- 1 łyżeczka płatków kokosowych;
- garstka owoców goji lub suszonej żurawiny.
Przygotowanie: Wsyp kaszę na patelnię i podpraż ją trochę na ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie przepuść ją przez sitko do garnka, wcześniej przepłucz pod ciepłą bieżącą wodą. Do garnka dodaj mleko i gotuj kaszę przez 15 minut, cały czas mieszając. Przełóż ugotowaną kaszę do miseczki, posyp cynamonem i udekoruj owocami oraz płatkami kokosowymi. Jeśli jesteś wielbicielem słodkości możesz dosłodzić kaszę dodając łyżeczkę cukru trzcinowego. Jeśli jednak chcesz, żeby śniadanie było zdrowsze i mniej kaloryczne pomiń słodzenie.
Życzymy smacznego!
-
Magda Gessler podała przepis na barszcz czerwony. Jest tani i niezwykle prosty w przygotowaniu
-
Gosia Andrzejewicz ciągle chudnie. Znamy jej sposób na szczupłą sylwetkę. Jest prosty, choć niedoceniony
-
Anna Lewandowska rusza z przygotowaniami do świąt. Na pierwszy ogień idzie makowiec. Przepis prosty, a ciasto wygląda wspaniale
-
Wiktoria Gąsiewska odsłoniła umięśniony brzuch. Figura młodej gwiazdy robi wrażenie
-
Anna Powierza sporo schudła. Teraz wydała książkę o tym, jak jeść, by nie przytyć. Jej treść może zaskoczyć
- Gosia Andrzejewicz ciągle chudnie. Znamy jej sposób na szczupłą sylwetkę. Jest prosty, choć niedoceniony
- Magda Gessler podała przepis na barszcz czerwony. Jest tani i niezwykle prosty w przygotowaniu
- Kylie Jenner spędza czas razem z córką. Gwiazda zabrała małą Stormi na kręgle
- Naleśniki - pyszne, ale niestety kaloryczne. Ile kalorii mają naleśniki?
- Ile kalorii ma pierś z kurczaka? Lepiej jeść gotowany czy pieczony drób?
merick79
0
Nie ma czegoś takiego jak mleko roślinne.