Kiszona kapusta - liczba kalorii, właściwości, składnik diety odchudzającej

Kiszona kapusta posiada świetne właściwości, które pomogą osobom na diecie odchudzającej. Dodatkowo warzywo jest cennym źródłem witamin i minerałów, które przydadzą się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Kapusta kiszona może stanowić zdrowy element naszego posiłku. Tak przygotowane popularne warzywo posiada wiele składników odżywczych, w tym takie, które pomogą na diecie odchudzającej. 

Kiszona kapusta - ile ma kalorii, co zawiera

W 100 gramach produktu ugotowanej kiszonej kapusty znajduje się około 19 kalorii. W kiszonej kapuście znajdziemy wiele składników odżywczych, w tym:

  • witaminę C;
  • witaminę E;
  • fosfor;
  • wapń;
  • naturalne przeciwutleniacze;
  • fitoncydy, które posiadają działanie przeciwgrzybicze i bakteriobójcze;
  • metabolity. 

Kiszoną kapustę warto jeść zwłaszcza zimą, kiedy mamy ograniczony dostęp do niektórych warzyw i owoców, a także jesteśmy narażeni na osłabienie odporności i krążące wirusy. 

Kiszona kapusta a odchudzanie

Przy przejściu na dietę warto do jadłospisu włączyć kiszoną kapustę. Tak przyrządzone warzywo posiada mało kalorii, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała - ma dużą zawartość błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo, probiotyki, które wytwarzają się w procesie kiszenia wpływają na zachodzące mechanizmy, które regulują masę ciała. 

Kiszona kapusta - jak ją podawać?

Kiszoną kapustę można przyrządzić w różny sposób. Możemy ją podać tradycyjnie w formie surówki, razem z marchewką i cebulą. Aby urozmaicić potrawy, wypróbujmy inne sposoby jej podania:

Zasmażana kiszona kapusta

  • składniki: 2 cebule, pół łyżeczki kminku, 1/3 szklanki oleju do smażenia, sól, pieprz, kilogram kiszonej kapusty, 3 ziarenka ziela angielskiego, łyżka mąki.
  • przygotowanie: najpierw odgotuj lub przelej wrzątkiem kapustę (w zależności od tego, jak bardzo jest kwaśna), następnie ją pokrój. Na żeliwnej patelni rozgrzej olej i włóż przygotowaną kapustę - smaż do momentu, aż warzywo nabierze złotego koloru. Następnie dodaj przyprawy i drobno posiekaną cebulę. Na koniec dodaj mąkę, wszystko dokładnie wymieszaj i poczekaj do momentu, aż kapusta zacznie wrzeć. 

Gotowana kiszona kapusta. Przepis

Składniki: kilogram kiszonej kapusty, kilka liści laurowych, sól, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, cebula, olej lniany, bulion warzywny, masło. 

Przygotowanie: przepłucz kapustę wodą i porządnie ją odsącz, następnie posiekaj. Potem podsmaż na maśle cebulę. Do cebuli dodaj kapustę, wtedy dolej tyle wrzącej wody, aby przykryła kapustę. Gotuj wszystko, aż kapusta zmięknie Na koniec dodaj przyprawy i bulion. Gotuj jeszcze przez kilka minut. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.