Cebula - ile ma kalorii? Czy jest zdrowa? Poznaj właściwości cebuli

Cebula jest warzywem, które ma naprawdę dużo różnych witamin i minerałów. Włączenie jej do diety pozytywnie wpłynie na naszą odporność. Pomoże też w walce z przeziębieniem.

Na rynku znajdziemy kilka gatunków tego warzywa. Cebula zawiera dużo witaminy C, która podnosi naszą odporność. Włączenie cebuli do diety, zwłaszcza w zimowych miesiącach, pomoże nam w walce z powracającymi przeziębieniami.

Ile kalorii ma cebula?

Średnio w 100 gramach cebuli znajdziemy 30-40 kalorii (wszystko zależy od odmiany warzywa). Przeciętnie 1 cebula to około 44 kalorie. Mniej kaloryczna jest cebula czerwona. Jakie inne składniki odżywcze znajdziemy w cebuli?

  • tłuszcz 0,4 grama;
  • węglowodany 6,9 gramów;
  • błonnik 1,7 gramów;
  • białko 1,4 grama.

Dlaczego warto jeść cebulę?

To niepozorne warzywo posiada wiele składników odżywczych. Spożywanie cebuli wpływa między innymi na:

  • odporność naszego organizmu;
  • nawracające przeziębienia. Cebula pomoże nam uporać się z katarem. 
  • kłopoty z zapaleniem spojówek - płakanie nad cebulą wcale nie jest złe! Właściwości cebuli łagodzą dolegliwości chorych spojówek.
  • cukrzycę i bakterie - zawarte związki siarki działają przeciwcukrzycowo oraz bakteriobójczo;
  • obniżanie złego cholesterolu;
  • właściwy poziom wody w organizmie. Cebula usunie nadmiar zgromadzonej wody, dlatego jej spożywanie poleca się osobom cierpiącym na reumatyzm oraz artretyzm.
  • układ trawienny, pomagając w problemach z metabolizmem;
  • oparzenia, które dzięki cebuli szybciej się goją;
  • układ krążenia - pomaga przy problemach z żylakami i zakrzepami.
  • chore gardło - cebula doskonale radzi sobie z chorobami gardła. Przygotowany z niej syrop ma działanie wykrztuśne, dlatego pomaga przy objawach grypy oraz anginy. 

Cebulę możemy dodać do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako składnik wielu sałatek, zup czy potraw rybnych. Na rynku znajdziemy wiele odmian tego warzywa; m.in. cebulę białą, czerwoną oraz szalotkę. To świetna przyprawa, która podkreśli ostry smak wielu dań. Działa rozgrzewająco, dlatego doskonale sprawdzi się, jako dodatek do diety w okresie jesienno-zimowym. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.