Kiszonki - jaki mają wpływ na zdrowie? Czy zakwaszają organizm? Dlaczego warto kisić warzywa?

Jakie właściwości mają kiszone warzywa? Gdy spada nasza odporność, w naszym ciele osiadają się toskyny. Idealnym sposobem na poradzenie sobie z takimi problemami jest spożywanie kiszonek.

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy bardzo często spada nam odporność. Dodatkowo przybieramy na wadze i czujemy się zdecydowanie gorzej. Jak temu zaradzić? Okazuje się, że rozwiązaniem naszych problemów jest spożywanie kiszonek. 

Kiszonki - dlaczego warto je włączyć do diety?

Kiszone produkty świetnie wpływają na naszą florę bakteryjną: wspierają procesy trawienne, usprawniają pracę jelit, a także oczyszczają organizm. To świetne źródło witaminy C, która podnosi odporność organizmu. W kiszonych warzywach znajduje się kwas mlekowy, który reguluje pracę jelit oraz wzmacnia naszą barierę ochronną. Wspomaga również trawienie - przyspiesza wchłanianie wartości odżywczych. Kiszonki zawierają mniej kalorii, niż przetworzone owoce i warzywa, ponieważ w czasie kiszenia zmniejsza się ilość cukru. 

Czy kiszonki zakwaszają organizm?

Wbrew temu, co może się wydawać, jest dokładnie odwrotnie! Kiszonki sprawiają, że w naszym żołądku zostaje przywrócona równowaga kwasowo-zasadowa. Jest to możliwe dzięki temu, że w kiszonkach znajduje się kwas mlekowy.

Kiszone warzywa - przepisy

  • Kiszone ogórki: Aby przygotować kiszonkę przygotuj kilka niedużych ogórków gruntowych, wodę, sól (w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody), kilka ząbków czosnku, 3 łodygi kopru włoskiego, pół łyżeczki gorczycy, liść laurowy. Najpierw wymocz ogórki w zimnej wodzie, a następnie porządnie umyj pod bieżącą wodą. W wyparzonych słoikach umieść przyprawy. Pamiętaj, aby na samym dnie słoika znalazł się czosnek. Potem włóż ogórki w pozycji pionowej, ciasno obok siebie. Zalej wszystko wrzącą wodą z solą. Zalewa powinna przykryć ogórki. Zakręć słoiki i umieść w ciemnym i chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie. 
  • Kiszone buraki: Potrzebujesz kilogram buraków, trzy ząbki czosnku, dwa liście laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego, łyżkę soli oraz 3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody. Buraki dokładnie umyj i pokrój w drobne plasterki. Przełóż je do wyparzonego słoika, dodaj przyprawy (liście laurowe, czosnek, pieprz i ziele angielskie). Wymieszaj sól z wodą, a następnie zalej buraczki przygotowaną substancją. Zamknij słoik i odstaw na tydzień w miejsce, gdzie będzie temperatura pokojowa. W momencie, gdy zobaczysz zbierającą się pianę zacznie się proces fermentacji. Odstaw wtedy słoiki na kilka dni w chłodne i ocienione miejsce. 



Więcej o:
Copyright © Agora SA