Przepisy na pierś z kurczaka - trzy aromatyczne propozycje, które wzbogacą codzienne menu

Jak wnieść trochę urozmaicenia do codziennych obiadów? Wypróbuj przepisy na tradycyjną pierś z kurczaka, którą przyrządzisz na kilka różnych, niekonwencjonalnych sposobów

Pierś z kurczaka posiada wiele składników odżywczych, białka oraz witaminy. Świetnie komponuje się zarówno z ryżem, jak i makaronem oraz warzywami. Jak urozmaicić codzienną dietę? Wypróbujcie cztery nowe przepisy, które wprowadzą do kuchni nowe smaki.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki miodu pszczelego
  • ząbek czosnku
  • cukinia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Pokrój piersi na cztery równe kawałki, następnie dokładnie posyp pieprzem i solą wedle uznania. W międzyczasie rozpuść w garnku miód. Zdejmij garnek z gazu, dodaj musztardę i starty czosnek. Zamieszaj całość. Ostatnim krokiem jest dokładne obtoczenie piersi z kurczaka w przygotowanym sosie i umieszczenie na blaszce. Potrawę pieczemy w 200 stopniach przez około pół godziny.

Piersi z kurczaka w panierce z płatków owsianych

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • płatki owsiane
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy

Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokrój na równe., niewielkie kawałki. Dodaj przyprawy, a następnie obtocz mięso w jajku. Ostatnim krokiem przed wrzuceniem na patelnię jest posypanie przygotowanej piersi płatkami owsianymi. Smaż na oleju kokosowym, dzięki czemu zyskasz więcej smaku.

Kurczak w pomidorach w stylu meksykańskim 

Ta wersja jest nieco bardziej doprawiona. To doskonały przepis dla osób, które uwielbiają kuchnię meksykańską, ale chcą, by ich przepisy były zdrowe i zawierały mniej tłuszczu i kalorii. 

  • Polędwiczki z kurczaka (około 400 gramów)
  • mieszanka sałat
  • oliwa z oliwek
  • sok z limonki
  • nieduża kolba kukurydzy
  • przyprawy: kolendra, kminek rzymski, curry, słodka papryka oraz chili pieprz i sól 

Przygotowanie: Pierwszym krokiem do sporządzenia przepisu jest wykonanie marynaty, do której używamy większości soku z limonki, oliwy z oliwek oraz przypraw. W tak przygotowanym sosie obtaczamy polędwiczki, a następnie wkładamy je do lodówki, na około dwie godziny. Po upłynięciu wyznaczonego czasu układamy na ruszcie kolbę kukurydzy, którą grillujemy przez około dwudziestu minut. Na rozgrzanym grillu układamy kurczaka i pomidory. Mięso pieczemy przez siedem minut na każdą stronę.

Życzymy smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.