Zofia Zborowska zmienia dietę. Gwiazdy ją uwielbiają i sporo na niej chudną

Zofia Zborowska od dłuższego czasu stara się żyć zdrowo. Aktorka postanowiła zmienić swoją dietę. Nie da się ukryć, że sposób, w który teraz będzie się odżywiać gwiazda, jest dość restrykcyjny.

Zofia Zborowska jest miłośniczką zdrowego stylu życia, Gwiazda od dłuższego czasu nie je mięsa, a w jej lodówce nie brakuje produktów ekologicznych. Okazuje się, że przez najbliższe kilka miesięcy jadłospis gwiazdy drastycznie się zmieni. 

Zofia Zborowska na poście dr Dąbrowskiej 

Na Instagramie Zborowskiej pojawiło się jej zdjęcie bez makijażu, pod którym napisała tak: 

Post Dąbrowskiej DAY 1,  bez filtra, bez make-upu, po ciężkim weekendzie. Kto robił? Ile wytrzymałyście? Ja planuje minimum 3 tyg.
 

Zosia nie jest jedyną gwiazdą, która decyduje się na taką dietę. Przypomnijmy, że spektakularną metamorfozę na poście dr Dąbrowskiej przeszła Karolina Szostak, która schudła prawie 30 kg. Inną gwiazdą, która była na poście jest np. Sonia Bohosiewicz

Choć dieta przynosi niesamowite efekty, to niestety, nadal wielu uważa, że jest ona szkodliwa dla zdrowia. Niektórzy porównują ją do głodówki. 

Na czym polega post dr Dąbrowskiej? 

Dr Dąbrowska zapewnia, że jej post jest postem leczniczym, a spadek masy ciała jest miłym skutkiem ubocznym. Na stronie Ewy Dąbrowskiej czytamy: 

W wypadku nagłych i poważnych zachorowań lub w stanach zagrożenia życia leczenie farmakologiczne jest często jedynym ratunkiem. Jednak jeśli i ono zawodzi, a choroba się przedłuża, zachęcam do stosowania diety warzywno-owocowej jako nowatorskiej metody profilaktyki i leczenia.

Na czym w takim razie polega ta dieta? Opiera się ona głównie na spożywaniu warzyw niskoskrobiowych takich jak: marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, kapustnych: kapusta, kalafior, brokuł, cebulowych: cebula, por, czosnek, dyniowatych: dynia, kabaczek, ogórki, psiankowatch: pomidor, papryka, czy liściastych jak sałata, natka pietruszki i inne zioła. W jadłospisie dozwolone są również niskocukrowe owoce takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód.  Warzywa i owoce można jeść na surowo, w postaci surówek, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych i pieczonych. Poza tym w diecie nie ma źródeł białka, tłuszczy, czy węglowodanów. Zakazane jest również palenie papierosów, picie alkoholu, czy kawy.

Przykładowy jadłospis diety dr Dąbrowskiej

Na stronie Ewy Dąbrowskiej dostępny jest również przykładowy jadłospis. 

Śniadanie:
Sok: sok pomidorowy
Zakwas z buraków
Surówka 1: tarta marchew z jabłkiem i cytryną
Surówka 2: surówka z kapusty kiszonej, jabłka i szczypiorku
Warzywa gotowane: brokuł z koperkiem

Obiad:
Sok: zielony z jabłek i jarmużu
Surówka 1: surówka ze świeżej kapusty z dodatkiem marchwi i koperku
Surówka 2: surówka z pomidora z cebulą, przyprawiona octem jabłkowym i bazylią
Zupa krem z kalafiora z warzywami
Kompot: z jabłek z dodatkiem przypraw (goździki, cynamon) bez cukru

Kolacja:
Sok: wielowarzywny
Surówka 1: surówka z selera naciowego i białej rzodkwi z kiełkami brokułu
Surówka 2: z tartego jabłka z dodatkiem truskawek
Warzywa gotowane: leczo jarskie z cukinii z pomidorami, cebulą i papryką
Herbata miętowa
Owoc: ½ grejpfruta

Uwaga! Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety, należy skonsultować to z lekarzem lub dietetykiem. Należy pamiętać, że nie każdy może pozwolić sobie na tego rodzaju sposób odżywiania. 

Jeżeli chcecie podkręcić metabolizm w inny sposób niż dieta, możecie to zrobić za pomocą treningu. Nie ma lepszego sposobu na spalenie mnóstwa kalorii niż trening interwałowy. 

Więcej o: