Insulinooporność - choroba naszych czasów. Jaką dietę stosować, aby poczuć się lepiej?

Insulinooporność to choroba, która polega na obniżonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny, czyli hormonu regulującego poziomu cukru we krwi. To bardzo groźna choroba, z której szybko może rozwinąć się cukrzyca typu 2 lub wiele innych chorób. Zazwyczaj dotyczy osób, które walczą z nadwagą lub otyłością. Jaka dieta pomoże w insulinooporności?

Insulinooporność – dieta

Insulinooporność to choroba złożona. Obowiązkowo chorzy na insulinooporność muszą przestrzegać właściwej diety. Jakiej? Najlepiej postawić oczywiście na dietę redukcyjną. Otyłość czy nadwaga sprzyjają chorobie. Spadek masy ciała znacząco poprawi naszą wrażliwość na wchłanianie i działanie insuliny. Dieta redukcyjna, czyli znaczne ograniczenie kalorii, pomoże walczyć z tym problemem. Chudnąć należy jednak z umiarem i rozsądkiem. Na początku zacznijmy od 0,5-1 kg tygodniowo. Inaczej szybko doprowadzimy do efektu jo-jo.

 Ponadto koniecznie musimy pamiętać o regularności spożywanych posiłków. To ważne w życiu każdego, kto chce się cieszyć zdrowiem i nienaganną figurą, jednak w przypadku insulinnoporności wręcz kluczowe. Chorzy powinni spożywać minimum trzy, a maksimum pięć posiłków dziennie. Śniadanie należy zjeść do godziny od pobudki, a kolację najpóźniej dwie godziny przed pójściem spać.
Warto także ograniczyć spożycie cukrów prostych. A za to zwiększyć spożycie błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa korzystnie na pracę jelit i zapobiega zaparciom, a przy tym wpływa na zmniejszenie insulinooporności i podkręca metabolizm glukozy.

Jeśli chodzi o węglowodany, to lepiej wybierać te złożone. Do diety więc powinniśmy włączyć dużo produktów pełnoziarnistych – kasz, makaronów, pieczywa. Warto jeść warzywa i owoce. A ograniczyć wspomniane cukry proste zawarte w ciastach, słodyczach czy produktach przetworzonych. Bardzo ważne jest także wybieranie produktów wyłącznie o niskim indeksie glikemicznym.
Nie zapominaj także o ograniczeniu tłuszczów zwierzęcych. Połączenie tłuszczu z węglowodanami powoduje wyższe stężenie glukozy we krwi oraz obniżenie poziomu insuliny. Wysokie spożycie tłuszczów zwierzęcych może także sprzyjać wzrostowi masy ciała.

Wybierajmy więc oleje roślinne. Jedzmy orzechy, awokado, tłuste ryby morskie. Te ostatnie minimum dwa razy w tygodniu. Zawierają one cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wykazują działanie przeciwzapalne.
W diecie na insulinooporność warto postawić na białko. Zwiększone spożycie białka sprzyja szybszej utracie wagi, a to zwiększy wrażliwość naszych tkanek na działanie insuliny. Do codziennego menu włącz chude mięso – drób, króliki, cielęcinę – oraz wspomniane ryby.

Wspieraj dietę na insulinooporność suplementacją. Witaminy, minerały, składniki odżywcze – to wszystko pomoże wygrać z chorobą. Najważniejsze będzie tu podaż witaminy D oraz cynku. Niedobór witaminy D sprzyja rozwojowi insulinooporności. To także cenny element profilaktyki cukrzycy. Z kolei cynk wspomaga tolerancję glukozy i zmniejsza oporność na insulinę.
Jeśli chodzi o zdrową dietą w insulinooporności, koniecznie stosuj się do ogólnych zdrowych zasad żywienia. Unikaj więc żywności wysokoprzetworzonej, stawiaj na produkty dobre jakościowo, używaj naturalnych dodatków i przypraw, nie pij słodzonych, gazowanych napojów.

Insulinooporność u dzieci

Insulinooporność u dzieci to niestety coraz częstszy problem. Wpływ na to mają zarówno czynniki środowiskowe, to jak żyjemy, co jemy, jak i genetyczne. Coraz więcej dzieci prowadzi siedzący tryb życia. Nie uprawiają sportów, nie ruszają się, siedzą na kanapie i grają w gry. Tkanka tłuszczowa zaczyna przyrastać w szybkim tempie. Pojawia się nadwaga, z której już tylko krok do otyłości. A insulinooporność to kolejny przystanek.
Dzieci powinny mieć ograniczony dostęp do słodyczy, słodkich napojów gazowanych. Cukierki czy batoniki nie mogą zastępować obiadu.

Przepisy insulinooporność

Przepisy na dania wskazane przy insulinooporności to po prostu zdrowe przepisy. Należy stosować się do ogólnie przyjętych norm żywienia i unikać niezdrowych produktów. Nie masz czasu gotować sam? Możesz pomyśleć o cateringu. Coraz więcej firm proponuje opcję cateringu dla chorych na insulinooporność.

Więcej o:
Copyright © Agora SA