Na czym polega dieta ketogenna? Przykładowy tygodniowy jadłospis

Dieta ketogenna może korzystnie wpływać na pracę naszego organizmu. Nie jest to jednak dieta dla każdego. Jakich zasad należy się trzymać stosując dietę ketogenną? Czy na diecie ketogennej można jeść mięso? Poniżej znajdziecie odpowiedzi na wszystkie pytania, a także przykładowy tygodniowy jadłospis diety ketogennej.

Dieta ketogenna – zasady

Zanim poznamy zasady diety ketogennej, warto sobie uświadomić, że na co dzień pochłaniamy około 35 proc. tłuszczów, 50 proc. węglowodanów i 15 proc. białka. Podczas stosowania tego modelu żywienia, proporcje zmieniamy. Dzięki temu możliwa jest ketoza, czyli stan efektywnego spalania zapasów tłuszczu, które znajdują się w organizmie.

W diecie ketogennej unikamy tłuszczów. Jeśli już musimy jakieś włączyć do diety powinny być one dobrej jakości i pochodzić z dobrych źródeł. Stawiamy więc na tłuszcze roślinne. Ponadto unikamy cukrów prostych i nie przesadzamy z ilością spożywanego białka.
Ważne, aby stosując dietę ketogenną przestrzegać także innych zasad. Powinniśmy odstawić wszystko, co słodkie, absolutnie pozbyć się konserwantów i unikać podejrzanych produktów. Mięso, które spożywamy musi pochodzić wyłącznie od dobrych dostawców. Konieczne jest spożywanie dużej ilości wody i stopniowe odkwaszanie organizmu.

Dieta ketogenna – opinie

Dieta ketogenna cieszy się różnymi opiniami. W trakcie jej stosowania mogą, choć oczywiście nie muszą, pojawić się objawy niepożądane. Wśród nich należy wymienić biegunki, senność, utratę apetytu i zmęczenie.

Dieta ketogenna – przepisy i jadłospis tygodniowy

Przepisy w diecie ketogennej są naprawdę proste. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis tygodniowy diety ketogennej.

Dieta ketogenna – jadłospis – dzień I
Śniadanie: jajecznica z dwóch jaj smażona na boczku ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.
Drugie śniadanie: Jogurt grecki z miodem i orzechami włoskimi
Obiad: Pierś indyka pieczona w ziołach, podawana z brokułami i kalafiorem.
Podwieczorek: Jabłko lub gruszka.
Kolacja: Sałatka z wędzonym pstrąg, awokado i burakiem.


Dieta ketogenna – jadłospis – dzień II
Śniadanie: Szakszuka z dwóch jajek, połowy puszki pomidorów krojonych i pół papryki.
Drugie śniadanie: Koktajl z banana, malin, pomarańczy i jarmużu.
Obiad: Ryba pieczona z cytryną i imbirem. Warzywa duszone na patelni – marchewka, ziemniaki, kalafior, fasolka szparagowa.
Podwieczorek: Twarożek z kiełkami i rzodkiewką, do picia gorzka, czarna kawa.
Kolacja: Sałatka z ciecierzycy, papryki, zielonego ogórka, kilka suszonych pomidorów.


Dieta ketogenna – jadłospis – dzień III
Śniadanie: Caprese. Pomidor i kilka plastrów mozzarelli, bazylia
Drugie śniadanie: Serek wiejski z pestkami dyni, słonecznikiem, sezamem, siemieniem lnianym, nasionami chia.
Obiad: Pieczony kurczak z jabłkami.
Podwieczorek: Budyń domowej roboty z malinami.
Kolacja: Zupa-krem z papryki.


Dieta ketogenna – jadłospis – dzień IV
Śniadanie: Jajecznica z dwóch jajek, smażona na chudej szynce i oleju kokosowym, do picia gorzka herbata.
Drugie śniadanie: garść orzechów – na przykład włoskie, migdały, laskowe
Obiad: Kurczak z brokułami, olejem lnianym, pomidorkami cherry i oliwkami.
Podwieczorek: Zupa-krem z pomidorów.
Kolacja: Sałatka z buraka, koziego sera i pestek dyni.


Dieta ketogenna – jadłospis – dzień V
Śniadanie: Owsianka gotowana na wodzie z ulubionymi suszonymi owocami.
Drugie śniadanie: Serek twaróg z rzodkiewkami i awokado.
Obiad: Potrawka z indyka z cukinią, papryką i pomidorami.
Podwieczorek: Dwie garści winogron.
Kolacja: Zupa-krem z brokułów.


Dieta ketogenna – jadłospis – dzień VI
Śniadanie: Dwa jajka na miękko, pół awokado, kilka słupków papryki.
Drugie śniadanie: Cykoria z kilkoma plastrami chudej szynki.
Obiad: Pieczony dorsz w ziołach z marchewką i pietruszką.
Podwieczorek: Jogurt naturalny z owocami.
Kolacja: Łosoś pieczony, podawany z sałatą zieloną, pomidorem, ogórkiem i olejem.


Dieta ketogenna – jadłospis – dzień VII
Śniadanie: Jajecznica smażona na pomidorach, kilka słupków papryki i selera.
Drugie śniadanie: Kefir i gruszka.
Obiad: Leczo z kiełbasą, pomidor, cukinia, pieczarki, cebula, olej.
Podwieczorek: Jabłko lub gruszka.
Kolacja: Pieczony bakłażan z pomidorem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA