Zanim poznamy zasady diety ketogennej, warto sobie uświadomić, że na co dzień pochłaniamy około 35 proc. tłuszczów, 50 proc. węglowodanów i 15 proc. białka. Podczas stosowania tego modelu żywienia, proporcje zmieniamy. Dzięki temu możliwa jest ketoza, czyli stan efektywnego spalania zapasów tłuszczu, które znajdują się w organizmie.
W diecie ketogennej unikamy tłuszczów. Jeśli już musimy jakieś włączyć do diety powinny być one dobrej jakości i pochodzić z dobrych źródeł. Stawiamy więc na tłuszcze roślinne. Ponadto unikamy cukrów prostych i nie przesadzamy z ilością spożywanego białka.
Ważne, aby stosując dietę ketogenną przestrzegać także innych zasad. Powinniśmy odstawić wszystko, co słodkie, absolutnie pozbyć się konserwantów i unikać podejrzanych produktów. Mięso, które spożywamy musi pochodzić wyłącznie od dobrych dostawców. Konieczne jest spożywanie dużej ilości wody i stopniowe odkwaszanie organizmu.
Dieta ketogenna cieszy się różnymi opiniami. W trakcie jej stosowania mogą, choć oczywiście nie muszą, pojawić się objawy niepożądane. Wśród nich należy wymienić biegunki, senność, utratę apetytu i zmęczenie.
Przepisy w diecie ketogennej są naprawdę proste. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis tygodniowy diety ketogennej.
Dieta ketogenna – jadłospis – dzień I
Śniadanie: jajecznica z dwóch jaj smażona na boczku ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.
Drugie śniadanie: Jogurt grecki z miodem i orzechami włoskimi
Obiad: Pierś indyka pieczona w ziołach, podawana z brokułami i kalafiorem.
Podwieczorek: Jabłko lub gruszka.
Kolacja: Sałatka z wędzonym pstrąg, awokado i burakiem.
Dieta ketogenna – jadłospis – dzień II
Śniadanie: Szakszuka z dwóch jajek, połowy puszki pomidorów krojonych i pół papryki.
Drugie śniadanie: Koktajl z banana, malin, pomarańczy i jarmużu.
Obiad: Ryba pieczona z cytryną i imbirem. Warzywa duszone na patelni – marchewka, ziemniaki, kalafior, fasolka szparagowa.
Podwieczorek: Twarożek z kiełkami i rzodkiewką, do picia gorzka, czarna kawa.
Kolacja: Sałatka z ciecierzycy, papryki, zielonego ogórka, kilka suszonych pomidorów.
Dieta ketogenna – jadłospis – dzień III
Śniadanie: Caprese. Pomidor i kilka plastrów mozzarelli, bazylia
Drugie śniadanie: Serek wiejski z pestkami dyni, słonecznikiem, sezamem, siemieniem lnianym, nasionami chia.
Obiad: Pieczony kurczak z jabłkami.
Podwieczorek: Budyń domowej roboty z malinami.
Kolacja: Zupa-krem z papryki.
Dieta ketogenna – jadłospis – dzień IV
Śniadanie: Jajecznica z dwóch jajek, smażona na chudej szynce i oleju kokosowym, do picia gorzka herbata.
Drugie śniadanie: garść orzechów – na przykład włoskie, migdały, laskowe
Obiad: Kurczak z brokułami, olejem lnianym, pomidorkami cherry i oliwkami.
Podwieczorek: Zupa-krem z pomidorów.
Kolacja: Sałatka z buraka, koziego sera i pestek dyni.
Dieta ketogenna – jadłospis – dzień V
Śniadanie: Owsianka gotowana na wodzie z ulubionymi suszonymi owocami.
Drugie śniadanie: Serek twaróg z rzodkiewkami i awokado.
Obiad: Potrawka z indyka z cukinią, papryką i pomidorami.
Podwieczorek: Dwie garści winogron.
Kolacja: Zupa-krem z brokułów.
Dieta ketogenna – jadłospis – dzień VI
Śniadanie: Dwa jajka na miękko, pół awokado, kilka słupków papryki.
Drugie śniadanie: Cykoria z kilkoma plastrami chudej szynki.
Obiad: Pieczony dorsz w ziołach z marchewką i pietruszką.
Podwieczorek: Jogurt naturalny z owocami.
Kolacja: Łosoś pieczony, podawany z sałatą zieloną, pomidorem, ogórkiem i olejem.
Dieta ketogenna – jadłospis – dzień VII
Śniadanie: Jajecznica smażona na pomidorach, kilka słupków papryki i selera.
Drugie śniadanie: Kefir i gruszka.
Obiad: Leczo z kiełbasą, pomidor, cukinia, pieczarki, cebula, olej.
Podwieczorek: Jabłko lub gruszka.
Kolacja: Pieczony bakłażan z pomidorem.