Grzyby jadalne w Polsce. Gdzie i kiedy ich szukać?

Koniec wakacji, a początek jesieni to prawdziwy raj dla grzybiarzy. Nasze polskie lasy pełne są grzybów, a my możemy zrobić zapasy na kolejny rok. Jakie grzyby zbierać? Gdzie i kiedy ich szukać? I najważniejsze - jak odróżnić jadalne grzyby od tych, których lepiej nie wkładać do koszyka?

Grzyby jadalne w Polsce

Grzyby jadalne to grzyby, które produkują jadalne owocniki. Po przyrządzeniu nie wpływają one negatywnie na stan zdrowia człowieka – tak brzmi oficjalna, słownikowa definicja. Warto wiedzieć, że pierwsze listy grzybów jadalnych, które zostały dopuszczone do sprzedaży, a więc także zostały one przebadane pod kątem wpływu na zdrowie, pojawiły się w Polsce dość wcześnie, bo już w XIX wieku. Pierwsze grzyby uznane za jadalne w Polsce nie tworzyły zbyt długiej listy. Były to jedynie: grzyb, podgrzybek, smardz, kozia broda, trufla, pieczarka pospolita, pieczara, rydz, gołąbek, chrząszcz. W tej chwili za dopuszczone do obrotu w Polsce grzyby jadalne uznaje się aż 44 gatunki.

Właściwości grzybów

Grzyby zawierają bardzo niewiele substancji odżywczych. Doceniamy je jednak przede wszystkim ze względu na ich smak. Jadamy je duszone, smażone, gotowane i w postaci marynowanej Nigdy na surowo. Możemy je także solić i suszyć. Z dobrze przygotowanych grzybów powstają przepyszne zupy, sosy, sałatki, uszka, krokiety, pierogi. Wiele osób ceni sobie je także jako marynowany dodatek na przykład do kanapek.
Choć, tak jak wspominaliśmy, grzyby nie mają wiele wartości odżywczych, to jednak należy wspomnieć, że dzięki dużej zawartości wody są niskokaloryczne. Dostarczają witamin z grupy B oraz witaminę C. Znajdziemy w nich także takie pierwiastki jak: K, P, Fe, Mg, Zn, Cu, Mn, Se. Co ciekawe, zawierają dużo białka, które jest przyswajalne aż w 90 proc. Za jego sprawą nazywane są więc często „mięsem lasu”.

Gdzie i kiedy szukać grzybów?

Grzybiarze doskonale wiedzą, że określone gatunki grzybów rosną w określonych rejonach lasu. Grzyby są powiązane z gatunkiem drzew. Ten „związek” między nimi jest nazywany mikoryzą. To bardzo korzystny układ, zarówno dla grzybów, jak i drzew.
Kiedy szukać grzybów? Pomocne może być tu stare powiedzenie – rosną, jak grzyby po deszczu. Jak łatwo się domyślić, aby grzyby wyrosły, musi być deszczowa, ale przy tym dość ciepła pogoda.

Grzyby jadalne – nazwy

Jeśli chodzi o nazwy jadalnych grzybów, to koniecznie trzeba zwrócić uwagę na to, że popularne listy o tak zwanym charakterze poradnikowym mogą nie zawierać gatunków chronionych, trudnych do odróżnienia czy rzadkich. Warto więc, szczególnie jeśli jest się początkującym grzybiarzem, posiłkować się listami akceptowanymi przez Ministerstwo Zdrowia.
Grzybów jadalnych jest mnóstwo. W Polsce zbiera jednak tylko kilkanaście gatunków. Oto najbardziej znane i najchętniej zbierane: borowik szlachetny (inaczej prawdziwek), czubajka kania, gąska zielona, koźlarz baba, koźlarz czerwony, maślak ziarnisty, maślak zwyczajny, mleczaj rydz, pieprznik jadalny (inaczej kurka), podgrzybek brunatny.

Grzyby jadalne blaszkowe

Często pada pytanie o to, czy grzyby blaszkowe są jadalne. Tak, mogą być pysznym dodatkiem do naszego jadłospisu. Należy jednak uważać, ponieważ grzyby blaszkowe często bywają trujące. Jak więc odróżnić te, które możemy włączyć do swoich posiłków? Wśród grzybów jadalnych blaszkowych wyróżniamy czubajkę kanię, opieńka miodową, gołąbka zielonego, pieczarki blaszkowe, gąsówkę fioletowawą, pieprznika jadalnego, czyli kurkę. Jak odróżnić te grzyby? Najlepiej radzić się doświadczonych grzybiarzy, porównywać grzyby z opisami i zdjęciami w atlasach grzybów. Internetowe rady czy te z kolorowych magazynów mogę niestety być zawodne.

Grzyby jadalne – zajączek

Podobnie należy traktować zajączka. Także, aby mieć pewność, czy ten konkretny grzyb jest jadalny i na pewno jest zajączkiem, lepiej upewnić się u doświadczonych grzybiarzy i sprawdzić zgodność z opisem w atlasach. Warto jednak wiedzieć, że grzyb ten rośnie zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Przeważnie możemy go znaleźć na kwaśnych glebach, od lipca do października. 

Więcej o:
Komentarze (1)
Grzyby jadalne w Polsce. Gdzie i kiedy ich szukać?
Zaloguj się
  • kamyk39

    0

    Zastanawia mnie, ze nie ma “ papierka lakmusowego “ do wykrycia trucizny
    W zupie grzybowej. Zapewne jest wiele roznych substancji.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX